|

Care e diferenta intre nisip si sort?

2 Raportează Evaluează
Răspuns Câştigător
| a răspuns:

In balastiere, din pământ sau din apa se extrage balast, adică un amestec pietricele de diferite dimensiuni, de la zecimi de milimetru la adevarati bolovani. Acesta este produsul brut, neprelucrat, având utilitatea lui, de exemplu la umplerea fundațiilor, la ridicarea terenurilor pentru parcări, la fundația drumurilor etc.
In multe alte aplicații, cum e prepararea betonului, subt foarte importante proporțiile diferitelor tipuri de agregate din componenta lui, motiv pentru care nu poate fi folosit ca atare. Astfel, balastul este trecut prin niste statii de sortare, care cu ajutorul unor site separa balastul in funcție de dimensiunile pietricelelor.
Produsele obținute in urma sortarii se numesc sorturi. Pentru a le identifica, se adaugă niste cifre, reprezentand dimensiunile pietrelor in milimetri. Astfel, vom avea sort 4-8, sort 8-16 si sort 16-32 (acestea sunt cele mai uzuale).
Pe lângă aceste sorturi, mai apar doua produse, respectiv unul cu dimensiunile pietricelelor sub 4 mm si unul cu pietre mai mari de 32 mm. Primul, care trece prin sita cea mai măruntă a statiei de sortare se numește nisip (sau sort 0-4), iar cel de al doilea, care nu trece nici prin sita cea mai mare, se cheama refuz de ciur.

1 răspuns:
| a răspuns:

Nisispul e nisp adica fin si sortul e cu pietricele.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează