|

In mediu un muncitor bun cata gresie poate pune (metri patrati) in 8 ore? Dar dat jos cea veche si pus alta? (banuiesc ca trebuie pusa, apoi rostuita, cat se poate face in 8 ore de lucru?

3 Raportează Evaluează
3 răspunsuri:
| a răspuns:

Depinde de calitatea lucrarii pe care o doresti sa fie facut si din ce material se lucreaza.
Dat jos gresia veche se poate rapid, dar trebuie sa pui sapa noua de egalizare sub gresia noua. Daca se lucreaza mai atent si mai incet, atunci se poate salva sapa veche si scapi de o cheltuiala in plus.
La punerea gresiei noi, situatia este si mai complicata: una este sa se aplice gresie plina peste tot si alta este daca trebuie profilata gresia dupa obstacole (tevi, canalizare podea, lungimea peretilor nu este multiplul latimii placilor de gresie etc.).
Deseori, la o baie mica de 6mp este mai mult de lucru ca la o bucatarie sau hol de 20mp.

Sfatul meu:
NU plati muncitorul dupa orele de lucru, ci intelege-te asupra lucrarii, inclinandu-te la pretul cerut de meserias (daca are lucrari de referinta bune, verificate de tine)!
Cheama laolalta TOTI meseriasii implicati: placator, instalator, dulgher /tamplar! Ei sa stabileasca programul si ordinea de lucru! In caz contrar risti sa te coste mult mai mult lucrarea.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Fiecare meserias are viteza lui de lucru. Materialul (placile si adezivul) conteaza la viteza numai daca este de calitate. Apoi una este o camera cu 4 colturi, alta este o camera cu o multime de colturi.
De asemenea conteaza ca si clientul sa nu fie unul care sa stea mereu in spatele meseriasului si sa-i sufle in ceafa.

Ca sa nu apara probleme -sau ca sa apara mai putine- te sfatuiesc urmatoarele:
1-cauti meseriasi prin recomandare, si mergi sa vezi ce lucrari au mai facut, si daca acestea iti plac (rude, vecini, colegi, prieteni);
2-daca ai trecut de pasul 1, iei legatura cu meseriasul si ii spui ce vrei sa faci, timpul pe care esti dispus sa il aloci lucrarii, si costul aproximativ al manoperei.
Meseriasul trebuie sa vina sa vada si el despre ce este vorba, si DOAR el iti va spune timpul lui de lucru.
Multi clienti se hotaresc -de voie sau de nevoie- sa mai faca si alte lucrari pe langa cele deja stabilite. Asta inseamna timp si bani -atat pentru tine cat si pentru meserias.
Apoi pe langa gresie si faianta este nevoie si de un instalator (pentru montare wc, ghiuveta, cada/dus, schimbare tevi, etc). Si trebuie sa stea unul dupa celalalt. Apoi altul care sa iti puna usile, si altul termopanul.
Tu deci trebuie sa fii un bun inginer/sef de lucrare, ca sa nu te incurci nici pe tine si nici pe meseriasi -atat la timp cat si la bani. De aceea mai ia-ti o saptamana in plus fata de cat iti da meseriasii si decat ti-ai facut tu socotelile. Si alocati si bani mai multi decat ti-ai facut socotelile. Pentru nu sti ce probleme apar pe parcurs.
De asemenea rari sunt meseriasii care lucreaza 8h/zi la o lucrare. Multi au serviciu si lucreaza dupa-amiaza.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pai 2- 3 zile la o baie, cu tot cu cararea molozului. Depinde ce vrei, daca vrei viteza, s-ar putea sa nu-ti calibreze bine placile, sa puna stramb despartitoarele dintre placi, sadea buleala la intinderea chitului si sa iasa cu gropite, sa nu puna suficient ciment pe perete in unele locuri si sa iasa peretele inclinat, sa nu fie atent la coltare si sa ti le zgarie, sa nu-ti calculeze bine pozitionarea modelului.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează