| Cretul a întrebat:

Salutare, urmeaza sa introduc cablul de internet si cel de curent de alimentare a casei printr-un tub de plastic de 40mm diametru subteran (pe o lungime de 30 de metri). Ce tip de cablu imi trebuie pentru internet si cablu tv pentru a nu exista pierderi de semnal? Multumesc.

Răspuns Apreciat de Editori
| GPA a răspuns:

Dacă vorbim de curent, deja vorbim de câmp electromagnetic care poate cauza interferențe cu celelalte cablaje. Sugestia mea este ca linia de alimentare cu energia electrică sa fie trecută pe un traseu separat, iar cablul de internet și cel TV pe o altă linie, adică printr-un alt tub.
Dacă aduci cablul de curent, cablul Ethernet și cablul coaxial pe același traseu, este posibil să întâmpini mai târziu mici interferențe, observabile pe ecranul televizorului (imagine neclară) și în vitezele de upload/download.

Dacă n-ai altă posibilitate de-a monta un traseu separat, vei avea nevoie de cabluri ecranate, adică S/FTP-Cat6 "recomand cel puțin Cat6 pentru siguranța vitezei Gigabit de internet, dacă este cazul" (pentru Internet-Ethernet) și RG 11 pentru cablul coaxial (pentru TV)

| Cretul explică (pentru GPA):

Multumesc pentru raspunsuri, cu toate ca mi-ar fi placut sa nu se creeze divergente. S.a montat cablu cyaby 3x10mmp si cablu fibra optica de la digi ambele printr.un tub pehd 40mm.

1 răspuns:
| relian a răspuns:

Sa nu ai pierderi? Sa pui dintr-o bucata, in rest nu se intampla nimic.Vad unu bate pietrele pe lac laughing campuri electromagnetice si alte sf-uri.
Iti arata real manunchiuri de cablu telefoan, internet trecute pe linga unele de curent electric cat degetele de groase si nu 220 v, 400.
Daca esti curios fac poza si iti arat ca sunt expuse,trec prin teava de PVC intre etaje,apoi la unele etaje is deschise daca intra in ceva panouri.
Pt curent electric ai nevoie de cabluri de cupru,iar grosimea depinde ce consumatori ai.
Faci un total, cat ar consuma locu ala unde duci calblu, apoi stii de ce grosime sa pui, asta sa nu ai caderi de tensiune atunci cand folosesti locu ala la consum maxim sa Zic asa.
De regula cablurile ingropate trebuiesc sa fie nitel mai groase decat cele aeriene.
Tu daca stii ce cablu ai acum, banui ca este expus, faci rost de alt cablu o marime mai gros si bagi pe unde spui.
Restu tv si internet ar fi bine sa nu ai conectii sau inadituri in tubul de care spui.

| GPA a răspuns (pentru relian):

Hai, du-te la cratiță laughing

Învață despre tipurile de cabluri și cât de bine sunt izolate toate categoriile si la Ethernet și la mufarea Docsis (coaxial).

| relian a răspuns (pentru GPA):

Am spus vrei sa fac video si sa iti arat? Eu nu ma iau dupa nimeni, iti arat video nu povesti ce spui tu laughing

| GPA a răspuns (pentru relian):

Nu mă interesează ce video îmi arăți tu, că știu eu câtă mână de "meseriaș" există, ăla care niciun Bac n-a fost în stare să-l ia, vorba vine. Am mai auzit eu de voi, ăia "meșterii", că dacă vă ia cineva la bani mărunți nu mai are ce face cu voi. Superficialitatea e nasoală, iar munca de mântuială, la fel. Un meseriaș adevărat anticipează problemele și ia în calcul toate posibilitățile.

| relian a răspuns (pentru GPA):

Ma nene eu nu-ti arat poze de la mai stiu eu ce casa, iti arat poze de la blocurile alea dealde 50-100 de etaje.Tu vrei sa spui ca acolo au fost carpaci laughing du-te si te impusca, alea is lucrari de milioane nu ce povesti stii tu.
Hai ia-ma la bani marunti cum spui tu sa vaz ce stii tu, ce s tiu eulaughing