| GouDidodino a întrebat:

Care este principiul de functionare al unui aer conditionat tip inverter fata de modelul vechi on off?

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Tehnologia inverter permite compresorului sa isi regleze turatia, adica merge mai tare cand diferenta de temperatură este mai mare si mai incet cand se apropie de temperatura fixata.
La on/off compresorul are turatie fixa, porneste cand creste temperatura in camera, se opreste cand temperatura ajunge la temperatura setata.

| GouDidodino explică (pentru regis):

Multumesc pentru raspuns

14 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Poate vrei sa spui inverter. Diferenta este ca poate da si caldura.

| GouDidodino explică (pentru darrio2007):

Da ma "inverter" am vrut sa scriu si întrebăm de principiul de functionare, nu de diferențele dintre aparate

| mihai69 a răspuns:

Nu există aer condiționat de tip inventar. Eventual o fi „inverter", dar aia e altceva.
Se folosește o unitate de control al vitezei motorului de la compresor în funcție de mai mulți parametri (depinzând în special de diferența de temperatură dintre cea interioară și cea setată de atins). La cel clasic se pornește compresorul mereu la putere maximă, generând astfel un consum excesiv dacă acest lucru nu e necesar neapărat (și de obicei nu e).

| relian a răspuns:

Aerul conditionat principu citeste la fizica laughing legile gazelor asa afli cum functioneaza un aparat de aer conditionat.
Legat de ce spui tu inverter sau alte povesti nu stiu cei ala, sincer nici nu ma obosesc sa caut laughing dar aparatele de aer conditionat, sau compresorul unui aparat poate avea turatie fixa sau turatie variabila in cazul aparatelor cu mai mult de un evaporator in casa.
Deci cand ai afara doara un singur condenser si in fiecare camera cate un evaporator, atunci acel compresor este cu turatie variabila, astfel incat sa poata face fata la toate unitatile din interior sau doara la una in cazu in care doara un singur evaporator fctioneaza.

Deci cam asa sta treaba cu compresorul variabil.
Daca te referi insa la aparatele heatpump atunci alea fac si caldura nu doara rece.
Care este principul la aceste aparate? Simplu compresoru face si cald tot compresorul face si rece laughing
Hai sa vedem cum.
Compreorul pompeaza freon pe o teava mai subtire si absoarbe pe una mai groasa ca diametru.La capatul tevei din casa, adica la evaporator ai acolo un dispozitiv, un device in engleza care controleaza debitu de refrigerant lasat sa treaca in evaporator.Conform cu legea gaze.lor la presiuni scazute scade si tem acelui gaz si invers, deci compresoru pompeaza refrigerant si acel device face ca presiunea pe teava aia subtire ce Zic sa creasca f mult. daca pui mana pe acea teava o sa fie fierbinte sau in orice caz f calda.Acel device lasand sa treaca cantitate mai mica de refrigerant care eszte fierbinte,ajunge in evatporator, adica in radiatorul din casa, mai exact in ditai radiatorul unde nu este sa zicem initial mai nimic, sau unde este o cantitate mica de refrigerant, deci presiunea este f scazuta si deodata acel refrigerant care este gaz se raceste brusc. Odata ce se raceste acel gaz, se raceste si acel radiator.tot acolo in aparatu din casa ai un ventilator care ventileaza aerul prin acel radiator rece, aerul cald cedeaza caldura catre radiator, radiatorul catre gazul rece, ala se incalzeste si iese afara prin teava aia mai groasa si se duce iar la compresor.
laughing Cam asa fctioneaza un aparat de racire.
Acum oamenii ce sau gandit de ce sa nu faca si caldura.Asa ca au pus un inversor, un fel de valva care de fapt asta si este o valva electrica care primeste comanda de la termostat si aia schimba caile de circulatie a refrigerantuui.
Acea valva are 3 cai,, una prin care compresorul pompeaza gaz, si alte 2 iesiri, una catre teava subtire pentru a face rece si alta iesire spre teava groasa pentru a face caldura.

Cand e pe cald acea valva schimba directia refrigerantului care o ia, sau este pompat prin teava groasa, deci nu mai merge spre evaporator pe teava subtire, merge pe teava groasa.iti explic asa sa poti intelege mai usor,ma refer ca nu folosesc termeni tehnici,ca pot si asa daca e laughing
cu alte cuvinte la rece refrigerantul circula cum am aratat la inceput,iar pentru cald circula pe teava mai groasa ajunge in radiatorul din interior,acel device tine refrigerantu mai pe loc,refrigerant care pompat de compresor are temp ridicate,ca urmare aerul ventilat de ventilator trece peste radiatorul care are refrigerant cald si preaia acea caldura si asa aerul din interior se incalzeste.
Deci pentru caldura se foloseste compresorul + caldura din aerul de afara,de aia aceste aparate nu pot fctiona asa la orice tem de afara,cand vine vaju,sau temp scade nu mai stiu exact cat nu mai are nici un efect, deci trebuie sa intri pe element electric inauntru.

Decind aca despre chestuia asta intrebai, atunci asta nu-i nici nou nu-i nici vechi, este de cand lumea laughing doar ca oamenii nu le stiau ca asta e in ro mai slabut cu aceste aparate chiar la orice nivel.
In Europa chestiile astea aer conditionat, sau refrigeration sunt f putin raspandite si asa a fost mereu, dar sincer nu stiu de ce.Am fost prin Europa si nu gasesti frate o msina de gheata laughing
Tara cu cel mai raspandit si unde orice om are aparat de aer conditionat, masina de gheata, frigider cu icemaker este america, astia au aparate de astea de c and s-au descoperit ele laughing aici pentru orice om sau orice om are asa idee in mare ce este ala un aparat de aer conditionat, o masina de gehata etc.
Scuze pentru paranteze si daca nu am zis nimic ce te interesa asta e, am incercat sa te ajut.

| relian a răspuns:

Uitasem sa zic ca atunci cand compresorul pompeaza refrigerntul il baga prima data in radiatorul de afara iar afara mai ai si un ventilator care functioneaza mai mult in cazul cand merge sa faca rece pentru a condensa refrigerantul,pentru a-l face lichid,pentru ca compresorul pompeaza doara gaz nu lichid,dar apoi gazul trebuie facut lichid, de aia ala se mai numeste si condenser, pentru ca gazu condenseaza si se face lichid in radiatorul de afara.
In cazu in care dai pe cald ventilatoru de afara merge mai putin compresorul pompeaza gazul in radiator afara, gaz care se incalzeste cand este pompat, apoi prin acel radiator mai preia si calsdura din aerul de afara, cam asta este in mare principiul de fctionare
Nu stiu daca am explicat eu bine dar asta e.Pot sa iti trimit o schema colorata cu toate astea dar nu stiu cum.sau cauta pe Youtube dar in engleza si gasesti balamuc scheme, aparate si explicatii, gasesti si animatii care iti arata cum fctioneaza un aparat de genul asta.

| relian a răspuns:

Povesti laughing motoru asta cu turatie variabila este folosit atunci cand se impune,in situatia de fata nu vad de ce se apuca unia sa foloseasca un astfel de motor,adica banui de ce,pentru pret,un motor cu turatie variabila costa mult mai mult ca unul normal,mult mai mult,semnificativ de mult.
Parerea mea este ca se vine cu gargara sa scoata aia ceva bani mai multi.Un compresor de gbenul asta se foloseste in cazul in care deserveste mai multe radiatoare in iterior.Ce povesti spun ei cu ON/OFF is basme,nu cred ca economiseste nimic seminificativ fata de modelu normal.

De ce spun asta? Acolo unde se folosesc aparate de aer conditionat la greu,mai exacat unde orice coteneata are aer conditionat eu nu am vazut un astfel de compresor,deci daca aia nu folosesc asa ceva,inseamna ca ce spun astia care vand e doara reclama.

Diferenta dintre ele este doara de pret laughing,ca o persoana sa economiseasca ceva mai indicat este sa izoleze bine casa, decat sa bagi bani in ceva ce nu te ajuta mai cu nimic.

Tehnologia inverter, care este de fapt un motor cu turatie variabila este doara o reclama laughing sa poata sa iti scoata malai in plus din buzunare, de aia au bagat si chestia cu tehnologia inverter laughing auzi tehnologie, aia da laughingmaine poimane o sa spunem wow si cand o sa vedem o clanta de usa laughing
Pt cei care or sa zica ca ma trezesc eu cu de astea, cel care a dat raspunsul castigator a uitat sa zica ca tehnologian asta e de pe la 1900 laughing dar asa este in RO abia a cu a ajuns laughing

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
| MeraO a răspuns:

Eu am Viessmann Vitoclima, model nou cu tehnologia Inverter, un aparat foarte silentios. Aceasta noua tehnologie, inverter face ca aparatul sa-si moduleze capacitatea de functionare dupa nevoia de racire sau incalzire si asta face sa aiba un consum mult mai mic de energie fata de aparatele clasice, in medie cu 30%