| 22anirolF a întrebat:

Buna!
Sunt iubitoare de lectura, dar mi-am pus o intrebare.
De ce lectura si cartile sunt ridicate in slavi atat ca si cum ar fi singura sursa si singura activitate prin care te poti forma si dezvolta? Adica pana la urma a scrie o carte nu inseamna decat a comunica ceva in scris. Insa sunt pe youTube si peste tot pe internet tot felul de persoane care creeaza continut de calitate si de multe ori mi se pare ca daca urmaresti un clip pe YouTube poti sa castigi destul de mult si sa inveti destul de mult din el, dar nu este asa bine privita aceasta activitate precum este lectura. Deci de unde vine superioritatea aceasta a lecturii? De ce este atat de stimata si de ce alte activitati sunt subapreciate? Nu mai departe, conversatiile - si din ele putem invata o gramada de lucruri noi si sunt tot un fel de schimb, doar ca pe cale orala, nu scrisa. Ce parere aveti? De ce sunt atat de respectati oamenii care citesc, orice si oricum ar citi?

5 răspunsuri:
DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Interesant subiect ce e drept.

Cred ca totul a plecat de la faptul ca pe internet, desi exista continut de calitate, extrem de bun si de formal, exista si continut incredibil de prost si de dezgustator.
In cadrul cartilor, treaba sta altfel.

Plus ca exista multa lume (adica majoritatea) care stau pe internet. Nu poti spune ca toti citesc sau invata ceva. Bine, nici despre cei care citesc carti fizice, dar ai prins ideea.

Acum, privind evolutia situatiei... nu prea vad o solutie la aceasta problema prea curand.

| Celcestietot a răspuns:

Iti dezvolta un altfel de vocabular cititul, de asta este apreciat, dar nu inseamna neaparat ca daca citesti carti esti destept. Avem si noi aici ingamfatii nostri pe TPU care se lauda ca citesc nu stiu cate carti, dar ei sunt terminati la alte capacitati cognitive detinute, si se vede ca doar pe citit intamplari utopice se bazeaza, cu realitatea nu au treaba, cu gandirea logica s-a.m.d.

| PainTech a răspuns:

Bun subiect. Sunt de acord cu tine.
Uite parerea mea :

- De ce lectura si cartile sunt ridicate in slavi atat?
Cred ca e ceva "traditional". Poate ca ai observat cum unii oameni prefera vechile metode decat noile metode. Asa sunt ei obisnuiti nu prea ai ce face.
In al doilea rand, in istorie, majoritatea oamenilor importanti (ganditori, profesori, inventatori etc.) erau scriitori nu creatori de continut video.
In al treilea rand o groaza din continutul de pe Youtube e slab calitativ. Ai relativ putin continut extrem de bun intr-un ocean de videoclipuri slabe. Si din pacate videoclipurile astea slabe sunt si cele mai promovate. Ai vazut ce e in trending?

- Nu mai departe, conversatiile - si din ele putem invata o gramada de lucruri noi si sunt tot un fel de schimb, doar ca pe cale orala, nu scrisa.
Cred ca toata lumea ar prefera sa vorbeasca cu autorul decat sa ii citeasca cartea, dar din pacate nu se poate. Daca vrei sa afli ce a gandit Machiaveli, Pareto sau sau alti nu prea ai alta varianta decat cartea.
Acum desigur, exista adaptari si comentarii ale cartilor respective pe Youtube, dar nu prea e acelasi lucru. Continutul trece prin prea multe maini si se pierde din idee.

Acum sunt unele chestii pe care le poti invata mai repede din material video decat din carti.
Am incercat sa invat un limbaj de programare dintr-o carte, e extrem de dificil de urmarit pentru ca de multe ori se revine la codul initial cu modificari. Asta inseamna ca pe carte se copiaza acelasi lucru de 10 ori daca se revine de 10 ori la elementul respectiv pentru ajustari ori se adauga doar modificarile care trebuie sa iti dai seama cumva unde trebuie aduse, lucru care e extrem de obositor. Pe video se vede extrem de bine cum, in ce fel si in ce ordine se efectueaza pasii.

Pentru tehnologie, in domeniile in care totul evolueaza rapid cartile sunt aproape inutile. Pana cand cartea e scrisa, editata, redactata si comercializata informatia respectiva e deja expirata. Un playlist de videoclipuri sau un site web e mult mai usor si mai ieftin de actualizat decat o carte.

Alte domenii care imi vin acum in minte la care invatarea din carti e absolut ineficienta ar fi motion design si editarea video/audio. Daca cineva reuseste sa scrie o carte care sa te invete sa folosesti Adobe Audition are tot respectul meu.

Acum unele chestii se pot invata doar prin practica. Nu cred ca a invatat cineva sa mearga pe bicicleta, sa mearga cu masina, sa traga cu pusca sau sa inoate dintr-o carte sau dintr-un videoclip.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In primul rand,nu esti ridicat in slavi indiferent de ce carti citesti,esti ridicat in slavi de profesori doar daca citesti carti clasice,ca eu am fost "batjocorit" de catre ei pentru ca citesc carti fantasy! Iar cand vine vor de cei din generati mea,majoritatea rad de mine doar pentru ca citesc! Deci nu e chiar cum crezi tu! Acum ca sa-ti raspund la intrebarea ta principala,probabil adultii ii lauda pe cei care citesc, deoarece in trecut cartile erau singura sursa de informatie, iar unii au observat doar partea negativa a internetului si a tehnologiei, fara sa observe si beneficiie, deci probabil d-aia cei care citesc sunt mai apreciati de cei in varsta!

| Michaeel a răspuns:

Deoarece ca să scrii o carte nu poți sa fii ultimul prost. Trebuie sa folosești un limbaj literal și sa aibă o anumita tematica. Degeaba te uiți tu la clipuri pe YouTube ca dacă vrei limbaj și vocabular mai frumos, o gândire diferita, numai cărțile te ajuta, și asta vine de la o persoana care ura sa citească.