| AlexAL275 a întrebat:

Bună TPU! Voi ce credeți, este posibil să te schimbi din punct de vedere psihic și comportamental? Eu sunt negativist, leneș, introvertit, n-am cuvânt, dețin mai multe defecte decât calități, cel puțin așa cred. Din câte am înțeles gândirea ar trebui să fie schimbată și schimbate și acele programe care le are subconștientul. Poate dau și de niște psihologi pe TPU sau măcar despre cineva care cunoaște subiectul.

Răspuns Apreciat de Editori
| theacaciastrain a răspuns:

Depinde ce înțelegi tu prin schimbare, sau cât de complex e procesul ăsta ca să ajungă să devină "schimbare".

Schimbarea este posibilă, dar neceistă mult mai mult efort decât acceptarea sau adaptarea. În principiu, felul în care gândești acum, e interconectat cu mediul din care faci parte. Fiecare dorință, plăcere, frică sunt efectiv rezultatul condițiilor mediului din care faci parte plus sentimente.

Deci abordând un mediu diferit, favorezi schimbarea. Acum rămâne la latitudinea ta dacă consideri că acel mediu este ceva psihic sau nu.

Ceva real. Un singur naufragiat pe o insulă, va trezi acea latură ascunsă din sine, tocmai pentru a supraviețui. Și mediul în cazul ăsta nu este doar psihic. Îi rămâne numai varianta de a se adapta.

| AlexAL275 explică (pentru theacaciastrain):

Cam cât de mari sunt șansele ca schimbarea să se producă în același mediu?

| theacaciastrain a răspuns (pentru AlexAL275):

E nevoie de multă vionță. Depinde doar de tine, însă șansele sunt mediocre să te schimbi, fără să schimbi ceva din mediu.

| doctorandus a răspuns (pentru AlexAL275):

Caracteristicile de baza ale personalitatii nu se pot schimba, cel putin daca nu dai in nebunie sau dementa.

Daca esti lenes din cauza unei depresii poti lua medicamente prescrise de psihiatru. Sau, daca nu e din cauza depresiei, iti gasesti o munca in care sa-ti placa ce faci si faci de placere.

| AlexAL275 explică (pentru doctorandus):

Din câte știam subconștientul înregistrează tot ceea ce facem și funcționează precum un calculator, are mii de programe, oare acele programe nu se pot schimba? Când te referi la caracteristicile de bază ale personalității, la ce te referi? Programele acelea din câte am auzit se pot schimba cu unele mai bune, dar necesită să fii foarte persistent și să ai un scop pentru care să lupți. De fapt, cred că scopul este cel mai important, el este cheia pentru rezolvarea tuturor problemelor.

| doctorandus a răspuns (pentru AlexAL275):

Ma refer la Big-5, Cattell-16.

2 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns:

Iar faptul că aștepți miracole psihologice arată că ești credul.

| Celcestietot a răspuns:

Buna! Da, se poate, dar in cazul tau trebuie ceva munca big grin.