| trandax a întrebat:

Cand se planteaza portocalul?

4 răspunsuri:
| iurii75 a răspuns:

" Razvy12 " a expus nişte sfaturi utile, totuşi, dacă doreşti un pom frumos şi care să dea şi roadă - cumpără unul deja altoit, de preferinţă cu roadă. Din seminţe ai foarte multe şanse să obţii... pierdere de timp sau în cel mai bun caz o plantă decorativă dar care nu dă rod (chiar dacă rodul e mai mult pentru frumuseţe ).

| Kanajambe69 a răspuns:

Poti oricand, cat timp il vei creste in casa. Afara nu va rezista.

| Razvy12 a răspuns:

Portocalul se poate planta foarte usor cu ajutorul semintelor. Scoate cateva seminte dintr-un portocal, spala-le bine cu apa curata, lasa-le sa se usuce pe un prosop curat si apoi introdu fiecare samanta intr-un pahar de unica folosinta in care ai pus un sol nisipos sau pamant special pentru citrice, achizitionat de la magazinele de specialitate. Samanta trebuie sa fie introdusa aproximativ un centimetru in pamant.

Este recomandat sa plantezi in pahar de plastic pentru ca este posibil ca nu toate semintele sa incolteasca.

Nu uita sa dai o gaura pe fundul paharului pentru a se scurge surplusul de apa si pentru a evita sufocarea semintei si eventual a radacinilor.

Dupa plantare, uda din belsug solul si elimina surplusul de apa din farfuriuta.

Udare

Dupa insamantare, ar fi bine sa uzi portocalul la fiecare 3 zile. Acesta are nevoie de umiditate pentru a se dezvolta si pentru a rodi. De asemenea in sezonul cald, ar fi bine sa uzi planta o data la doua zile, sau chiar mai des daca pamantul este uscat. Acest lucru depinde foarte mult si de locul in care este asezat ghiveciul. Daca portocalul sta in bataia directa a soarelui, este foarte posibil sa aiba nevoie chiar si de udare zilnica.

In sezonul rece insa este suficient ca planta sa fie udata chiar si o data pe saptamana pentru ca solul isi va mentine umezeala pentru mai mult timp.

Sol

In primul rand, este foarte important sa optezi pentru un ghiveci din ceramica pentru ca acesta mentine umezeala de care portocalul are nevoie. Pe fundul ghiveciului se aseaza cateva bucati de ceramica sau pietre de rau, iar apoi se adauga un amestec de lut si nisip.

Acest amestec este optim a mentine umiditatea de care au nevoie radacinile plantei.

Fertilizare

In primii doi ani de la plantare, este recomandat sa oferi portocalului produse de fertilizare. Opteaza pentru un produs care contine mai mult fosfor pentru stimularea formarii de flori si fructe. Fosforul se gaseste intr-o cantitate seminificativa si in ingrasamantul natural. Totusi, pentru a evita supra ingrasarea, este bine sa nu folosesti ingrasamantul pentru prea mult timp.

Altoire

Altoirea poate fi facuta doar incepand cu momentul in care tulpina portocalului atinge grosimea unui creion si doar in perioada mai-august.

Altoirea poate fi facuta la orice gradina botanica, magazin specializat pe plante si gradina sau sera cu flori. Dupa altoire, trebuie sa lasi „bandajul" facut aproximativ 1 an de zile.

Cu o saptamana inainte de altoire, ar fi bine sa uzi in fiecare zi portocalul pentru a stimula circulatia sevei.


ai mult pe: http://gradina.acasa.ro/fructe-115/portocalul-145028.html#ixzz4WF1qU8S1

| Denis_Denis_1998_kaKv a răspuns:

Oriunde dar sa fie cald

Întrebări similare