| Paulina21 a întrebat:

Voi cum faceți economie la gaze?
Eu scad temperatura la 15-16 grade, opresc centrala la interval de câteva ore și când plec la serviciu.

Răspuns Câştigător
regis
| regis a răspuns:

Cea mai eficienta metoda este reducerea pierderilor, prin termoizolare.
Apoi e important sa reduci temperatura apei din instalatie la minimul care iti poate asigura temperatura dorita in casa. Asta pentru ca eficienta centralelor in condensare depinde mult de temperatura agentului termic.
Din scaderea temperaturii pe perioada cand nu esti acasa economisesti doar in conditiile in care nu o scazi extrem. Daca stai la 21 de grade iar cand nu esti acasa temperatura coboara la 15 grade, centrala va functiona in forja pentru a ridica temperatura cu 6 grade in momentul in care te intorci, ceea ce va anula economia facuta in cele 8 ore in care ai lipsit. Eu nu setez mai mult de 2 grade diferenta intre momentele cand sunt acasa si cand nu sunt.
O alta incercare de economisire am realizat-o prin intermediul unei miniautomatizari care include doua termostate de ambient si (deocamdata) un cap termostatat electronic. Aceasta mini-automatizare imi permite sa diferentiez zona de zi de zona de noapte a casei, astfel ca mentin 21 de grade in zona de zi doar seara si in weekend, respectiv 21 de grade in zona de noapte doar de seara pana dimineata. In rest mentin 19 grade peste tot.

18 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

O las pe la 18 grade dimineata, ca sa nu porneasca ziua cand suntem plecati de acasa. Seara o dau pe la 20 si porneste 1-2 ori pe noapte. Dar inca nu este prea frig afara.

| relian a răspuns:

Tu procedezi exact cum e mai gresit, mai rau laughing dar nu-i de mirare, mai mereu trebuie sa fii tu altfel laughing

Deci cand plelci de acasa asa cateva pre sau mai mult, este bine sa nu inchizi, lasi termostatu mai jos, stiu si eu la 12 grade sau 15, cand veio reveni o sa urci la cit iti este tie confortabil, si va urca mai rapid, comparativ daca inchizi, se raceste in casa de tot, centrala apoi va merge mult timp pana sa ajunga la temp setata de tine cand esti acasa.

Sa observat si facut teste si asa e mai bun, altfel poti consuma mai mult, desi omu crede ca consuma mai putin.

| J0B0MAT a răspuns:

Nu stau să mă stresez să opresc centrala când plec sau ceva. Oricum e mă rău să o oprești de tot pentru că se face frig rău și apoi va merge mult pentru a încălzi. Când e mai cald o dau mai încet, când e mai frig o dau mai tare.
Dar niciodată la un maxim astfel încât să stai în pantaloni scurți.

| PedoBarbie a răspuns:

Nu mănânc fasole.

| Vântulalb a răspuns:

15-16 grade cand esti acasa?!
Dumnezeule mare! Si romanii se plangeau ca Ceausescu le dadea 20 de grade.
E bine sa o lasi la 15-16 grade cand pleci de acasa.
Totusi, nu cred ca in casa va scade sub 19 grade. Altfel, la revenire cand o pornesti, va consuma mai mult ca sa incalzeasca casa.
La fel gresesc si cei care incalzesc doar o camera. Dar centrala forteaza sa incalzeasca toata casa. Pentru ca se circula si aerul trece printre usi.

| Bubico2022 a răspuns:

Cea mai buna solutie e sa incalzesti o singura camera, si sa te imbraci bine cand te duci in bucatarie

| UserRo10 a răspuns:

Eu am pus termostat cu aplicatie pe telefon si am creat scenarii smart.
Prima data am pus temporizari si caldura oscila intre 18 grade (cand sunt plecat la lucru), 22 grade (cand sunt acasa) si 23 grade (cand ma culc si cu o ora inainte de trezire)
Ulterior am renuntat la temporizare si folosesc asistent smart cvare modifica temperatura cand vin sau plec de acasa

| 94Lucifer94 a răspuns:

Mie mi-e frig și cu 18/19 grade, nu suport să am mai puțin de 23/24 de grade. Pentru iarnă pregătești banii din timp, nu există economie dacă renunți la comfort.

| Endy22 a răspuns:

Pe timp de zi scad temperatura la 18 grade si nu imi porneste centrala pentru ca nu scade sub 18 grade momentan. Pe timp de noapte o pun la 21 de grade si mai porneste de cate ori e nevoie pe timp de noapte ca sa-si mentina temperatura. Camerele care nu le folosesc am caloriferele oprite si in sufragerie tin la 20 de grade, sau la 19. Abia astept sa-mi fac o soba in sufragerie, sa o folosesc, desi momentan nu am platit foarte mult la gaze, dar mi-e dor de vremurile cand aveam soba si mirosul ala de foc de lemne e minunat. Sa mai fie si zapada afara e top?

| relian a răspuns (pentru Endy22):

Lemnele nu au cum sa iti asigure caldura mai multa si economie mai buna ca si gazele.
Gazu are randament mai mare decat lemnele, asta daca vorbim de randament.
Daca vorbim sa auzi tu focu si ce mai spu, atunci ia-ti o chestie de asta unde sa arzi lemne afara, deci stai pe terasa, pe scaun cu un vin fiert, tuica ce iti place tie, faci focu afara, cu lemne, sunt sau poti tu sa faci din metal, ceva ca un gratar arde focu acolo si simti si miros si vezi, stai acolo la povesti cu unu altul, beti un vin fiert, mincati o bucata de cirnat de porc laughing
O sa te simti minunat cum spui tu, mai bine decat la soba de teracota.
Sa faci foc cu lemne, te costa mai mult decat la gaze.

| Frank51 a răspuns (pentru relian):

S-a inventat șemineul, probabil la asta se referă...

| Endy22 a răspuns (pentru Frank51):

Nu prietene, soba. E si o placere sa ai miros de lemne in casa si pe langa mai faci si caldura. Iti voi da si un exemplu de ce soba vreau sa fac.

https://youtu.be/l6CFU-VOtc8

| Endy22 a răspuns (pentru relian):

Ok, locuiesc in mediul rural. Pe aici mai gasesti o scandura veche prin curte, mai stau si langa padure, o craca, o buturuga o mai gasesti in caz de situatii mai imprevizibile. Pe langa asta nu o sa renunt la centrala pe timp de noapte, dar o sa ma ajute la a economisi consumul de gaz.

Si spre surprinderea ta, nu beau nici tuica, nici vin si nu mananc nici carne de porc.

| Frank51 a răspuns (pentru Endy22):

Soba este același lucru cu șemineul, doar că șemineul are ușa din sticlă ca să vezi în interior.

Am acasă șemineu și sobă, am crescut cu așa ceva și știu cum este.

| relian a răspuns (pentru Endy22):

Eu am spus asa ca chestie, bei ce vrei, maninci ce-ti place, eu am spus-o in spirit de gluma, daca tu ai inteles altceva e treaba ta.

Asa daca ai ceva material lemnos mai moca, aia da merge, dar sa cumperi lemne, nu stiu cit de avantajos este.E bun si asa rau.

| regis a răspuns (pentru Frank51):

O soba clasica si un semineu difera total prin principiul de functionare.
Nu usa de sticla face diferenta, ci modul de incalzire. Sobele clasice incalzesc prin radiatie, in timp ce un semineu functioneaza pe convectie.

| Frank51 a răspuns (pentru regis):

Eu am acasă un șemineu cu pereți din beton, nu există convecție în acest șemineu.

| regis a răspuns (pentru Frank51):

Daca nu exista convecție, nu e șemineu, e doar o soba cu ușa de sticlă care arată ca un șemineu.