| GabrielGL a întrebat:

Doar pentru conuscatori. ce rost isi au casele cu fundatie, rostul fundatiei sunt case care sunt de sute de ani fara fundatie si stau in picioare ori au piloni. ca fundatie ori nimic, uni zicca e o piedere de bani sa bagii beton si fier in atat fundatie casele bunicilor nu au in general fundatie ....sunt casele pe structura ușoară da, dar o casa din ciment normala dar fara fundație ar fi posibil?

Răspuns Câştigător
| NLS a răspuns:

Case fara fundatie (impropriu spus fara fundatie, pentru ca tot trebuie sa sapi in pamant vreo 35-40 cm poti face doar pe teren stancos).

In rest, nu poti construi nici macar un hambar mai mare fara fundatie.
Nu e legal si n-o sa primesti in vecii vecilor Avizul de constructie daca nu ai proiectul tehnic corect proiectat de un inginer rezistentist.
Faza DTAC a proiectului tehnic include obligatoriu planul si detaliile de fundatii. (printre altele... alaturi de studiu geotehnic, placa peste fundatii, si stalpii)

Casa in care am copilarit din 1989 are cam 170 de ani acum.
In 1996 am facut subzidire pentru unele ziduri exterioare, pentru ca incepuse sa se manance serios caramida, si partea de deasupra ajunsese sa stea pe jumatate in aer.
(zidurile sunt de latimi diverse... unele au 40, altele 55cm, si in spate, aveam un "antreu" construit de sasi relativ recent, prin anii '78, care avea caramida de fabrica, si ziduri de 32.5)
In 2001 am fost nevoiti sa continuam subzidirea sub toate zidurile unde a fost posibil, exterior si interior.
Casa nu are nici macar centuri, are un sistem pe care eu il gasesc comic pentru zilele noastre> niste tije de fier ce strabat tot zidul, si sunt stranse la capete cu niste saibe de diametru mare.

15 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Nu stiu unde ai tu bunici, eu nu am văzut inca o casa fara fundație. Ca e din piatra cu talpa de lemn, din zidărie de cărămidă, o fundație tot exista.

| cristi202 a răspuns:

Imi place cum incepi: "Doar pentru cunoscatori..." Recunosti ca tu nu le ai cu astea, si e bine, ca se si vede cand spui: "Urmaresc case facute fara fundație de ani de zile si nu au suferit nimic". Chiar asa, nu au suferit nimic? Sau nu ai bagat tu de seama, neavind un ochi avizat? Eu, care ma pricep cit de cit caci am lucrat ani in domeniu, pot sa iti spun aproape cu precizie care casa are fundatie, si care nu. Un perete usor strimb, aplecat intr-o parte, cateva mici crapaturi in zona unde ar trebui sa fie mai rezistenta, o pardoseala care nu mai e in intregul ei la nivel, astea atesta o casa fara fundatie. Desigur ca ele pot aparea si la case cu fundatie, dar se intampla mult mai rar, si conteaza si cum se intampla.
Care e rostul unei fundatii? Un motiv ti s-a zis deja: rezistenta la cutremur. Una e sa ai casa infipta bine in pamint, si in ceva care o tine unita, care o face un intreg, si alta e sa poata fi clatinata in toate modurile posibile. Ca sa intelegi, infige o bara de 2 m in pamint. La 10 cm, daca o apesi dintr-o parte, se apleaca si cade. La 20, poate ramane, dar va cadea daca vei atasa o anumita greutate pe ea. La 50 insa, apasa cit vrei, ai de-a face cu rezistenta materialului, se va indoi in functie de rezistenta acelui material, dar va ramane infipta la fel, si chiar si indoita, va sustine greutatea care altfel ar fi facut-o sa cedeze.
Alt motiv e ca pamintul se misca in timp. O casa cu fundatie scapa de deficientele structurale ce apar datorita acestui motiv. Adica are nevoie de reparatii mai mici si mult mai rare decat una fara. Daca la o casa fara fundatie, dupa primii 10 ani ai deja crapaturi, la o casa cu temelia bine facuta, poti avea primele probleme si dupa 20 de ani. Pentru ca nu depinde de pamintul din jur, ci de fundatie.

Răspuns utilizator avertizat
| cristi202 a răspuns (pentru Kevlar):

Lasa, e bine sa afle, daca chiar insista in a-si face casa fara fundatie, mai apoi, cand va da de probleme, nu va putea spune ca nu a stiut la ce va ajunge.
Si cand te gindesti ca cei care stiu considera ca cel mai important lucru la o casa e tocmai fundatia! Dar e mai usor sa o faci sa arate mai fain pe dinafara, lasind ce e ascuns dar cel mai important important deoparte. Sunt sigur ca multi care nu stiu se gindesc ca banii (sau o parte din ei) de fundatie ar putea sa ii bage in amenajarea interioarelor ca sa aiba o casa "traznet", nestiind ca lasa astfel la o parte cel mai important lucru, rezistenta ei.

| relian a răspuns:

Dar pilonii aia ce sunt? Aia nu e fundatie sau ces? Pfff iar vii pe aici sa intrebi daca poti sa faci casa fara fundatie laughing fa frate cum doresti tu. Fundatia este sa nu crape peretii, de aia e, sa nu se lase casa intr-o parte chestii de genul asta.Deci daca crapa peretii, daca terenu se lalsa si se lasa si casa, exista pericilul ca sa cada casa corect? Deci de aia se face fundatie, aia tine casa sa nu se surpe in caz ca terenu se misca. Fundnatia cu cat e mai solida cu atat tine casa mai bine.Imagineazati o casa punsa pe o fundatie foarte rezistenta.Te duci sapi jumate de casa, casa va sta exact cum e nu se va darama corect? Acyum fa o casa fara fundatie si sapa sub ea un sfert, ce se va intampla stii sau macar banui? Vor cadea peretii, casa se va duce dracu.
Sapa sub casa cu fundatie foarte buna sa zic peste jumate, casa ce va face? Vorbesc aici sa sapi asa usor.Casa se vaapleca dar cu tot cu fundatie, dar nu se va darama, va sta aplecata dar intreaga.
Ai priceput acum? Daca nu vrei sa intelegi fa cum te duce pe tine capu, sau daca nu ai bani nu mai fa casa.
Mai degraba bagi banii in fundatie decat in alte rahaturi, gen pereti din caramida, sau mai stiu eu ce briz brizuri nefolositoare.Aia e cel mai important la o casa fundatia, pe aia odata ceai facut-o no mai poti reface.Un perete, un acoperis il darami il refaci dar fundatia la revedere.De aia se face cat mai buna, cat mai rezistenta, sa nu ai an de an crapaturi in casa pe pereti.Caseele alea ce spui tu din pamant,aia an de an primavara le dadau cu lut,pentru ca crapau, apoi le varuaiu, asta inainte de paste laughing cunosc f bine despre ce anume vorbesti. Dupa un nr de ani se lasa, daca te uiti la acoperis o sa vezi ca toata casa este lasat, vorbesc aia din lut, si daca vine o ploaie poate cadea peste tine.Am vazut din astea destule.Bine ca oamenii atat voiau sa faca, nu erau curiosi sa faca casa, sa stea si copii, dupa ei potopu, cam asa se exprimau batranii laughing dao la jalea daca se strica sa se strice dupa ce mor eu laughing dupa nu mai am intereseaza.
Dar na tu fa cum vrei, dar nu fa casa fara fundatie si sa torni placa de beton sus ca nu o sa te vad bine laughing

| cristi202 a răspuns (pentru relian):

Te-as contrazice eu aici, ca sa continui ce am inceput noi cu lichidul din rezervoare, dar e prea adevarat ce zici ca sa te pot contrazice. happy happy happy

| relian a răspuns (pentru cristi202):

Hai sa traiesti.Ce faci cu ce te mai ocupi? Ce se poate face prin RO sa facem ceva. Gata ma bag la somn cai tarziu.

| cristi202 a răspuns (pentru relian):

Nu ma mai ocup cu nimic. Cel putin deocamdata. Doua zile au fost cu zapada aici in toata iarna, si eu atunci am cazut ca o leguma pe gheata happy si m-am ales cu o entorsa frumusica, asa ca acum stau in casa pana trece. Sunt ca si cascadorul acela care dupa ce a trecut prin tot soiul de cascadorii periculoase, a murit acasa in cada de baie. happy

| relian a răspuns (pentru cristi202):

laughing asta e tare, dar na se intimpla.Si cum stai cu politica,in ce PSD partid esti?laughing Vad,sau am vazut ce de mult nu mai vazusem, exact ca in epoca de aur, sala plina toti aplaudau, toti scandau laughing las cai bun, in RO merge oricum

| cristi202 a răspuns (pentru relian):

Nu mai e PSD, e PSDragnea acum. E mai ceva ca atunci. Pe atunci macar asigurau de lucru la oameni, doar sa fi vrut nu munceai, aveai asistenta medicala gratuita, primeai si casa daca aveai familie cu multi copii, si au mai fost si altele, si de aceea au si aparut nostalgic dupa acea vreme. Dar astia chiar duc tara de ripa, ca nu fac nimic decat sa distruga. Chiar si la mine in sat, primarul pesedist, cica voia sa faca trotuare, ca e loc pentru asta la strada principala, au taiat toti pomii frumosi care erau pe strada sa faca loc pentru asta, si au trecut aproape doi ani, dar au uitat sa mai faca trotuarele happy. Asta da spirit gospodaresc! happy
Eu, cu politica, eram apolitic pana acum. Dar am vazut ca nu merge, ca fiindca multi sunt asa, au ajuns pesedistii la ce e acum. Deocamdata, #rezist si eu.

| Lioana a răspuns:

Dacă vrei calitate și rezistență a construcției faci fundație. Nu e de jucat cu așa ceva.

| ALGator a răspuns:

Intrebarea despre fundatie are multe raspunsuri diferite in functie de greutatea si inaltimea cladirii, de calitatea terenului pe care se construieste, de zona de seismicitate.
Intr-o forma sau alta (placa, piloni) in multe din variantele de mai sus e nevoie de o fundatie.
Fiind insa posibile atitea variante, fiecare cu solutia ei, e prea putin practic sa pui o intrebare generala. Cel mai practic e sa vii cu cazul tau concret (poate nu aici pe TPI) ca sa primesti un raspuns concret.
http://www.construieste.info/? p=40
P.S. O casa individuala al carei centru de greutate e foarte apropiat de baza ei (de exemplu 1, 2 etaje, L>>H), intr-o zona de mica seismicitate, in principiu nu se rastoarna la cutremur, nu?

| NLS a răspuns (pentru ALGator):

Bineinteles ca nu se rastoarna, dar apar fisuri, se aseaza terenul ca urmare a deplasarii micro-placilor.
Si dupa cum bine a punctat cristi202, fundatia are rolul de a lega celelalte elemente structurale - adica samburii sau stalpii.
Chiar si in cazul fundatiilor "pahar" cand ai structura pe cadre (grinzi), e nevoie de "grinzi de fundare" intre paharele stalpilor.

Răspuns utilizator avertizat