| GulubuntzBudulush a întrebat:

Salut! Cat ar costa o cabana/casa de o camera 5 metri pe 2, 5 construita economic. Adica din lemne taiate din padure/pamant/caramizi din paie? Cel mai ieftin posibil. De curiozitate din materiale ce se pot gasi la munte, adica de exemplu daca este vorba de o casa de lemn, lemnele sa fie luate gratis din padure. Fara taxele care trebuie platite.

14 răspunsuri:
| cristi202 a răspuns:

Intrebi cit ar costa.
E gratis.
Lemne gratis din padure, paie tot de pe acolo, de pe pajisti, lut (pamint) e suficient sub picioarele noastre.
Doar daca vrei sa ti-o faca altii te costa mina de lucru, atit.

Bula
| Bula a răspuns:

O casa de poiata nu te costa nimic, daca te pricepi s-o faci. Poate fi confortabil, calduros, chiar si spatios.
Casa de poiata se face din fundatie de pietre puse unul peste celalalt, structura de pereti si acoperis din grinzi de lemn si sipci de lemn, tencuit cu amestec de pamant lutos + balegar de grajd + paie. Acoperisul poate fi din tigle de lemn sau chiar paie.
Sunt multe asemenea case, chiar si la noi, in tara.

| Salontanul a răspuns:

Cel mai ieftin zice ca sunt cele din baloti din paie. Uite aici: https://bit.ly/3tsnRxK

| cristi202 a răspuns (pentru Salontanul):

Alea costa. Si paiele, dar si structura de lemn. La urma urmei, sunt de lemn, caci structura e de lemn. Dar, da, sunt printre cele mai ieftine.

| relian a răspuns:

Cum iei tu lemne din padure gratis? Nu este padurea ta,te prind aia,ala esti,nu stii ce spui.
Deci nu poti lua nimic de nicaeri,nici lut galben,pentru ca la munte nu prea gasesti asa ceva.
La munte nici pamand nu ai de asta ca la campie,deci poti face din piatra,dar piatra aia de unde o iei?
La munte nu ai nici o sansa sa faci casa ce intrebi tu,nu ai cum,nu ai cum lua materialele ce arati tu moca.

La campie mai merge, dar si acolo, acum ca fiecare are terenul lui, unde mergi sa iei lut galben sa faci chirpici? Dar sa aduci o masina doua nu-i cine stie ce, ceva paie, la campie mai merge.

Dar casa moca nu poti face indiferent unde ai fi.La acoperis ai nevoie de scanduri,de carton,tabla pe aia de unde o iei?

Nu ai nici o sansa nici la munte nici nicaeri sa faci casa moca.
Cel mai ieftin? Cumperi scanduri,daca ai ceva de taiat le tai tu la dimensiunile care trebuie si faci asa.

Dar trebuie sa faci un necesar de materiale,cuie pe alea de unde le iei tot din padure laughing
Ca materiale ai nevoie de :Scanduri -cuie/suruburi-carton/tabla -OSB -Beton pentru fundatie-Teava PCV pentru cvanalizare- Cabluri eletrice,prize,intrerupatoare- Rigips-Vata pentru izolare-adezivi -Ferestre-Gled- vopsea.

Deci trebuie sa platesti tot,dar le alegi pe cele mai ieftine,materiale ce nu necesita mesteri,ce le poate pune orice om ce stie sa bata cateva cuie intr-o scandura.

Taxe,asta daca ai deja terenul respectiv,tot va trebuie sa dai,or sa vie aia sa te ia la intrebari, asta daca pe locu resp[ectiv nu era nimic construit, apare acu o casa, trebuie sa ai numar, deci trebuie sa dai taxe, care in RO nu-s cine stie ce.

Zice cineva baloti de paie laughing aia e coliba nu e casa.plus ca si balotii de paie trebuie s ai cumperi,nu ai de unde sa iei moca.

Fara stiu si eu cateva mii de euro dolari poti sa faci.Fa si tu calcul,eu nu stau sa fac calcule ca nu am timp d e asa ceva,plus de asta degeaba iti fac calcul si iti dfau pret,daca nu are cine sa construiasca ce spun eu.
Roamnii nu stiu sa faca case decat din betoane,din bolatri,ori chirpici,cazemate sau tot felul de chestii inutile.

Daca erai frate cu mama laughing glumesc,daca erai vecin sau cunoscut iti aratam, Iti pot arata doara video cum sa faci, vezi acolo pas cu pas, casa facuta cu fundatie, sau fara fundatie, ieftina ca braga.

| cristi202 a răspuns (pentru relian):

Hai, mai, o casa mica cum vrea el o face din crengi cazute la pamint. Cit material ii intra? Nu defriseaza o padure pentru asta! laughing

| relian a răspuns (pentru cristi202):

Daca zici tu, mergi in padure si ia tu crengi si fa casa cu alea.La acoperis ce pui? Tot crengi, acoperite tot cu lut laughing iar cand vine o ploaie e numa bine, o sa cada sandramaua pe el.
Asa poate sa isi sa[e o gaura in pamant, ori in stanca si aia e.

Usa la casa aia din crengi ce usa pune, ce fereastra? Nu exista sa faci casa moca, adica cu materiale moca.Deci vorbim de casa nu de coliba laughing

| cristi202 a răspuns (pentru relian):

In tehnicile de supravietuire inveti sa iti faci un acoperis in padure in 15-30 de minute. Si stii de ce? Pentru ca se face foarte usor. Poti sa pui tot crengi. Dar, depinde cum le dispui, ca apa sa se prelinga pe ele, nu sa iti vina tie in cap. Si padurea iti ofera si alte materiale din care poti face un acoperis serios.
Usa o poti face din crengi drepte, dispuse una linga alta. Daca o vrei mai groasa, ca sa tina mai bine caldura, mai pui un rind de crengi peste celelalte, perpendicular. Gaurile le astupi cu lut. Si asa ii si maresti rezistenta. Zici de fereastra? Asta e un lux. Daca e sa pui fereastra, te mai poti gindi si la alte acareturi ce tin de casa, si atunci te complici. Dar, daca vrei luxul asta, se poate face ca usa. Doar ca e fereastra.

| relian a răspuns (pentru cristi202):

Omu na intrebat ca vrea sa faca exercitii de supravituire,vrea o casa micuta,iar padurea nu-i-a lui, del prinde careva poate o sa aiba acoperis la mititica laughing acolo va trebuie sa supravietuiasca in alte conditii.

Tu vorbesti de filme de alea SF, cu apocalipsa, ramai in drum iti faci coliba, alea le face omu la timpul respectiv.
Daca este padurea lui, atunci da. Deci sa inteleg tu la casa nu ai ferestre?laughing Ori tiai permis luxu dea pune si ferestre.Pe acoperis cred ca tot lut ai.
Daca e sa nu ne mai complicam, cum am zis eu, sapa o gaura in pamant se baga acolo si aia e tot, nu se mai complica laughing

| cristi202 a răspuns (pentru relian):

Nuuu! Nu am lut pe acoperis. Desi as fi preferat vara, cand se incinge tabla de nu poti sta in pod. laughing
Mi-am permis luxul de a pune ferestre, cu rame de lemn. Nevasta-mea m-a pus sa le dau jos, ca sa punem termopane. Asta da lux! Chiar daca nu prea merg termopanele la o cabanuta de lemn (desi au culoarea lemnului) laughing

| dinaprilie a răspuns:

Te-ai certat cu parintii?

| GulubuntzBudulush explică (pentru dinaprilie):

Casa nu e pentru mine.

| Salontanul a răspuns (pentru GulubuntzBudulush):

Mi-ai dat amuzant la raspuns dar daca studiezi mai bine problema ai sa vezi ca are avantaje mari. Nu ia foc cum pare la prima vedere, e cald iarna si rece vara, se face usor chiar si de catre unul care se pricepe mai putin. Mai cauta si tu pe net: https://bit.ly/3fu8FIe Mai sunt si alte articole si chiar exemple concrete.

| GulubuntzBudulush explică (pentru Salontanul):

Da, dar in acelasi timp mi s-a parut amuzant.