| CristiMnd a întrebat:


Am o rugaminte la cei ce se pricep sau au catusi de cat habar despre cultura mare de porumb semanata pe camp, sa imi scrie un plan optim pentru cresterea acesteia, de la semanat pana la recoltare, gen : Ce ingrasaminte ati folosit si in ce perioada ( ca cele de tip NPK), ce ierbicide ati folosit, daca le-ati dat in postemergenta sau preemergenta, daca ati folosit foliare si ce fel de foliare. ETC.! Un plan de la inceputul pana la sfarsitul culturii si ce productie ati scos pe baza planului vostru!
Dau funda!
Multumesc anticipat pentru cei ce isi rup o parte din timpul lor sa ma ajute! Zi faina in continuare! big grin

2 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Documenteaza-te pe aici: http://bit.ly/2E0Ca4r

| relian a răspuns:

Porumbul are o tehnologie, o gasesti in carti de specialitate, dar de aplicat nu stiu daca o poti tu aplica.In ziua de azi mai tot taranu in cazul culturilor mari, ma refer in RO, in alte tari aia au cu ce.deci taranu sta la mana destinului laughing mai exact referitor la apa. Unde ai mai vazut tu sisteme de irgatie in RO?
Deci sa obtii productii bune,sau productii care sa scoata investitia si sa ramai si cu ceva profit este nevoie de sistem de irigare. Fara sistem de irigare mergi la loterie,deci nu se poate vorbi de tehnica de planuri.
Planu tu de acasa stii vorba aia nu se potriveste cu cel din targ laughing
Asa sa faci un plan estimativ ai putea,dar in cazul asta productia variaza f mult, fctie de factorii astia, apa in special. Daca cad precipitatii iarna, sau zapada, daca or sa cada si primavara ori i timpul verii.
Concluzia dupa orice plan, in cazul in care nu ai sistem de irigatie productia poate sa fie 0 sau poate sa fie peste 10 tine de boabe la ha.Sa dai ingrasamainte poti,sa erbicidezi, poti, sa faci stropiri poti, sa dai apa poti, dar tu personal nu ai puterea asta, investia este uriasa pentru un singur om.Inainte cand existau sisteme de irigatie sau si acum in zonele cum e balta Brailei, sau mai stiu eu ce zone, unde apa este la suprafata, acolo da se obtin productii de nu-ti vine sa crezi.De asemenea productiile variaza fctie si de fertilitatea solului.Degeaba zice cineva productie de x Tone.X tone unde anume? Si daca plici tehnologia tto depinde de sol, de cat de fertil este acel sol.Ingrasamintele chimice ajuta, dar ajuta solul fctie si de fertilitatea lui.Ca urmare productii diferite pe soluri diferite.Vezi ca solurile din RO sunt clasificate si la primarie se plateste impozit fctie de cat de fertil ai tu terenul respectiv.
Asa sa iti scriu aici tehnologia porumbului,trebuie sa scriu cateva pagini bune laughing cauta carti, gasesti carti pe la librarii.E f mult de scris, daunatorii, bolile, produsele, cand se aplica cu ce cand etc e f mult de scris.