| Kaℓi a întrebat:

Bob Dylan, Nobel pentru literatura... doar mie mi se pare ca ceva e gresit aici?
Nu contest ca e o legenda, un icon, un simbol al unei generatii etc, dar il apreciez ca muzician, nu ca scriitor... de ce nu Leonard Cohen, atunci?
Ce urmeaza oare? poate vreun blogger cu multe vizualizari sau Jamie Oliver pentru cartile lui de bucate, de ce nu...

Răspuns Câştigător
| ALGator a răspuns:

Nu am un răspuns, asa ca mai bine as tăcea. Am doar păreri și frânturi de informații.
Începând cu ce e mai simplu.
Suedezii, dintre care fac parte și Comitetul Nobel, gindesc foarte diferit de români. Ceea ce e revoltător pentru români e ok pentru suedezi și invers.
Nu a fost unanimitate în alegerea lui BD.
Generația hippy a anilor 70 e acum la putere.
Pe saitul Nobel.se se explică metodologia laborioasa de alegerea unui candidat.
S-a dat greș de multe ori? Fără discuție așa e.
Apoi: cum compari un poet (adevărat) care scrie haiku de 2 strofe cu un scriitor de romane?
Impresia mea e ca BD însuși nu a fost incantat de acest mar al discordiei.

| ALGator a răspuns (pentru ALGator):

Cam asa se lucreaza:

http://www.nobelprize.org/nomination/literature/
How Are the Nobel Laureates in Literature Selected?
Nomination process.

Below is a brief description of the process involved in choosing the Nobel Laureates in Literature.

September – Invitation letters are sent out. The Nobel Committee sends out nomination forms to 600-700 individuals and organizations qualified to nominate for the Nobel Prize in Literature.

February – Deadline for submission. The completed forms must reach the Nobel Committee not later than 31 January of the following year. The Committee then screens the nominations and submits a list for approval by the Academy.

April – Preliminary candidates. After further studies, the Committee selects 15–20 names for consideration as preliminary candidates by the Academy.

May – Final candidates. The Committee whittles down the list to five priority candidates to be considered by the Academy.

June-August – Reading of productions. The members of the Academy read and assess the work of the final candidates during the summer. The Nobel Committee also prepares individual reports.

September – Academy members confer. Having read the work of the final candidates, members of the Academy discuss the merits of the different candidates' contribution.

October – Nobel Laureates are chosen. In early October, the Academy chooses the Nobel Laureate in Literature. A candidate must receive more than half of the votes cast. The Nobel Laureates names are then announced.

December – Nobel Laureates receive their prize. The Nobel Prize Award Ceremony takes place on 10 December in Stockholm, where the Nobel Laureates receive their Nobel Prize, which consists of a Nobel Medal and Diploma, and a document confirming the prize amount.

Are the nominations made public?

The statutes of the Nobel Foundation restrict disclosure of information about the nominations, whether publicly or privately, for 50 years. The restriction concerns the nominees and nominators, as well as investigations and opinions related to the award of a prize.

19 răspunsuri:
| Leocerba a răspuns:

Mie nu mi se pare gresit ci diferit ca abordare.
Din pacate, n-am cum sa analizez temeinic toti candidatii, n-am citit suficient si mai sunt si urechista, recenzez dupa ureche pentru ca nu-s specialista.
Ceea ce pot sa-ti spun cu mana pe inima despre B.D. este ca el chiar a stabilit o maniera de expresie poetica in cadrul marii traditii a muzicii, a iesit cu literatura din carti si a dus-o pe buzele unor oameni care, in mod normal, nu prea puneau toti mana pe carti. Eu apreciez puternic metoda prin care B.D. a imprietenit lumea cu poezia, avand ca liant muzica. Nu-i vorba doar de valoare in acest premiu, Kali, draga, nu-i vorba doar de Literatura intr-un premiu dat pentru literatura, stii? E vorba de o semnificatie sociala a artei. Sigur ca-i o configurare politica a premiului Nobel, sa vorbim de umanism in literatura lui Dylan, dar este o tendinta asta, clar.
Ca un singur exemplu concret, as vrea sa-ti spun ca Dylan a facut la radio o emisiune inregistrata ani de zile, pe baza culturii sale certe, in care oferea in aer pe langa muzica de calitate literatura PURA, inventase o formula prin care interveneau niste ascultatori fictivi care rosteau comentarii atat de fascinante dpdv literar, originale, incat te asigur ca se intampla cu fiecare emisiune a sa, la fel ca si in concerte, sa asisti la un audio book de cea mai buna calitate, literatura de inalt rafinament strecurata in urechile oamenilor.
Poate ca intr-o lume sastisita de versuri simpliste si de-a dreptu` tembele ale cantecelelor care ne inunda urechile din magazine, din autobuze, pana si in veceurile publice auzi acum muzica, sa vina unu care sa propuna literatura (e adevarat, colata uneori din marii autori) este ceea ce poate fi mai bun in 2016.

| CortinaDeLut a răspuns:

Ăia care oferă acele premii se numesc specialiști și mi-e greu să cred că te numeri printre ei, deci de aia.

| Kaℓi explică (pentru CortinaDeLut):

"Deci, de aia" te descalifica grav happy
Cei care ofera premiile Nobel sunt specialisti, insa in ultimii ani facut niste alegeri inexplicabile pentru nespecialistii cititori. O multime de poeti obscuri de care nu a auzit nimeni si pe care nu-i citeste probabil nimeni... sunt alegeri facute pentru a urma probabil o politica de popularizare a cate unui segment, sau pentru a urma un trend sad nu mai e nici Nobelul ce a fost!

| CortinaDeLut a răspuns (pentru Kaℓi):

Parcă ai făcut tu un sondaj de ceea ce citește lumea laughing Ești prea subiectivă și era ok, dacă erai specialistă.

| LoveSleep a răspuns:

Eu cred că te oftici că n-ai primit nimic.

| Kaℓi explică (pentru LoveSleep):

Esti suspendat? happy
Da, sunt ofticata ca n-am primit raspunsuri.

| LoveSleep a răspuns (pentru Kaℓi):

Teoretic, eram până azi, practic, încă sunt.
Nimanui nu-i pasa de premiul nobel de la literatură. Ceva nobel de cântăreț de manele nu există?
P.S: Bună aia cu J. Oliver.

| Kaℓi explică (pentru LoveSleep):

Cum nimanui? mie imi pasa sad
Ma bucur ca ai fost absolvitwinking

| Staind a răspuns:

Hitler, nobel pentru pace.

| CodexCallixtinus a răspuns (pentru Staind):

laughing Mi-ai facut ziua.

| Kaℓi explică (pentru Staind):

Nici chiar asa happy

| syd a răspuns:

Probabil nu se mai scriu carti, deci n-au avut incotro

| Kaℓi explică (pentru syd):

Da, s-au terminat scriitorii sad

anonim_4396
| Anonim a răspuns:

Raspund tarziu, nu stiu daca ti-ai schimbat parerea intre timp, dar ce cantec al lui Leonard Cohen (sa-l ierte Dumnezeu) poate fi comparat, ca mesaj cu Blowing in the wind ori cu The times they are a-changing? Bob Dylan inainte de muzician, e un genial poet, poate cel mai mare in viata de pe pamant, iar Nobelul a fost meritat pe deplin.

| ALGator a răspuns (pentru anonim_4396):

De comentat că un mesaj valoros nu duce automat la o opera valoroasă estetic.
Versurile de cintec in sine sunt o specie literară aparte comparat cu versurile de poezie. Asa cum o opera dramatică difera fundamental de un roman.
Nu as vedea niciun cusur la You want it darker.

| Anonim a răspuns (pentru ALGator):

Da, nici eu nu as vedea, dar Nobelul vine pentru intreaga creatie, iar creatia lui Dylan e impresionanta(A hard rain's-a-gonna fall, Things have changed(mai recenta), Knocking on heaven's door(cantata de atatea trupe) si atatea alte exemple) sunt peste creatia lui Cohen. happy Cohen a fost mai mare cantaret decat Dylan daca ne raportam la voce, dar ca poet, Dylan este urias.

| sasa1sasa1sasa1 a răspuns:

Nu-l apreciezi ca scriitor... dar nici nu este scriitor!

Întrebări similare