| alingam a întrebat:

Inainte de a tencui o camera este obligatoriu sa uzi peretii cu apa si sa dau strop sau se poate aplica multibatul direct?

Răspuns Câştigător
| darrio2007 a răspuns:

Se uda peretii cu apa pentru a se indeparta praful, nu ai spus pe ce anume tencuiesti, caramida, BCA, si apoi dai un spriț din acelasi material cu care tencuiesti dar putin mai fluid. Faci asta pe toti peretii care ii tencuiesti. Lasi cateva ore sau poti lasa pana a doua zi ca sa fii mai sigur ca s-a intarit sprițul. Inainte de a tencui tachetezi in fir cu plumb sau cu nivela cu bula de aer. Faci feșe verticale intre tacheti apoi dupa ce se mai intaresc te apuci sa incarci intre acele feșe. Si tragi cu dreptarul intre acele feșe surplusul de material. Si tot asa in continuare.
Sper ca ai inteles ceva. Daca mai vrei detalii, vorbim in privat.

12 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Recomandari la punerea in opera
verificati instructiunile de pe ambalaj;
utilizati nisip de granulatie max. 4 mm; utilizand nisip cu granulatie de 1 mm, se pot obtine tencuieli care nu mai necesita gletuire;
pentru punerea in opera a mortarului cu Multibat la temperaturi sub 5ºC, se vor utiliza aditivi antiinghet;
suportul de aplicare a mortarului va fi curatat si udat in prealabil;
mortarul cu Multibat se poate aplica mecanizat sau manual;
in cazul malaxarii mecanice, ordinea introducerii materialelor este: apa (o treime din necesarul indicat in reteta orientativa), nisip, Multibat (se malaxeaza circa 3 minute) si apoi se adauga restul de apa treptat, pana se omogenizeaza compozitia.

Așa recomanda producătorul. Restul sunt un fel de superstiții.

regis
| regis a răspuns:

@alinmag, discutam aici discuții. Cauta si tu recomandarile producătorului, respecta-le intocmai si nu ai cum sa greșești. Nu te lua după mine sau după alții, ca in ziua de azi cine își cumpără o mistrie se si crede meseriaș si se si apuca sa dea lecții.

| sierra1 a răspuns:

Da, poți folosi multiblatul la:
tencuiala (interioara sau exterioara): amorsa (lapte de ciment sau mortar fluid); tencuiala propriu-zisa; Tinci (strat de finisaj); suportul pe care se aplica poate sa fie: beton, caramida plina, caramida cu goluri, BCA, blocuri din beton usor;
reparatii: restaurarea monumentelor; repararea elementelor degradate aflate la interior sau la exterior;
sape si imbinari: sape normale; sape pentru imbinari de dale; sape pentru imbinari de tigle din ceramica sau beton.

Vezi că zice înainte de amorsă! Pe rândul 2 spune cum să o faci,
Spor la treabă!

| DaniTDCI a răspuns:

Salut, in compozitia mortarului trebuie sa fie mult var pentru a prinde tencuiala de perete, inainte de a tencui iti recomand sa amorsezi tot cate o parte de perete apoi o tencuiesti si tot asa, cate putina apa, nu te lua dupa altii, mai bine faci asa decat sa risti a nu mai avea tencuiala intreaga

| regis a răspuns (pentru DaniTDCI):

Bai, superinteligentule, ai notat ca nefolositor si ERONAT un copy /paste de pe pagina producătorului. laughing)
Da, niste prosti astia, nu te lua după ei, fa cum știi tu si baga var...

| DaniTDCI a răspuns (pentru regis):

Gandeste putin, daca esti un meserias priceput, ma rog, executi lucrari, etc, tu te gandesti la granulatia nisipului? cineva sta sa il masoare? sa ii afle granulatia? tu ai auzit vreodata pe cineva sa aleaga nisip special cu granulatia x si y? nisip fin e mai mult ca suficient pentru lucrari de tencuiala, ok, m-ai facut si prost pe langa asta. ia incearca sa faci o galeata de mortar cu acel amestec specificat de tine si arunca-l pe un perete, sa vezi daca iti prinde ceva, asa. ma rog., ia intreaba pe cineva cum pregateste materialul pentru tencuiala sa ii auzi raspunsul, ciment, var, nisip fin si apa. la ce ai dat tu copy/paste nu cred ca il ajuta pe acest om. intelegi?

| DaniTDCI a răspuns (pentru regis):

Daca stai la oras si nu ai habar de acest domeniu, atunci nu da copy/paste unor tampenii

| regis a răspuns (pentru DaniTDCI):

Băi minitehnicus, tu înțelegi ca ce numești tu tampenii sunt recomandarile producatorului? Chiar ești atât de bine ancorat in lumea ta încât sa crezi ca nu il ajuta pe om indicațiile celui care a produs multibatul?!? La voi la tara se mai baga var si ciment in multibat?!? Prietene, am crezut ca ai făcut o mică greșeală, dar începi sa te afunzi.

| DaniTDCI a răspuns (pentru regis):

Ai chef sa te oftici acum? fiecare cu parerea lui ok? eu i-am recomandat x, iar tu y si gata.

| regis a răspuns (pentru DaniTDCI):

Eu nu mi-am dat cu părerea, am expus indicatiile producătorului. Deci nu ma pune in aceeași oala cu tine, ca nu tine vrăjeala.
Daca tu ai alte pareri decat producătorul, ești liber sa le expui, dar cu riscul de a cădea in derizoriu. Totuși, înainte de a evalua un răspuns ca nefolositor si eronat si inainte de a cataloga drept tampenii recomandarile producatorului, încearcă sa iti conectezi si creierul. Iar daca nu reușești, încearcă macar sa nu ma jignești, ca s-ar putea sa nu întorc obrazul.
Iar de ofticat nu ma oftic, dimpotrivă, ma amuz copios.

| DaniTDCI a răspuns (pentru regis):

Ma faci prost iar pe langa asta tot tu imi spui ca te jignesc?

| darrio2007 a răspuns (pentru DaniTDCI):

Multibatul are in compozitie var si alti aditivi. Trebuie doar nisip si apa.