Dacă nu se atinge de biserică, domnu' Bolo(v/j)an dă dovadă de o mare impotență la capitolul reformă
Sa mai taie din fondurile inutile tarii. In primul rand ar trebui sa fie vizata biserica. Cheltuielile pentru biserica ar trebui sa fie limitate strict pentru intretinerea lacasului de cult si pentru salariile preotilor. De ce sa construim mai multe biserici si manastiri decat avem spitale? Cu ce ne ajuta daca sunt mai multe? Si cheltuielile pentru intretinerea lor, sa fie srtict supravegheate si coerente. Sa nu scrie pe foaie ca o usa costa 10.000 lei cand o poti cumpara cu 5.000. Iar restul de bani sa-i bage popa in buzunar.
Ar mai fi de comasat si digitalizat institutiile publice in al doilea rand. Se cheltuie enorm pe miile de angajati, care singura lor atributie e sa dea la mana o foaie. Intr-o cladire care trebuie si ea intretinuta. De exemplu foarte multe acte de care ai nevoie, sa le iei direct de pe net si sa te duci la un ghiseu unde trebuiesc semnate si stampilate. Nu sa stai la coada 3 ore pentru a lua un rahat de foaie, pe care o puteai lua de la xerox de pe net deja completata. S-ar reduce cu mult birocratia.
In Anglia cand am fost sa lucrez, am avut nevoie de multe acte, sa fac NINO, sa ma treaca la council tax, sa imi fac cont bancar, etc. Toate actele necesare mi s-au dat pe loc la institutia respectiva dupa ce am completat online si am vorbit telefonic cu personalul de acolo. Nu a fost nevoie sa ma plimb kilometri integi sa fac rost de o hartie. Mi-au venit acasa prin posta.
Si ar mai fi de investit mai mult in afacerile si intreprinderile din sectorul privat, ca doar astia aduc banul in tara si tin economia pe picioare. Insa cand statul roman arunca cu bani pe sectorul bugetar, si capuseaza toti micii investitori prin taxe si impozite enorme, e cam greu sa mai faci PIB-ul mare.