| tr3ig a întrebat:

Salut! O mica intrebare. Cine foloseste si imi poate spune daca se poate monta o centrala de apartament, pe gaz la o butelie de aragaz (incarcata cu gpl) sau chiar mai mare gen 60 de litri si care ar fi consumul sau ce este mai rentabil raportat la pret si randament? Una pe gaz sau una electrica?

22 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Majoritatea centralelor pe gaz sunt proiectate sa funcționeze si pe GPL, insa nu cu butelia de aragaz. Sunt butelii speciale care se montează in exterior, de obicei una pentru mai multi vecini, care se încarcă cu cisterna.
Costul este mult mai mare decat la gazul de retea, dar probabil sub cel pe curent.
Acuma daca te roade tare, am vazut un sistem interesant, dar nu in tara. Erau 3 butelii afara, legate impreuna la un fel de rampa, montata pe peretele exterior al casei, de unde butelia goala se inlocuieste ușor si fara riscuri.

regis
| regis a răspuns:

Si ca sa lamurim lucrurile.
Am luat cifrele de pe siteurile unor furnizori si am facut niste calcule, pe care nu le mai detaliez.
Puterea calorica a GPL este de cca. 11.100 kcal/litru, iar a gazului metan de cca. 10.8 kWh/mc.
Facand niste transfirmari, rezulta ca un litru de GPL echivaleaza cu 0.66 mc de gaz.
Luand in considerare preturile de astazi (cam 2.6 lei litrul GPL, cam 1.7 mc de gaz), incalzirea pe GPL costa mai mult de dublu fata de cea pe gaz metan (cam de 2, 3 ori).

| relian a răspuns (pentru regis):

Nu stiu pe ce websiteuri te uiti tu,dar retine ceva,propanul are randament mai mult de dublu fata de natural gaz,sau gazu metan cum zic oamenii.
Eu am vorbit de propan,nu de GPL,ala probabil o fi ca si gazu natural,desi eu zic ca si ala are randament mai mare,depinde cat procent de propan are.
GPL ala este propan in amestec cu butan, butanu este slab, propanu tare, dublu fata de gazu metan, ba peste dublu.
Apoi unde nu ai gaz natural ce faci, folosesti cutent electric sau lemene? Iesi mai scump cu ambele.folosesti GPL din ala decat lemne si alte alea.
Stiu f bine cine a pus intrebarea, eu doara ma bagai in discutie cu tine si cu altii care ati raspuns, mai aflu una alta, nu stiam de exzemplu de butelia aia de 60 litri, eu nu locuiesc in RO.
Deci doara discutam, asa mai pot afla cate ceva, ce nu stiu sau nou.
Daca ai gaz natural normal ca cine se mai incurca cu butelii, dar cine vorbeste de butelii fi sigur ca n-are gaz la conducta, are curent electric si lemn si mai mutl ca sigur incalzeste cu lemne.La lemn nu poti controla mare lucru,multa munca, faci focu zilnic, bla bla, asta era ideea, acolo unde nu-i gaz de se poate pune butelii cu GPL, oricum iesi mai ok decat cu lemne.

| regis a răspuns (pentru relian):

Eu nu ma uit pe site-uri ca sa citesc pareri, eu am intrat pe site-urile furnizorilor pentru a cauta cifre. Cifrele gasite de mine sunt cele pe care le-am mentionat, daca ai altele le poti da. Mai mare si mai mic sunt notiuni relative, cat timp unul e gazos si se vinde la la metru cub iar celalalt lichid si se vinde la litru, nu prea avem termen de comparație.
Si eu nu am vorbit de propan sau de butan, ci doar de GPL, adica fix ce se vinde in Romania.

| relian a răspuns (pentru regis):

O fi daca spui tu,si acel GPL ce este mai exact? Cred ca ar insemna gaz propan lichefiat,sau o fi altceva nu stiu exact.
Daca e propan atunci afla ca e dublu la randament fata de gazu natural,adica daca echivlezi,atunci propanu e dublu si peste dublu fata de gazu de la conducata.
Daca nu stii cei ala GPL cum de ai facut comparatii in alt comentariu? ca unu e gaz alantu lichefiat bla bla,si daca e lichefiat ce? La tine tot gaz vine la centrala la aragaz,ca se vinde la litru aia mai putin conteaza.
Normal propanu este mult mai scump ca gazu ce vine la conducata ala vine singur,pe cand propanu trebuie lichefiat,ceea ce nu se poate cu gazu natural,adica nu se lichefiaza ca nu ar cunmpara nimeni laughing

Eu nu am citit parere, ce am spus referitor la randament e ce spun specialistii, cauta pe wikipedia sau pe websiteuri de profil si vezi ce spune acolo.
E ok scuze ca ma bagai in discutie, se pare ca nu prea am cu cine, tu se pare nu esti curios de discutii sincer esti cam ciufut laughing asa ca numai bine si nu te mai obosi sa scrii ceva, poate te dor degetele laughing

| regis a răspuns (pentru relian):

Imi place ca imi spui mie ca "nu știi cei ala GPL", dupa ce spui ca tu nu stii exact. Ca sa o lamurim, GPL = Gaz Petrolier Lichefiat sau in engleza Liquefied Petroleum Gas (LPG).
Si sorry ca nu prea ai cu cine sa discuți, nivelul e total diferit.

| relian a răspuns (pentru regis):

Ar putea sa insemne si gaz propan lichefiat nu crezi? Dar cum in RO nu se foloseste propan curat e cum zici tu gaz petrolier, adica un amestec de gaze, butan cu propan.
Ai dreptate nivelu e diferit laughing in engleza aici undes eu inseamna LPG iar P este propan, asta pentru ca americanii folosesc propan curat, singura tara din lume care foloseste asa, restul folosesc amestecuri.In sf o lasam asa cum a cazut, oricum esti un ciufut de om, nu vad cine s-ar putea intelege cu tine.

| regis a răspuns (pentru relian):

Ar putea fi, dar nu e. Nici macar in engleza.winking

| relian a răspuns (pentru regis):

Intamplator,am dat peste GPL si ce crezi ca am aflat laughing deci exact cum am spus nu am avut cu cine discuta laughing
GPL inseamna gas propan lichefiat,sau gas petrolier lichefiat,care din pacate pentru tine,este exact unu si acelasi lucru.
Daca nu crezi intra pe google cauta pe wikipedia si o sa afli, deci vorba ta nivelul este total diferit
In RO inseamna exact la fel, mergi acolo si intreaba o sa vezi aia inseamna gaz propan lichefiat sau gaz petrol lichefiat.Ii mai spune si petrolier pentru ca se poate obtine si din rafinarea petrolului, dar este obtinut si din gazu natural.
Deci eu am spus ca in RO nu as stii exact semnificatia la GPL ce ar insemna acolo, dar se pare inseamna exact acelasi lucru ca si in engleza.O zi buna "mestere" laughing ai mai invatat si astazi ceva, scuze d aca de la unu mai nepriceput laughing

| regis a răspuns (pentru relian):

GPl este prescurtarea de la gaz petrolier lichefiat. Nu petrol, nu propan, ci petrolier. Ca tu ai gasit pe google altceva, nu contest, e olin internetul de informații false si de semidocți.

| relian a răspuns (pentru regis):

Mda asta este

| relian a răspuns (pentru regis):

laughing ai dreptate,doara in Australia si US i se spune si propane, la LPG, pentru ca atat are in compozitie doara propan, in rest este amestec de propan butan, asta e, mai grseste omu laughing

| relian a răspuns:

Consumul depinde de casa ta,cat de bine izolata este si de ce temperatura vrei sa mentii inauntru.
In Ro pretu la electricitate este destul de ridicat, ca urmare cea pe gaz, este cea mai rentabila, iar dintre astea cel mai ieftin ai iesi daca ai gaz natural de la conducat, propanu este ceva mai scump.
Apoi mai tine si de centrala ce randament are, la curent electric stii ca randamentul este 100% dar centralele pe gaz cred ca au diferite randamente, asta trebuie intrebat la magzinele care vand asa ceva.

Dar cel mai important lucru este izolatia la casa, o izolare cat mai buna reduce f mult consumu, daca ai o casa izolata la interior, dar fara incarcatura de ciment atunci merita si propan sa folosesti.

| romeo78 a răspuns:

Nu există centrală termică decât pe gaz metan de la instalația de gaz, nu de la butelie. De asemenea, centrală pe lemne sau peleți.

| relian a răspuns (pentru romeo78):

Asa crezi tu sau de unde ai auzit chestia ca nu exista cenrala termica decat pe gaz,de la instalatia de gaz?
De propan ai auzit,ala din buteliii? Ei afla ca sunt centrale pe gaz din astea cu propan,cand cumperi o centrala genu asta chiar te si intreaba vanzatorul ce gaz folosesti, sa stie ce sa iti dea.
Unde nu ai gaz natural de la conducta se instaleaza butelii ori afara, alea cu propan in curte, gradina etc, sau unele cu butan ce le tii inauntru, dar de ceva dimensiuni mai mari decat cele de la aragaz.

| romeo78 a răspuns (pentru relian):

Eficiență zero atât timp cât nu ai o sursă de combustibil continuă. Numai dacă stai la casă, care are curte închiriezi o butelie cisternă de capacitate medie/mare. Altfel cheltuielile sunt mult mai mari decât o sursă continuă de alimentare.
Calculează cât costă buteliile și cât costă mc de gaz lunar la același consum.

| regis a răspuns (pentru romeo78):

As vrea eu sa calculez. Dar cum calculam? Ca litrul de GPL e 2.5, metrul cub cam 1.7, doar ca nu stiu care cu cat echivalează.

| relian a răspuns (pentru regis):

Randamentul propan este mai mare decat a gazului natural, apoi este mult mai ieftin decat curentul electric.
In RO deocamdata nu merita centrale pe curent electric, costu este f mare.

| relian a răspuns (pentru regis):

Cum calculezi? Pui in practica ideea aia, iei 3 butelii de capacitati cat mai mari, sau chiar si din astea de la butelie, faci un manifold, adica o teava ceva mai grosuta pe care sudezi 3 porturi la care se vor prinde buteliile si in luna cea mai rece folosesti acele butelii si vezi cam cat consuma intr-o-zi, sau cat te tine acele butelii.
Vei vedea si cam cat tin, dupa cat timp trebuie schimbate.
Singura chestie, este presiunea.banui ca o centrala pe gaz lucreaza la o anumita presiune a gazului,asta trebuie intrebat sau sa citesti in cartea unei centrale pe gaz.
Pt ca vei avea nevoie mai mult ca sigur de un regulator cumva,zic si eu.
Referitor la centrale pe gaz,nu is proectate sa functioneze pe orice,ai spus tu ceva ca asa ar fi proiectate,nu-s,dar tot ce difera este doara acele duze,schimband duzele centrala este aceiasi.
Ca si la aragaz,ca si la boilerele alea instant pe gaz, scrie pe ele clar cu gaz sau cu propan.
Dar aia e tot ce difera la ele duzele prin care iese gazu, adica arzatorul sau cum zic oamenii.
Eu asa as proceda, dar asta presupune sa cumperi centrala, sa cumperi butelii, citeam pe aici ca sunt butelii si de 60 de litri, asta e f bine, bagi 3 butelii de alea,te informezi centrala la ce presiune lucra,buteliile conectate ce preiune baga,trebuie cumva un manopmetru la acel manifold si apoi vezi consumul intr-o luna mai rece de iarna,asa stii daca merita sau nu laughing
Mai este si alta optiune mult mai ieftina,sa cauti un cunoscut care are centrala pe gaz, sau pe propan si sa intrebi pe ala cat consuma, ma refer ca mc, desi sigur ala consuma gaz si pentru aragaz, dar asa ca idee macar.
Dupa stii cat consumi, cat costa si stii cum sta treaba.Propanu are randament mai mare ca gazu ce vine pe conducta, dar e ceva mai scump.

| regis a răspuns (pentru relian):

1. Am spus ca as vrea sa CALCULEZ, nu sa experimentez.
2. Presiunea nu este o problema si chiar daca ar fi e foarte simplu de reglat.
3. Majoritatea centralelor pe gaz SUNT proiectate sa funcționeze si pe GPL, fara inlocuirea duzelor ci doar din selectarea unei optiuni din soft.
4. Nu ma intereseaza cat consuma altcineva, fiecare locuinta e diferita si sunt N factori care influențează consumul.
5. Eu stiu cat consum, cat ma costa si inteleg perfect cum sta treaba.
6. Nu ai retinut nici macar cine ce a intrebat, eu aveam doar o curiozitate legata de o formula de calcul.