"autoamorsanta care din câte știu lucrează fără acel vas de expansiune poate fi montata pe acel cap de put pe care l-am montat?"
corect DAR prima amorsare o faci tu, manual. Apoi merge fără probleme. Continuu dacă n-are hidrofor sau dacă dechizi robinetul
Fantinile nu sunt din PVC, ce ai tu se numeste put, fantana este o alta poveste, este foarte larga, din ntuburi de beton de cel putin 1 metru in diametru.
Deci tu ai un put, si vrei sa scoti apa fara sa mai amorsezi, fara sa mai faci tu ceva, decat apesi butonul si sa curga apa corect?
Foloseste o pompa submersibila, aia va sta in put, are ea de toate, tu doar trebuie sa o instalezi acolo, sa o cobori in apa si aia e tot.
Sau foloseste un hidrofor, asta daca vrei sa mentii apa sub presiune. Pompa submersibila nu o folosesti sa bage apa in casa, de exemplu, o folosesti la udat, trebuie sa curga apa undeva tot timpul.
Hidrofor sau pompa submersinbila astea se folosesc de regula. Sa nu ai aer deloc in sistem pompa submersibila este cea mai buna, hidroforul daca ai teava care coboara in put fisurata sau crapata nu mai trage, mai ales daca teava este fisurata in zona unde nu-i coborita in apa.
Ce ai tu trebuie doar un sorb care inchide bine, sau ceva clapeta care sa etanseze, sa pastreze apa pe tevi, de aia ai tu nevoie, nu de vas de expansiune si alte minuni, ca daca tu nu poti mentine apa pe tevi, poti sa ai si bazinul marea neagra, se duce apa din tevi, intra aer pompa cand pleaca nu mai trage apa.
Va salut! Am uitat sa menționez ca țeavă care coboară la 7 m în pământ este cu diametru de 40. Am găsit un sorb de 1/2 " și are loc și ma gândesc să-l cobor prin acea țeavă pana la pânză freatica și sa trag apa. Acum dacă țeavă în sine este la 40 diametru, pot la acel sorb o prelungire urmata de o țeavă din cupru pentru a monta hidroforul? Nu vreau sa cheltui bani degeaba. De asta va întreb. Mulțumesc frumos!
La Hidrofoare se pune furtun din plastic din ala ce le gasesti peste tot, pentru apa. Nu trebuie sa cobori teava de cupru, nu trebuie sa pui nici macar sorb. Hidroforul tine el apa, este facut asa sa tina, sau sa poata absorbi.
Iti garantez ca daca ai hidrofor, va functiona fara sorb, tot ce trebuie sa faci, este sa introduci teava din plastic in putul tau pana la fund, apoi scoti teava afara, o sa fie uda pe o lungime X, inseamna ca atita colana de apa ai in acel put.
Masori de la fund pana la suprafata unde urmezi sa instalezi sorbul., tai teava mai scurta cu stiu si eu 20-30 cm, sa nu stea exact la fund, dar nici prea sus, sper ca intelegi ce spun. Teava asta de plastic se instaleaza cu mufe tot din plastic, nu ai nevoie de sudura de nimic.
Vezi sa nu scapi teava de plastic in put, dar daca e mai scurta cu 20-30 cm chiar si 40 cm o poti ridica nui9 problema daca spui ca putu are 40 cm in diametru.
Bagi teava in put, pana la 30 cm de fund, capatul de sus il montezi la hidrofor si aia e tot, dai drumu la hidrofor scoate apa fara probleme.
Asa se fac aceste instalatii, cu teava din plastic, nu face nimeni cu teava de cupru, este mai scumpa, apoi de ce sa faci din curpu nu var rostu.
Deci nu cheltui bani multi, teava de care spun este ieftina, se vinde la metru.
Poti sa pui de 3/4 teava de plastic sau acolo se masora in mm, cum am spus fara sorb, hidroforul n-are nevoie de sorb.
Ce spun eu acum, am facut iarna trecuta acasa in RO la mama, doar ca ea nu are put de 40 cm diamentru, are o teava de metal de cit sa zic 2 toli, aia este batuta in pamint la 6 metri, nu eu am facut lucrarea, altcineva, eu doar am taiat din teava aia metalica, adica putul cum ar veni mai jos la 1 m, este pusa in drum acolo este alee lateral de casa. A trebuit sa tai si teava de plastic aia care coboara in put, sa-i pun acolo la 1 m mai jos cot, apoi am sapat sant si am dus teava de plastic citiva metri mai lateral de acea alee.
Asa am vazut ca nu are sorb, nu are nimic, e doar teava de plastic.Am pus alta teava noua, de aia spun ca stiu, a trebuit sa scot pe cea veche, am pus noua, a dat drumu tocmai in primvara, scoate apa cita doreste., mama doar foloseste sa ude, in casa are apa de la oras.
Ce poti sa faci tu? De la acel put, duci teava de plastic care zic eu, daca poti sa cobori putu mai jos, 60 cm, sau daca poti sa sapi linga el si sa dai gaura, bagi teava pe acolo in put, scoti prin acea gaura, sapi sant si duci hidroforul unde doresti tu, il poti duce in casa, il poti duce intr-o magazie, de acolo tragi tevi in casa si ai apa in casa de la hidrofor si vara si iarna tot timpul anului.
Daca doar vrei sa uzi prin jurul casei, atunci montezi hidroforul acolo afara, cand vine toamna, il acoperi cu ceva, golesti de apa, sa nu ramana cu apa in el si sal sparga geru si cam astea sunt optiunile ce le poti face.
Nu bagi banii deloc degeaba iti garantez.
Va mulțumesc frumos pentru ajutor!
Puțul este de fapt o țeavă de 38 mm și în termeni tehnici se spune ca este de 40 diametru. Asta am înțeles și eu când am tot cautat sa rezolv problema asta.
Prin acea țeavă de 38 mm nu încape nimic mai gros de acea dimensiune cât este acel sorb de 1/2. Și de asta ziceam sa pun mai departe prelungirea aceea și țeavă de cupru. Dar cineva zicea ca dacă dimensiunea este mica în diametru, atunci este posibil sa nu poată sa tragă cum trebuie hidroforul la presiunea care trebuie. De asta ma tot frământ ca as fi băgat sorb cu furtun direct, dar diametru nu permite. Și atunci pe dimensiunea aceea mica a sorb ului nu întra altceva destul cât sa ajute pompa de la hidrofor decât o țeavă de cupru. Părerea mea.
Fa cum vrei eu ti-am spus cum functioneaza un hidrofor, nu are nevoie de sorb, nici clapteta sa tina teava amorsata, clapeta are hidroforul in el sus. doar sa nu bagi teava pe fundul putului sa traga nisip, o ridici nitel mai sus, dar sa stea in coloana de apa.
Nu spun din auzite, este fizica, sau daca ai vazut pompe manuale, alea ce dai la manerul ala lung si scoti apa, alea la fel nu au sorb, nu au clapeta jos la fundul putului, au clapeta la acea pompa manuala pricepi? Asa este si hidroforul, are in el clapeta.
Hidrofoarele au clapeta in ele, nu se mai foloseste clapta jos la fundul apei, ca nu are rost, daca se intampla ceva ce faci, te apuci sa scoti toata teava afara, ca clapeta nu stiu cea patit.
Deci hidrofoarele au clapeta in ele, atunci cand aspira apa din put, apa urca, cand hidroforul se opreste, clapeta de sens aia din el sigileaza teava prin care hidroforul aspira apa, adica clapeta inchide si teava este sigilata apa sta acolo, nu coboara intelgi?
Hai sa te lamuresc dar pe bune, sa pricepi, iti dau exemplul cel mai simplu si pe care si tu il stii.
Ai un pahar cu suc ok? Ai un pai prin care tu tragi din pahar suc corect? Sucul tau ce face, urca in gura ta corect?
Acum daca tu tragi suc prin acel pai din pahar, apoi rapid pui degetul la pai la partea de sus, pe acolo pe unde ai tras cu gura,, deci pui degetul sucul tau ramane sau coboara din pai?
Sucul ramane in pai, nu coboara nici mort, desi paiul este liber la capatul de jos, nu are sorb corect?
Exact asa functioneaza si un hidrofor, are clapeta de la sorb nu jos in put o are sus, tocmai pentru a fi mai usor reparatii, sau daca se intampla ceva la clapeta sa nu mai se scoata toata instalatia afara.
Cum ti-am spus iti garantez ca fara sorb si clapeta vei fi in regula, este fizica elementara frate ce naiba. Teava daca nu are contact cu aerul la partea de sus, ea ramane suspendata in teava, fara sa aiba clapeta jos.
Ai incredere in ce spun, sau daca nu ai, intreaba pe aia de unde ai cumparat hidroforul daca trebuie sorb jos in put.
Stii cand trebuie sorb? Cind tragi apa din rau, sau mai stiu eu undeva unde vin gunoaie, dar sorb fara clapeta, doar ca o sita, sa nu aspire bete, frunze etc, dar tu in put nu ai asa ceva.
Dar si chiar daca ai trage nisip din put, cu clapeta sau fara tot se trage nsip daca cobori teava pe fundu putului, deci clapeta nu opreste nisipul sa nu fie aspirat.
Asa ca baga teava libera in put nu-i pune nici un sorb nici o clapeta, nu are nevoie. Sorb sa pui de ce? In fantana ai gunoaie, ai stiu si eu animale broastem, pesti, ai alge? Daca ai avea asa ceva, atunci da ai pune sorb, sau sita, ca alegele, animalele acvatice sa nu fie trase de pompa in sus.
Sorb de regula insemna o sita, aia inseamna sorb. Tu la pompa aia de mana, aia manuala, ai sorb la fund, sau ai clapta la fund? Nu ai, clapeta se afla in pompa aia manuala, daca stii despre ce vorbesc. Deci pompa ramanea amorsata, tocmai ca acea clapeta nu lasa aerul sa intre, apa este mentinuta pe coloana.
Nu te mai complica cu sorburi si tevi de curpu, munca si bani irositi aiurea.
Gata nu-ti mai scriu ca vad ori nu vrei sa intelegi, ori nu stiu, iti place sa te complici aiurea, fa cum vrei, ai spus ca nu vrei sa cheltui bani, dar vad ca de fapt asta faci, adica intentionat cheltui bani
sorb, clapeta, teava de cupru si alte minuni care pur si sijplu nu-s necesare.
Este ca si cum tu ai pahar cu care sabei apa, dar nu poti bea apa, cam asa gandesti, crezi ca mai trebuie si pompa sa iti bage apa in gura
deci mai faci o celtuiala inutila cand este simnplu inghiti singur apa.
Bafta, deja ti-am explicat ca la unu de gradinita, formule nu ti-am dat ca deja nu mai stiai de tine
mai rau te incurcam, dar exemplu cu paiul de suc, mai simplu de atit nu exista alta explicatie mura in gura.
Mulțumesc pentru exemplele tale pentru copii de grădiniță! Am înțeles! Deja am rezolvat treaba și am reușit sa scot apa. Încă o data mulțumesc!
Salut. Merge. Verifică etanșeitatea totală a racordurilor de la capul de puț și conducta de aspirație. Dacă ai loc montează și un vas de expansiune. Dacă ai pierderi de coloană (pompa pierde amorsarea după câteva ore) înseamnă că supapa nu ține bine sau e aer fals pe traseu.
Mulțumesc pentru răspuns!
Fără sa verific etanșeitatea nu reușeam sa scot apa! Mulțumesc frumos!
StochiciStochici întreabă: