| andrei47 a întrebat:

De unde pot face rost de miceliu pentru ciuperci champignon?

Răspuns Câştigător
10 răspunsuri:
| MMihai a răspuns:

Nu mi-ai dat fundă când te-am învățat să crești : porci vietnamezi, ciuperci și albine.

Este bine că ai citit despre ciuperci!

Este un prim pas spre ceva bine făcut.

Cea ce scumpește ciupercile este transportul și pierderile prin stricarea ciupercilor nevândute imediat.

Trebuie făcut un calcul economic dacă nu este mai eficient să vinzi direct mâncare de ciuperci semi-consevată sau conservată.

Te poți gândi și la porci / și la porci vietnamezi și chiar la niște conserve din carne de porc cu ciuperci, care să aibă un termen de valabilitate de câteva luni.

Ciupercile cu zeamă de carne, si bucăți de carne, sunt mai bune decât ciupercile simple.

Pentru chestia cu conservele trebuie să vă asociați mai mulți.

Puteți face un mic atelier de făcut conserve, dacă vă asociați mai mulți, din mai multe sate apropiate.

| andrei47 explică (pentru MMihai):

Eu m-am gandit sa am hale(ciupercarii), pe care le pot construi din bani europeni si bani proprii, iar terenuri am destue de la bunici, m-am gandit ca as putea vinde ciuperci proaspete restaurantelor, piteriilor, pensiunilor, etc. poate chiar si aprozarelor si supermarketurilor, dar nu conservate, deoarece ar trebui o gramada de bani pentru masini de conservat, etc. m-am gandit asa, sa vand proaspete la un pret mult mai mic, de ex daca peste tot ar fi 1kg 6-7 lei, eu le dau chiar si cu 4, deoarece oricum iesi pe profit, si la o asemenea diferenta de pret cu siguranta as gasi cumparatori. singura problema pe care o am, nu am gasit nicaieri miceliu de ciuperci pe net, oare sa gasesc la magazine de astea cu seminte de legume, etc.

| MMihai a răspuns (pentru andrei47):

Măi băiatule ascultă oamenii bătrâni, că eu mai am 2 ani și fac 60.
Înainte să te apuci de o afacere trebuie să cunoști totul despre acea afacere!
Trebuie întâi să citești totul despre ciuperci, deci totul ce a fost scris în România despre ciuperci.
Bani Europeni este iluzie!
Trebuie să îți construiești afacerea mizând numai pe forțele tale, iar dacă faci rost și de finanțare europeană, este cu atât mai bine.
Trebuie să te afli cam o lună sau mai mult într-un oraș mare cu biblioteci puternice București, Cluj, Iași, Timișoara etc, și să citești la bibliotecă, tot cea ce se poate citii despre subiectele de interes pentru tine.

| MMihai a răspuns (pentru andrei47):

Nu trebuie o grămadă de bani pentru mașini de făcut conserve, că nu faci o uzină de făcut conserve, ci numai o singură linie de fabricație și atât.
Poți să aduni mai mulți care produc diverse, că principiul conservei este același și fiecare producător bagă în conservă ce are el, și ce produce el.
Pot să fie 3 tipuri de conserve : metalice, din sticlă cu capac și în ambalaj din plastice.
Cred că pentru o linie tehnologică de făcut conserve puteți dacă sunteți mai mulți finanțare europeană.
Nu mă pricep cum se fac conservele cu ambalaj metalic, dar conservele alea pot să fie umplute cu orice, că linia tehnologică este aceiași.
La conservele din sticlă cu capac metalic și cu garnitură este și mai simplă linia tehnologică.
Mă gândesc că ar putea să fie și conserve în recipienți din plastic, dar nu am văzut așa ceva.

| MMihai a răspuns (pentru andrei47):

Trebuie să ai niște activități de bază și unele colaterale!
Ciupercile nu fac fotosinteză și nu au nevoie de multă lumină!
Peste hala - ciupercărie poți avea o altă cultură, poți crește păsări sau alte animale.
Să citești și despre struți și despre melci și cum se cresc ăștia.
Ca plante valoroase sunt nucul și arbuștii fructiferi gen căpșunul.
Acestea implică investiții mici și aduc bani mulți, dacă ești harnic.
Deci trebuie dimensionată afacerea cu activități principale și aici te-am sfătuit de : porci vietnamezi, ciuperci și albine, și cu unele de nivel 2 : legume, nuci, porci obișnuiți, găini, capre, struți, melci, arbuști fructiferi, etc.
Nu trebuie să faci investiții mari când nu te pricepi foarte bine.
Trebuie mers în pași mici, ca să ai și pagube mici, dacă ai făcut greșeli.
Anul asta faci ciuperci pe 20 de mp, dacă merge bine treaba o extinzi.
Dar trebuie să ai și un plan general al afacerii. Dacă ai mai mult teren merită să pui și nuci.
Dar trebuie să te gândești că faci ceva intensiv și nu extensiv.
După ce cunoști bine teoretic totul la perfecție, te apuci de făcut planul de afacere.
Poți să cumperi 3 scrofițe vietnameze și un vier vietnamez, și în paralel să ai și ciuperci, și legume șamd.
Cel puțin la început este bine să mergi pe activități principale și pe unele secundare, dar fără să faci investiții teribile.

Tu trebuie să citești totul inclusiv și cărți de facultate despre plantele pe care vrei să le cultivi și despre păsările și animalele pe care vrei să le crești.

| MMihai a răspuns (pentru andrei47):

Vezi și
http://ideideafaceri.manager.ro/......r-301.html
Trufele sunt ciuperci care cresc in pamant, in simbioza cu radacinile anumitor specii de copaci.

Cultivarea trufelor se face de mii de ani si sunt cunoscute pentru aroma si gustul lor absolut deosebit, care le transforma in adevarate delicatese.

Niste delicatese extrem de rare, pentru ca recoltarea lor, asa cum se va vedea in continuare, este o adevarata aventura si se bazeaza mult pe noroc. Din acest motiv, trufele sunt foarte, foarte scumpe. Pretul mediu de vanzare este undeva intre 500 si 1.000 euro/kg, dar in noiembrie 2000 o uncie de trufe albe (cca 30 g) s-a vandut la licitatie cu 400 euro (!). Cultivarea trufelor si comercializarea acestora este, asadar, o afacere in toata regula.
O marfa rara, un pret pe masura
Trufele cresc la adancimi de 10-30 cm, in apropierea radacinilor de stejar sau alun, dar numai in anumite conditii care nu sunt aproape deloc elucidate. Se poate spune ca modul cum apar trufele ramane un mister. Se presupune ca terenul joaca un rol important si el trebuie sa aiba PH neutru sau usor bazic, sa fie umed si putin expus la soare, fara ca asta sa insemne ca orice teren care indeplineste aceste conditii poate produce trufe.
Aceste ciuperci se intalnesc frecvent doar in unele regiuni din Franta, Spania si Italia. In Franta, de exemplu, majoritatea productiei se obtine in Provence, localitatea-cheie fiind Richerenches unde saptamanal se comercializeaza cca o tona de trufe.
S-a mai incercat cultivarea trufelor si in alte zone (Texas, Australia, Noua Zeelanda), dar rezultatele nu au fost chiar cele asteptate, in sensul ca gustul si aroma ciupercilor nu mai erau aceleasi. Trufele adevarate sunt, ca urmare, o marfa rara si de-aceea si pretul lor este foarte ridicat.
Nici recoltarea lor nu este facila. In trecut, fermierii foloseau porci pentru a gasi locurile unde erau ingropate trufe. Cu un miros foarte fin si cu un mare apetit pentru aceste delicatese, porcii descopereau rapid trufele, le dezgropau si le mancau.
Solutia a fost dresarea cainilor, dupa o metoda foarte simpla: se ingropa o trufa in pamant, se lasa acolo una-doua zile pana cand solul se impregna cu aroma ei, apoi se conducea cainele la locul respectiv si era indemnat sa sape. Odata ce trufa era scoasa la lumina, cainele o mirosea bine si apoi primea o mica recompensa (o felie de salam). Astfel, invata ca pentru fiecare trufa descoperita va primi hrana.
Variante ale afacerii
Cultivarea trufelor poate fi o activitate foarte rentabila, pentru ca presupune investitii initiale modeste si nu cere cine stie ce efort. Pentru cine poseda un teren potrivit exista diferite moduri de a o practica. Cel mai simplu mod consta in sadirea, dupa saparea pamantului, a unor rasaduri de gorun, tei, stejar, alun, plop sau castan, sperand apoi ca tuberculii sa creasca spontan.
Apoi, exista posibilitatea de a utiliza si plante-fiice ale unor mame care au produs deja trufe si, in sfarsit, se pot sadi plante aflate deja in simbioza cu trufa si cu alte cuvinte, plante care au sporul inoculat in radacini (operatia de inoculare se face in laboratoare specializate).
In acest din urma caz, trufele apar dupa cativa ani si productia poate continua timp de decenii. Din fiecare planta (ce costa in jur de 15 euro) se obtine o cantitate de 250-300 de grame de trufa neagra pe an, ce poate fi vanduta cu cel putin 500 euro/kg.
Si, daca vom realiza cultivarea trufelor pe un hectar de teren care poate gazdui circa 200 de plante, obtinem un castig potential de peste 20.000 euro pe an. Desigur, exista riscul ca trufele sa nu apara, dar cine are un teren de exploatat poate sa isi incerce norocul, din cel putin doua motive: irigarea plantelor in perioadele deosebit de secetoase si curatarea terenului de buruieni cer un efort intr-adevar limitat si, apoi, cei care sadesc arbori noi benficiaza de finantari specifice.
http://en.wikipedia.org/wiki/Truffle
http://www.tpu.ro/......a-pe-unde/
http://www.xpertonline.ro/trufe/despre-noi/
http://en.wikipedia.org/wiki/Tuber_aestivum

| PerfectInsanity a răspuns:

De pe net

| Bibzzz a răspuns:

Sau din strinatate.

| Cret_Daniela_Florentina_1979 a răspuns:

De la producatori sau de pe net.

Întrebări similare