| Whitesnake99 a întrebat:

Pot folosi aparatul de aer conditionat ca sa incalzesc o garsoniera iarna pe perioade scurte (cateva ore)? Riscuri, contraindicatii, sfaturi utile? Funda!

25 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Fara probleme, doar ca nu va functiona daca temperatura de afara scade sub o anumita limită, mentionata in manualul aparatului.
Dezavantaj ar fi zgomotul, de riscuri si contraindicatii nu prea e cazul.
Folosit pe incalzire, aerul condiționat nu usca aerul, in acest caz condensul producandu-se la unitatea exterioara. Riscul de mucegai nu are legatura cu aceasta modalitate de incalzire, ba chiar ar intra in contradictie cu ideea de aer uscat. La fel, riscul de a lua foc sau de a prăji fire nu este legat de aparatul in sine, ci de eventuale defecțiuni in instalatie. Un aparat de 12000 BTU are o putere de cca. 1200W, adica mai putin decat un calcator sau un uscator de par.

regis
| regis a răspuns:

@relian: Vrajeli de doi bani. In Romania nu se comercializează de 20 de ani aparate de aer condiționat fără invertor (a nu se confunda cu inverter). Nimeni nu iti impune sa instalezi aparatul cu o firma autorizata, o poti face si singur, la fel cum singur ti-l poti lua din magazin. In privinta comparatiei cu un uscator, eu folosesc unul de 1600W, dar am avut si de 2200, iar pe strada mea 1600>1200.
In privinta zgomotului, comparativ cu un calorifer electric zgomotul este incomparabil. Nu e vorba de compresor, desi fiind legat prin conducte de cupru, parte din zgomotul exterior se transmite inevitabil si in interior, ci de zgomotul pe care il produce inclusiv curculatia aerului. De altfel orice aparat are functia Night Mode, care reduce turatiile tocmai pentru a reduce zgomotul. Dar poate tu ai probleme la urechi, nu doar intre ele...

| darrio2007 a răspuns:

Se poate dar la preturile care se anunta la curentul electric nu te sfatuiesc sa faci asta.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Da, poti. Dezavantajul major e ca baga gen aeroterma. Se incalzeste aerul repede, e uscat, si mai ales se va si raci repede si, in functie de cum e izolat si cum se incalzesc vecinii din jur (cu care ai pereti comuni, mai exact), ai riscuri mari sa faci mucegai. Aia e garsoniera de dus gagici la o cafea? P.S. In functie de starea retelei electrice, ce consumatori mai ai, si cit consuma AC-ul pe incalzire, e posibil sa risti si sa sara vreo siguranta/sa prajesti ceva fire, in cel mai rau caz sa ia foc.

| relian a răspuns:

Poti folosi,doara daca este facut sa si incalzeasca,unele fac doara rece,altele fac si cald.
Deci afla ce aparat ai tu,daca face si caldura,poti vedea si dupa teleecomanda daca are buton sa muti pe cald,
ori sa citesti in manualul aparatului.

Vad Regis spune ca singura problema ar fi zgomotul laughing intreaba care zgomot? Aparatele de aer conditionat,mai ales cele ce se folosesc in RO minisplituri,alea nu le auzi,o musca face mai mult zhomot decat aparatul ala.
Ma refer aparatul din casa,pentru ca tu stai in casa,nu stai afara linga condenser sa auzi ca ala zumzaie laughing

Mai spune tot regis ca ala consuma mai putin ca un uscator de par laughing cred ca spune prostii,ori poate cine stie ce uscator de par o avea el, poate din ala de parlit proci de craciun laughing

Poti folosi aparatul de aer conditionat sa incalsezti pe orice perioada cat de lunga o fi, tot timpul, non stop, nu se intampla absolut nimic.
Aparatul ala daca e sa faca cald pai il folosesti cat timp ai tu nevoie.
Riscuri? Contrindicatii?laughing Pai ce riscuri sa fie, nu e nici un risc, doara ca o sa platesti cat vine factura la curent electric, alte riscuri nu sunt.Contraindicatii? Daca ai gaz,este mai ieftin sa folosesti gaz sa te incalzesti decat curent electric,chiar si cu aparat de aer conditionat,chiar de si asta consuma putin,tot mai eficient este cu gaz,pentru ca gazul este mai ieftin.

Acu tu asculta pe cine vrei, este optiunea ta.Dar de ai aparat de aer conditionat, ai si un manual, citeste manualul ala si te vei lamuri.

| 19flo79 a răspuns (pentru relian):

laughing cat ai putut scrie laughing

Toate fac si frig si caldura, absolut toate!

| relian a răspuns (pentru 19flo79):

Gresesti,poate nu ai vazut aparate de aer conditionat.Ori poate nu ai vazut tu pe alea ce nu fac caldura, asta nu inseamna ca nu sunt si fara.

| 19flo79 a răspuns (pentru relian):

Toate au acel compresor, corect?
In frigider e rece dar grila din spate e calda, de ce?
Prin schimbarea sensului de mers la compresor, poti baga cald sau frig.

Daca pui unul in Africa, probabil ca nu are nevoie de caldura acolo si atunci nu-i pune functia, dar aparatul are capacitatea sa faca si frig si cald doar prin inversarea de mers a compresorului happy

| relian a răspuns (pentru 19flo79):

Man sa afci chestia aia trebuie sa mai pui si alte piese laughing Un aparat de asta ce arati tu ca face rece nu stiu unde si cald altundeva,daca e doara simplu,atunci ala nu face caldura,sa faca si caldura trebuiesc puse in plus si alte piese.

Asta se face din fabrica,de aia sunt unele scumpe,altele mai ieftine.
Au auzit de aparate de astea Heatpump? Sau cum le ziceti voi in RO cu pompa de caldura?
Ei asa trebuie sa se numeasca. Daca nu-s cu pompa de caldura no sa faca cald.
Au acelasi compresor, totu e cam la fel, dar au in plus si un computer la ala de afara, au si o valva reversibila care schimba sensul freonului, au si o alta valva sau device afara, asa cum este si ala inauntru.

Tu spui ca scriu f mult laughing asa si cum vrei sa te lamuresc daca zic doara o fraza si aia 3 vorbe?
Am spus ca nu toate fac si cald,asa si ai crezut? Nu ai crezut,dovada este ca ai revenit si spui ca au acelasi compresor etc.

Cine schimba cum spui sensul ala? Treb sa ai ceva acolo care sa o faca. Poate uni oamenii nu-s curios de caldura,poate ca au caldura pe gaz,deci vor un aparat doara sa faca rece.

Tu cu aerul conditionat comparativ cu unu ce are caldura pe gaz,nu esti mai ieftin,iesi mai scump.
Deci de ce sa dau eu bani multi pe un aparat la care nu folosesc anumite functii?
Asa ca aia care fabrica, fac ambele, omu fctie de ce are nevoie cumpara cei trebuie.
Pt ca unu este pretu aluia care faca atat cald cat si rece si altul pretu care face doar cald.
Cand ai gaz la dispozitie nu folosesti electric. Daca ar fi curentul electric cat si gazu, atunci da folosesti aerul conditionat cat poti apoi elementu electric.
Dec vine un frig de minus cateva grade aparat de aer conditionat nu mai este eficient, caldura ce o poate scoate o sa fie pe minus cu ce consuma.
Asa ca atunci se trece pe modul emergency heat laughing adica elementul electric, adica rezistenta cum zic oamenii laughing

| relian a răspuns (pentru 19flo79):

Pe directia de mers la compresor spui tu? De mers la compresor ce anume?
Caldura se face din curentul electric ce invarte acel motocompresor, plus caldura din aerul de afara.

Compresorul pompeaza mereu in acelasi sens.Altcineva schimba circuitul freonului pentru caldura.
Freonul fiind pompat in radiatorul din casa,dar invers decat atunci cand se vrea sa se faca rece,deci freonul intra in casa pe unde iese atunci cand vrem rece,intra pe unde nu il opreste nimeni,adica pe la iesire. La iesiere in cazul asta,care pentru rece este de fapt intrarea laughing,are deja acolo o valva sau un dispozitiv capialr,ori piston,depinde de ce s-a pus,care retine freonul ala mai mult timp in radiator.
Este asemanator cu o pompa de stropit,tu pompezi si faci presiune in pompa aia,iar pe teava pe duza aia iese putina apa corect? Tii mai mult timp presiunea in pompa in felul asta.

Compresorul pompand freon cu presiune f mare,freonul se incalzeste f tare-legea gazelor,la presiune mare ai si temp mare si invers.
Compresorul pompand freon se creaza presiune in radiatorul din casa,tot radiatoru va fi cald de la freonul cald,aerul ventilat de un ventilator preia caldura de la acel radiator si cam asta e tot,freonul iese apoi putin cate putin pe la acea valva sau capilar,moment in care scade presiunea,deci iese intr-o teava unde presiunea este f mica si brusc scade si temperatura acelui freon,cum am zis vezi legea gazelor. Freonul astfel racit se duce inapoi la radiatorul de afara de data asta, unde aerul de afara fiind mai cald ca freonul ce iese din casa, acesta se va incarca cu caldura si apoi ajunge la compresor deja cu ceva caldura, mai pompeaza si compresorul si urca temperatura si asa functioneaza caldura la aparatul astaa.

Dar cineva trebuie sa schimbe sensu ala ce spui astfel ca freonul sa o ia pe alte tevi.
Deci nu compresorul schimba sensul, ala pompeaza exact la fel in acelasi sens mereu, doara ca o valva special facuta in loc sa duca gazul pe traseul pentru aer rece il duce invers.

Am explicat asa cat de simplu pot acu la ora asta laughing Deci nu se inverseaza nimic la compresor, ala este o simpla pompa pompeaza tot timpul in acelasi sens.
Daca schimbi sensu la compresor, se arde.l-ai prajit laughing asta daca ai putea sa schimbi.
Se poate schimba sensu daca compresorul ar fi cu 3 faze, dar la om acasa nu gasesti asa ceva.
Sunt compresoare mari la aparate din alea gen cum is pe suprmarketuri, alea poti fi si cu 3 faze. Daca schimba careva curentu sau ceva fire, si schimba 2 faze intre ele, compresoru ala se poate arde, nu ca nu ar merge dar se va bloca compresorul, apoi motoru tot mergand poate sa se duca de suflet.
Bine nu asa de usor, dar de functioneaza asa mult se gripeaza prima data compresorul, apoi motoru si la revedere.

| Hammurabi a răspuns:

Aparatul de AC nu funcționează pe cald când afară temperatura e mai mică de 5 grade.
Și, într-adevăr, există și aparate AC care nu au opțiunea de cald (modelele ceva mai vechi).

| relian a răspuns (pentru Hammurabi):

Ecista si AC modele noi de anul asta, de lna asta care nu fac si cald.
Aia fac aparate de toate modelel, astfel incat omu sa aiba de unde alege, ori sa cumpere doara ce are nevoie
Daca eu am caldura pe gaz, de ce sa cumpar un AC care sa faca si caldura? De ce sa dau bani mai multi?
Asa ca fabricantii fac ambele, nu stiu aia ca tu ai gaze sau nu ai.Deci exista sigur si nu alea vechi, astea de azi, fabricate astazi in momentu asta.
Bine fiecare crede ce stie, ori doara ce vede, asta e alta poveste.In Grecia unde nu-i frig laughing nici gaze nu ai nevoie, poate sa faci gratare, asa ca un AC care sa dea si ceva cald e ok, mai mult decat e necesar.

Daca ai gaz nu folosesti AC sa te incalzesti, nu-i mai economic AC decat gazul metan.

| Hammurabi a răspuns (pentru relian):

Da, corect.
E mult mai scump să încălzești cu AC decât cu gazul de la țeavă.

| relian a răspuns (pentru Hammurabi):

Eu ma uitai in vara asta la Dedeman in RO pe net, pentru un Ac de asta minisplit si am vazut 1200 lei, voia cineva sa ia un ventilator care costa vreo 600-800 de lei si eu am spus mai bine iei un AC. Apoi am vazut ca era de asta fara caldura, alea cu heat pump erau inca cu vreo 200 de lei mai sus.
De aia zic ca sunt si in RO aparate de astea care nu fac si cald.
Chestia e ca trebuie sa il instaleze altii,abia acu am aflat,ca tu doara cumperi, dar nu iti da aparatu, cel putin asa mi-a spus cineva din RO se duce unu autorizat sa il ia si sa til instaleze.
Vraja amrii, AC alea ce le folosesc romanii minisplit is jucarii, le poate instala oricine, dar asta e.
De aia am spus ca exista sia cum.Plus ca eu repar mai toata ziua si instalez si noi, nu spun din ce cistesc, ori aud.

| Lukasssz a răspuns:

Da,dar o sa te arda la facuturi laughing

| UserRo10 a răspuns:

Nu toate aparatele de aer conditionat pot sa faca caldura si nu trebuie sa ai nicio grija. Poate sta pornit 24/7. Pe caldura functioneaza fix invers cum functionbeaza vara sa faca rece. Consumul nu variaza mult, depinde de calitatea invertorului (asa se numeste aparatul ac ce face si caldura)

| 19flo79 a răspuns:

Da, scrie si in cartea lui cum poate fi folosit...

Răspuns utilizator avertizat