|

Cum sa altoiesc pomi fructiferi?

4 Raportează Evaluează
4 răspunsuri:
| a răspuns:

Camelia, iti multumesc pentru ca ti-ai dat silinta sa ne scrii dar cred ca e prea mult scris acolo, totusi iti multumesc, mai bun este acel link

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Altoirea de sfarsit de vara, pas cu pas

1. Trebuie sa ne hotaram ce anume vrem sa altoim. Pomul care va fi altoit, trebuie udat din abundenta (timp de doua saptamani, tot a doua zi, va fi stropit aproximativ o ora). Aceasta udare este necesara pentru o buna circulatie a sevei, ceea ce ne va ajuta la desprinderea usoara a cojii de pe tulpina.


2. Alegerea acelui soi pe care dorim sa il folosim ca altoi.


3. Pregatirea crengii care va fi altoita. Aceasta poate fi cumparata sau ceruta de la cunostinte. Daca o procuram de la cunostinte, sa fim atenti ca pomul de la care provine sa fie puternic, viabil, sa nu aibe urme de imbolnaviri pentru a nu infecta pomii nostri.Sa alegem ramura corespunzatoare. In fiecare gradina apelam la uneltele folosite acolo. Pentru altoire folosim foarfecele proprietarului pentru a preveni infectarea cu virusi. Sa alegem intotdeauna ramuri tinere! Nu sunt indicate nici ramurile prea puternice dar nici cele slabe.


4. De pe ramura taiata, indepartam mladitele din varf si frunzele. Lasam aproximativ 1 cm din codita frunzei (aceasta, mai tarziu, isi va avea rolul ei). Aceasta va putea fi pastrata, impachetata in hartie de ziar umezita si pusa in punga, in frigider, timp de doua saptamani.


5. Poate incepe altoirea. Nu avem nevoie de prea multe unelte, un cutit special pentru altoire sau un bisturiu fac fata cu succes acestei operatiuni, niste rafie sau orice sfoara din nilon sau, in ultima instanta, din hartie. Este indicat sa se foloseasca bisturiul deoarece, la fiecare soi sau la fiecare pom se poate inlocui lama. Acest lucru este important pentru a evita infectarea pomilor intre ei. Ca moment al zilei, cel mai bine este sa ne apucam de treaba dimineata devreme sau in orele tarzii ale serii pentru a evita razele fierbiniti ale soarelui. Inainte de a incepe, este ca lama de bisturiu si mainile sa fie spalate foarte bine.
Vom face, pe creanga pomului sau pe tulpina, cu o miscare hotarata, o taietura in coaja pomului...2006 - 2100 + Vezi răspunsul întreg

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Se pot altoi si prin oculatie:
"Altoirea prin oculatie este o metoda foarte veche de altoire si continua sa fie cea mai des folosita. Desi exista cateva variante de apicare a acestei metode, principiul este acelasi: sub o deschidere practicata in scoarta portaltoiului se amplaseaza un fragment din scoarta altoiului care contine un mugure al acestuia. Cele mai cunoscute metode de oculatie sunt: oculatia in ochi dormind, oculatia in ochi crescand, oculatia inelara, oculatia cu placa intermediara."

vezi metoda si poze pas cu pas:
http://www.scrigroup.com/......A11911.php

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează