anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Mi-a iesit igrasie pe tavanul din ghipscarton. Ar trebui sa-l dau jos sau sa plachez peste el cu poliestiren?

Răspuns Câştigător
| Ytrgh a răspuns:

Dacă vrei sa pui polistiren dai tavanul fals jos

12 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Rezolva intai CAUZA igrasiei, altfel nu vei scapa de ea, orice ai monta /schimba!

| anonim_4396 explică (pentru Bula):

Cauza igrasiei e diferenta de temperatura intre exterior si interior. Asta vreau sa rezolv prin placarea cu poliestiren. Dar intrebarea e daca sa-l pun peste ghipscarton sau sa-l dau jos si sa pun pe tavanul real.

| Bula a răspuns (pentru anonim_4396):

Cauza igrasiei este precipitarea UMIDITATII din aer pe peretii reci.
Daca acoperi din interior, umezeala se va precipita pe polistiren, mai ales intre tavan si polistiren, unde va apare si mucegaiul.

Daca igrasia apare doar la colturile tavanului, atunci trebuie umplute cu mortar golurile din acele locuri, din exterior.

Daca igrasia apare pe intreg tavanul, atunci solutia este izolarea exterioara a tavanului. (strat de zgura de 30-40 cm).

Oncaperea trebuie aerisita periodic, scurt, de 2-4 ori zilnic, pentru evacuarea aerului umed (de la expirare sau gatire /baie etc.).

In caz de incalzire normala, peretii si tavanul trebuie sa ramana uscati.

| anonim_4396 explică (pentru Bula):

Intre tavan si poliestiren nu poate aparea mucegai pentru ca nu exista spatiu liber. Eu pun adeziv pe toata suprafata placii nu in puncte ca amatorii.
Stratul de zgura e foarte gros la 30-40 cm. Cine pune asa strat gros? Esti sigur ca n-ai vrut sa spui 30-40 mm?

| Bula a răspuns (pentru anonim_4396):

Daca te pricepi, trebuie sa stii calcula rezistnta si permitivitatea termica. Am zis bine 30-40cm.
Polistirenul este el insusi poros, ca urmare si absorbant de umiditate. Adezivul de polistiren, la fel.
Doar daca pui un strat adeziv de izolare a umiditatii va ramane uscat (gen Mestrapol sau alta ceara epoxilica), dar este prea costisitor si complicat de aplicat pe tavan.

| anonim_4396 explică (pentru Bula):

Teoria e una, practica e alta. Eu stiu doar atat. Pe peretele pe care am pus poliestiren nu mi-a mai iesit igrasie si incaperea a devenit mai calduroasa.
Eu in mod sigur voi pune poliestiren pe tavan indiferent de alte pareri dar voiam sa stiu daca e nevoie sa dau jos tavanul ala fals sau nu. Asta e problema mea. La asta vreau un un raspuns. Tavanul din ghipscarton a fost pus de fostul proprietar si nu stiu ce e in spatele lui. Si nu e vorba de tot tavanul incaperii, doar de portiunea de tavan de deasupra balconului pentru ca camera a fost extinsa pe balcon (tot de fostul proprietar)

| Bula a răspuns (pentru anonim_4396):

E clar.
Daca blocul e din placi de beton prefabricate, atunci spatiile dintre ele nu sunt umplute, iar acolo intra frigul si se formeaza condensul.
Umplerea rosturilor dintre placi cu tencuiala rezolva problema igrasiei formata in imprejurul gaurilor (cand am stat la bloc, m-am lovit cu problema asemanatoare, iar fisurile au fost umplute din exterior de un alpinist).
E indicat sa iei jos righipsul vechi si sa cureti igrasia de desubtul lui, fiindca este foarte nesanatoasa plamanilor, mai ales la copii mici (produc asm, etc).

Daca mai doresti izolatie suplimentara, atunci polistirenul poti folosi in exterior, iar pentru interior placa de pluta de 10-15 mm sau mai gros (la tavan), respectiv BCA sau caramizi de placare cu gauri de 5 cm (pentru pereti).

| anonim_4396 explică (pentru Bula):

Am dat jos ghipscartonul. Nu era igrasie sub el, doar pe el, pe portiunile unde era atins de sinele metalice de sustinere de dedesubt.

| Bula a răspuns (pentru anonim_4396):

Inseamna ca, scheletul metalic de sustinere a fost rece, iar pe suprafata lui s-au condensat vaporii de apa adunati din camera. Acesta inseamna ca, scheletul de fier s-a racit puternic, iar aerul umed n-a fost aerisit suficient din camera. Pe umezeala precipitata (condens) si-au gasit anturajul ideal sporii de mucegai.

Ramane de vazut, de ce s-au racit puternic piesele metalice?
In mod normal, temperatura lor ar trebui sa fie egala cu temperatura ambianta, adica cu temperatura aerului din partea superioara al camerei (unde teoretic este mai cald).
O explicatie ar fi daca capetele barelor de metal sunt incastrate in peretele exterior. Metalul conduce bine caldura (frigul).
Alta explicatie ar putea fi temperatura foarte mica la nivelul scheletului metalic, tavanul fiind foarte rece.
In acest caz, izolarea exterioara cu zgura se impune.

| missfatadelatara a răspuns:

Schimbat.

| Ytrgh a răspuns:

Este un spray pentru igrasie...dai cu el lași o ora si apoi dai cu lavabil

| anonim_4396 explică (pentru Ytrgh):

Nu vreau o solutie temporara. Nu cred in solutiile antimucegai. Am mai dat cu asa ceva si tot a iesit dupa 2-3 ani. Vreau o solutie permanenta. Acolo unde am placat cu poliestiren am scapat de aceasta problema. De asta vreau sa stiu daca e ok sa pun poliestirenul peste gipscarton sau sa-l pun direct pe tavanul real.

| Ytrgh a răspuns (pentru anonim_4396):

Dacă vrei sa pui polistiren dai tavanul fals jos