| Ada477 a întrebat:

Ce se întâmplă dacă un frigider scapă freon și mănânci din el? Poate să afecteze mâncarea?

7 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Da, scapand freonul frigiderul nu va mai raci si mancarea se va strica happy. In rest nu e o problema, freonul nu va contamina mancarea.

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Sunt slabe sansele sa scape freon in interior, fiind un circuit de joasa presiune acolo. Inalta presiune circula putin, de la compresor (sub frigider) pana la intrarea in congelator.
Am avut un frigider care a scapat tot freonul (de doua ori) si nu a patit nimeni nimic.

| relian a răspuns:

Daca scapa refrigernat o sa o faca un timp, apoi nu o sa mai aibe ce scapa.Refrigerantul ala este un gaz, nu afecteaza mancarea.
Nu te afecteaza nici pe tine la respiratie, asta pentru ca este o cantitate f mica, sa te poata afecta ar trebuie sa dai drumul la stiu si eu cateva kg de refrigerant intr-o incapere inchisa, atunci da te afecteaza, poti chiar si muri.

| relian a răspuns:

Zii lu Turbina ca frigiderul nu-i turbina de la automobil laughing

Inalta presiune circula de la compresor si pana la intrare in radiatorul numit si evaporator, iar evaporatorul se afla inauntru, deci la el ajunge refrigerant printr-o teava cu inalta presine, nu crezi?

Apoi cand compresorul nu mai functioneaza ai peste tot aceiasi presiune, presiunea se egalizeaza peste tot, daca ai pune ceva ceasuri o sa vezi ca ai stiu si eu cati psi 100 sau 150, orice presiune peste cea atmosferica iese afara daca are pe unde.
Dar nu afecteaza mancarea, este un gaz, iar cantitatea este f mica, nu te poate afecta nici daca respiri aerul din camera, pentru ca acolo se duce gazul ala, apoi pe fereastra si de acolo afara si ajunge tocmai la statia spatiala laughing unde se desface in atomii din care au fost pusi la un loc.

| psyclepath a răspuns:

Daca mananci din freonul care scapa din frigider poate fi nasol, da. Recomand doar freonul bio, din piata, fara pesticide si alte chestii.

| relian a răspuns (pentru psyclepath):

Esti tare de tot freon bio laughing aia da, fara pesticide, aici ne facusi praf pe toti laughing
Freonul ala care se este de fapt un refrigerant are alt nume, freon nu se mai foloseste de zeci de ani buni, asta din frigidere o fi R410 A sau 130 a nu mai stiu exact,asta daca ar fi sa dam nume.

O alta chestie ce trebuie sa o retii,este ca refrigerantul folosit la aparate de racit,la congelatoare este un gaz,deci nu se aseaza pe alimente,se evapora pur si simplu.
In sistem,adica in frigider sta atat vapori cat si lichid,dar cand este eliberat in atmosfera se face gaz,se duce militar laughing refrigerantele is produse de sinteza,nu exista in,mod natural,ca urmare de le dai drumul se desfac in componentele din care a fost facut.

Nu trebuie tu sa recomanzi nimic,fabricantii de aparate de astea trebuie sa faca ce spune legea unui stat,deci vor folosi refrigerante si materiale legale.
Pana acu cativa ani se foloseau refrigerant care contineau clor,asta eliberat in atmosfera mergea sus si desfacea moleculele de ozon,deci era daunator pentru stratul de ozon.
Acum cativa ani sa interzis acele tipuri de refrigerant,deci fabricantii nu mai pot fabrica aparate noi cu gazele alea,deci nu tu recomanzi nimic laughing
Dar si gazele folosite acu,desi nu mai dauneaza stratului de ozon,zic ca eliberate in atmosfera au efect de sera,ca urmare tot nu ai voie sa le eliberezi,cand e nevoie trebuie sa le recuperezi.

Deci nu maninci freon ca nu ai cum,ala scapa putin,asta daca lui inca ii mai raceste,dar la un mom dat va ingheta tun frigidereul,va face cub de gheata laughing dupa care tot scapand nu va mai avea nici un efect,asta pentru ca cantitatea de refrigerant ramasa nu mai poate raci nimic,cubu de gheata se va dezgheta,va inunda tot frigiderul laughing apoi tot gazu ala va iesi afara si in final o sa aiba un frigider doara ca si dulap.
Daca scapa inauntru,asta ca asa zice el,desi de regula pe acolo ar scapa,dar nu este explus sa scape si pe altundeva,pe la condenser de exemplu,adica pe la radiatorul ala ce este cald, ori pe la mai stiu eu ce teava, poate scapa pe oriunde, deci daca scapa la interior poti sa il duci la fier vechi laughing desi si daca scapa pe altundeva nu se baga aia sa repare.
Acu depinde si cati ani are frigiderul ala, daca merita reparat sau nu. Unia repara pentru ca se pricep ei, deci nu dau bani decat pe "freon" si doara daca frigiderul este mai nou sa zic asa.

| psyclepath a răspuns (pentru relian):

Omule, tu ai auzit de notiunea de ironie?
Crezi ca sunt atat de cazut in cap incat chiar sa cred ca freonul se mananca?
Eu ma legam de fapt de exprimarea care putea fi mai corecta, ca sa ma exprim elegant.