| NoName75 a întrebat:

A mai pățit cineva ca te trezești in timpul somnului si ești paralizat?
Am pățit azi noapte dar m-am c*cat pe mine de frică.
Nu puteam sa strig, nu puteam sa ma mișc absolut deloc, nici fata sau gura nu puteam sa-i mișc.
Eram conștient de ce se întâmpla dar am si visat im același timp.
A mai pățit cineva așa ceva?
Cum pot evita asta?
De obicei nu dorm 8 ore noaptea, daca o sa dorm mai mult nu o sa mai apăra?
Deci este înfricoșător frate, in viață mea nu am pățit așa ceva.
(Nu stiu daca am pus in categorie buna dar asta e).

9 răspunsuri:
| anonimg a răspuns:

Conștientul și subconștientul sunt două părți care alcătuiesc ființa umană. Când unul este afectat, reacționează și celălalt. Pentru că nu avem putere de a controla subconștientul, trebuie deci să acționăm asupra conștientului.
Un stil de viață sănătos ține în echilibru aceste două părți. Hrănește-te sănătos, dormi la timp și suficient. Evită lucrurile distructive, și îndeosebi filmele de groază, thriller și altele de felul acesta. Imaginile și sunetele influențează în bine sau în rău ființa umană în mod semnificativ.
La fel ne afectează și dacă în casa noastră există o cât de mică formă de comunicare cu spiritele rele (ghicire, descântece, etc). O simplă și nesemnificativă rugăciune înainte de culcare ne va aduce liniște pe tot parcursul nopții, chiar mai înainte de a închide ochii, chiar mai înainte de a termina rugăciunea.
Starea spirituală, mintală și fizică pot aduce în echilibru subconștientul.

| NoName75 explică (pentru anonimg):

Tu ai pățit vreodată asta?

| anonimg a răspuns (pentru NoName75):

Da, acum mulți ani în urmă. Și nu știu dacă există vreun om care să nu treacă prin această experiență.
Cunosc natura umană și știu ce o influențează în bine sau în rău. Am rezolvat problema după sfaturile care ți le-am dat. Și a funcționat. Și după lucrurile pe care le cunosc, este imposibil ca acest "tratament" să nu funcționeze la toți oamenii.
De asemenea mai știu și că aspectele negative pot reveni în viața noastră dacă le îngăduim iarăși.

| NotNamed a răspuns:

• Ce provoacă paralizia în timpul somnului
Dacă simți că nu te poți mișca și nu poți vorbi când te trezești din somn sau când aproape ai adormit, înseamnă că experimentezi paralizia în timpul somnului. Deși această situație te poate speria, problema este una inofensivă în cele mai multe cazuri și apare la majoritatea oamenilor de câteva ori de-a lungul vieții. Ce provoacă această neplăcere și când poate fi periculoasă?

• Ce este această afecțiune
Paralizia în timpul somnului este acel sentiment că ești treaz, conștient, și cu toate acestea nu poți să îți miști mâinile și picioarele și nici nu poți vorbi. Această senzație, care apare de obicei între somn și trezire, fie seara, fie dimineața, poate dura de la câteva secunde la câteva minute. Unele persoane pot avea, în plus, o senzație de apăsare, de teamă nedefinită sau de sufocare, iar altele, chiar dacă sunt singure, li se pare că mai este cineva cu ele în cameră.

• Dacă paralizia în timpul somnului apare înainte să adormi, se numește hipnagogică, iar dacă apare înainte să te trezești, hipnopompică. În timpul somnului, corpul alternează între somnul REM (caracterizat prin mișcarea rapidă a ochilor) și NREM (non-REM), un ciclu durând aproximativ 90 de minute. De-a lungul perioadei de somn de tip non-REM, care ocupă aproximativ 75% din durata totală a somnului, corpul se relaxează și se reface. La finalul acestei perioade, începe somnul de tip REM, în timpul căruia apar visele. Mușchii sunt încă relaxați și în poziția „oprit", deci, în cazul în care începi să te trezești înainte ca acest ciclu să se sfârșească, deși devii treptat conștient, vei constata că nu poți să vorbești și să te miști.

•Din ce cauze apare
Cercetările nu au demonstrat clar ce provoacă paralizia în timpul somnului, dar aceasta a fost asociată cu alte probleme de sănătate precum insomnia, tulburările de somn cauzate de munca în ture de noapte și de zi sau de diferența de fus orar, narcolepsia, stresul post-traumatic, anxietatea, atacurile de panică, utilizarea anumitor medicamente (în special cele pentru tulburarea de deficit de atenție), tulburarea bipolară sau cu un istoric familial de paralizie în timpul somnului. Narcolepsia, în special, apare împreună cu paralizia, deoarece creierul nu poate regla perioadele de somn, persoana poate adormi oricând și oriunde, însă are un somn neliniștit.

• Cum se tratează
Paralizia în somn nu este periculoasă în sine și nu are nevoie de terapie, însă, în funcție de cauza ei, medicul poate trata problema respectivă. Dacă există afecțiuni de natură mentală asociate cu paralizia, spre exemplu depresie, medicul va recomanda antidepresive.

• Cum se poate preveni
Obișnuiește-te să dormi între 6 și 8 ore pe noapte. Aerisește bine camera în fiecare seară, ai grijă să fie întuneric, liniște și să nu ai pe lângă tine electronice. Nu te mai uita la televizor cu o oră înainte de culcare și nici nu mai privi în ecranul telefonului sau al laptopului.
E important să-ți faci un program regulat de somn. Mergi la culcare la aceeași oră în fiecare seară și trezește-te la aceeași oră în fiecare dimineață, chiar și în zilele de weekend.
Introdu mișcarea în viața ta, însă nu face sport cu patru ore înainte de culcare. Alege un tip de sport care să ți se potrivească și pe care să-l poți practica zilnic fără mari impedimente. Dacă mergi la sală, găsește-ți una aproape de casă sau de serviciu, pentru a nu fi tentat să renunți pentru că ți-e greu să ajungi.
Înainte de culcare, evită să mănânci mult și să bei alcool sau cafea. Ia o cină ușoară cu două ore înainte de culcare sau, dacă e vorba de o cină mai consistentă, lasă patru ore între masă și ora de somn. Dacă obișnuiești să bei ziua cafea sau energizante, consumă-le până la cel târziu ora 15:00.
Încearcă să nu dormi pe spate. Deși această poziție este utilă, în general, pentru coloană, dacă ai episoade de paralizie în timpul somnului, e posibil ca dormitul pe spate să le îndesească.

• Când să te adresezi medicului
Dacă devii extrem de anxios și ajungi să îți fie teamă să te mai duci la culcare seara din cauza paraliziei în timpul somnului sau dacă ajungi la oboseală cronică din cauza lipsei de somn normal, mergi la medic.
Sursa: https://doc.ro/sanatate/ce-provoaca-paralizia-in-timpul-somnului

Este in totalitate o experiență naturala, sub nicio forma spirituala. Asta cu spiritele sunt doar niste abureli inventate de crestinii care inca n.au auzit ce e aia stiinta.

| Justme1997 a răspuns:

Am avut paralizii in somn de multe ori, încă de cand eram mica. Nu sunt prea plăcute

| Februar30 a răspuns:

Paralizia din somn este normala. Ar trebui sa te bucuri ca o ai, altfel ai suferi de somnambulism (sau miscari in timpul viselor, cazut din pat, etc). Majoritatea oamenilor au paralizie cand dorm, doar ca fiind inconstienti in somn, nu au de unde sti asta.
Mi s-a intamplat si mie sa o simt si nu e de speriat.

| Floydancingsaha a răspuns:

Se întâmplă, cred ca la toate persoanele, si eu am patit mai ales dupa un coșmar. Ma trezesc si sunt inlemnita, incerc sa ma misc dar nu pot fiindca simt ca si cum ceva nu m-ar lasa. Nu m-am speriat fiindcă stiam cauza... Nu știu exact daca ti s-a întâmplat.ca la mine, dar mie dupa 10 minute mi-a trecut, in acel timp am incercat sa ma calmez, sa ma relaxez, sa ma gândesc la lucruri frumoase, si asta o sa iti ajute corpul sa isi revina, sa se relaxeze. Nu stiu exact daca nu puteam striga, siner, nu am incercat asta laughing, pentru ca nu stiam cat e ceasul... Sper ca te ajuta ce am scria. Daca mai ai întrebări sau mai vrei detalii, poate te pot ajuta

| NoName75 explică (pentru Floydancingsaha):

Eu am fost norocos pe lângă tine
Eu in momentul când am devenit conștient n am visat urathappy
Am stat vreo 15 secunde așa paralizat și cu ochii in tavan
Am avut noroc ca am adormit cu gura deschisa si am putut un pic sa strig, a fost suficient cat am putut sa strig ca mi au venit ai mei sa ma trezească si mi am revenit
Am visat ceva ca mergeam cu masina si după aia m-am urcat pe bicicletă si nu mai stiu doar ca după asta m-am trezit paralizat
Dar nu am văzut umbre pe tavan si alte chestii de astea cum multi spun
N am avut nici o experiență paranormala har Domnului

| Floydancingsaha a răspuns (pentru NoName75):

Da, sincer de întâmplarea care ti-am spus, atunci nici eu nu am avut parte de experiente paranormale, sa spun asa... O data doar mi sa întâmplat, dar am adormit cu greu la loc si totul a fost bine. happy