| amaliastefania2000 a întrebat:

Am si eu cateva intrebari despre comunism:
1) Ce aveai si ce nu aveai voie sa faci in timpul comunismului?
2)Cum va petreceati timpul liber?
3)Care este parerea ta despre locurile de munca?
4)Cum era invatamantul in timpul comunismului?
5) Acum este mai bine sau mai rau? De ce?

4 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

1. Aveai voie sa muncesti, sa te distrezi, sa faci multe. Cam ce faci si astazi. Nu aveai voie sa-i deranjezi pe altii cum se face astazi, nu aveai voie sa-ti faci zeci de vile furand statul. Intrai la puscarie pe viata. Ce era rau era ca nu prea puteai calatori in strainatate.
2. Timpul liber: carti (erau subventinate de stat si erau foarte ieftine, concerte de muzica clasica, populara, folck, rock. Strand, mare, restaurante, etc. Cam ca astzi doar ca nu aveam internet.
2. Locurile de munca nu sunt pentru toata lumea. Pe vremea aia doar sa vrei sa muncesti si gaseai un loc de munca. A fost o perioada cand te duceau cu forta la munca. In ultima perioada se mai calmasera.
4. Invatamantul era strict si invatai foarte mult si corect. Acum se fac carti pentru scoala de toti neavenitii care nici macar sa scrie corect nu stiu si au 50 de pagini din care 20 sunt cu poze. Invatamantul era gratuit si nu se strangeau sume imense in fondul clasei. Trebuia sa strangi maculatura, a borcae, sticle si plante medicinale pentru scoala. Toamna mergeam doua saptamani la munci agricole.
5. Daca 80% din populatia Romaniei traieste sub salariul mediu pe economie si 10 % se lafaie in bogatii incomensurabile, eu stiu daca o fi mai bine?!
Atunci cei ce munceau aveau salarii mari. Erau muncitori care aveau si 10-11.000 lei. Si erau directori care abia ajungeau la 4.000 lei. Salariul minim era 2.000 lei net. Astazi este de 785 lei net. Atunci preturile erau stabile. Acum face fiecare ce vrea. Partea proasta a fost ultimii ani in care nu prea gaseai nimic de mancare (desi sunt mai multi morti de foame astazi) si era frig in blocuri, scoli si la locurile de munca de tip birou. Per total, pentru cei multi, era mai bine.

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Ce tot regretati epoca ceausescu? chiar asa bine va mers? fara caldură, mincare lumină programe tv, ce tot plânge ti atît.

| mihai69 a răspuns:

1. aveai voie cam orice, cu următoarele excepții (deși teoretic nici astea nu erau interzise, dar...) rolling on the floor
- să scrii (spre publicare) ceva împotriva „sistemului";
- să călătorești liber în străinătate;
- să îți alegi locul de muncă (știu că unii vor spune că nu e așa, dar poate își mai amintesc filmele din seria „bobocilor" sau „Buletin de București" etc.)
- să ai o afacere proprie;
- să faci avort;
- și altele, dar cele mai multe dintre cele din acest „capitol" sunt valabile și azi (să nu furi, de ex.)
2. ce e ăla timp liber? Stăteam mult la cozi, la serviciu, la școală la seral - crezi că mai aveam „timp liber"?!?
Mă rog - cei care aveau, îl petreceau cam ca acum: discoteci, reuniuni, filme, teatru, o carte, excursii (în țară). Cu mențiunea că în general, ceea ce era oficial disponibil în materie de cultură (cărți, filme, spectacole) erau strict cenzurate.
3. Nu prea înțeleg. Dar voi încerca să răspund așa cum mă pricep: locurile de muncă erau, dar nu prea erau. Multe erau o formă de a masca șomajul - adică erai repartizat cu forța la un loc de muncă și acolo erai pus să tai frunză la câini. Și ce dacă asta scădea dramatic productivitatea? Crezi că-i păsa cuiva? Iar celor care chiar aveau nevoie de un loc de muncă adesea li se închidea ușa în nas sub diverse motive. Dacă vrei - un exemplu de care m-am lovit personal: în anii '80 era un decret „secret" (nepublicat în M. Of.) care spunea că o firmă nu te poate angaja dacă ți-ai dat demisia de la locul precedent de muncă! M-am lovit de asta când am vrut să mă transfer și cei de la firma unde lucram atunci mi-au refuzat orice formă de transfer; nu mi-era jenă să-mi dau demisia, dar directorul firmei unde voiam să merg mi-a spus că nu mă va putea angaja astfel și mi-a arătat și actul respectiv.
Așadar, celor care spun că era mai bine le-aș replica... mai bine nu scriu, că îmi iau „ban". Și cui spune că era salariul net minim de 2000 de lei, l-aș întreba cum se face că eu luam ca inginer în 1989 fix 2100 de lei „pe hârtie" (brut)? Nu știu dacă era un salariu minim (probabil că era), dar cu siguranță era mai aproape de 1000 de lei, decât de 2 mii!
4. la fel de prost ca acum, cu diferența că atunci dascălii erau obligați să promoveze toți analfabeții, pe când acum îi pot lăsa repetenți fără grijă, și nici bacul nu îl mai ia chiar oricine. Programa școlară era totuși mai bine închegată. Și deși se făcea școală 6 zile pe săptămână, nu se plângea nimeni că muncește prea mult, ca acum. Și profesorii erau mai competenți; din păcate trebuiau să respecte „directivele" (alea cu promovabilitatea 100%) și acum au ajuns profesori elevii aceștia care în mod normal ar fi trebuit să ajungă de fapt strungari sau cel mult maiștri.
5. E și mai bine, și mai rău. Totul e să te poți adapta și să știi să răzbați, în ciuda multelor piedici. La fel ca atunci.

| pufulescu a răspuns:

1) Voie nu aveai sa faci NIMIC, desi oamenii isi duceau viata pe cat de normal puteau in conditiile acelea mizerabile. Nu asculta pe cei care spun ca muzica era " la liber ", concerte si bla bla... nu erau permise decat anumite creatii muzicale, aprobate de conducere si organele de cenzura. Nu aveai voie sa vorbesti contra conducerii, chiar si in probleme simple. In anii 80 apa calda la robinet era doar sambata seara si nu existau centrale termice de apartament ca azi. Nu aveai voie sa mananci, da, sa mananci! Hrana era rationalizata ori sub forma cartelei pentru paine ori semi-legal atunci cand vanzatoarele iti dadeau produse doar conform numarului de persoane din familie prezente la coada. Coada aparea la achizitionarea oricaror produse alimentare de baza : oua, ulei, lapte, carne, unt, orez, legume, faina. Practic singurul lucru pe care aveai voie sa il faci era sa mergi la munca, pe un salariu infim in comparatie cu plusvaloarea produsa, si care oricum nu aveai pe ce sa il cheltui! Nu aveai voie sa iti cumperi televizor, frigider, autoturism decat cu aprobarea statului dupa ani de asteptare ceea ce a dus la extinderea coruptiei si spagii. Telefon fix puteai sa iti instalezi in casa doar dupa o lunga asteptare, pentru familia mea a durat 7 ani fiindca nu aveam pile.
2) Timp liber... il petreceai la cozile mai sus mentionate, daca nu cumva aveai un batran in familie sa " tina locul ". Program tv de 2 ore continand exclusiv vizitele cuplului care conducea tara. Filmele la cinema ajunsesera sa fie exclusiv despre partidul comunist, in ultima vreme disparusera si filmele clasice ale lui S. Nicolaescu!
3) Locurile de munca existau, dar munca obligatorie adusese productivitatea industriei aproape de zero. Se castigau bani frumosi in anumite domenii, sudorii, prelucratorii de metale, mecanicii auto care lucrau in sistemul cooperatist dar... cam atat. Marea masa de muncitori se invartea cu salariul in jurul sumei de 2000 de lei, foarte putin pentru acea vreme, nu compara cu ce e azi!
4 ) Invatamantul era primitiv, a dat rezultate doar datorita batailor aplicate de parinti si interesului unei parti a profesorilor pentru meseria in sine!
5 ) Acum este mai bine din simplul motiv ca se poate parasi tara atunci cand situatia personala devine insuportabila, lucru imposibil in acea vreme.