| Thecurious a întrebat:

Buna tuturor, as vrea sa va cer opinia despre discursul, si efectele lui, Premierului Dancila la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice.
Va intreb, pentru ca a facut multa vâlvă.

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

"Ghemul" in care se afla Romania e asta:
Germania e BUNA.
Rusia e REA.
Germania e prietena apropiata cu Rusia.
Germania nu mai e prietena cu SUA.
Romania a ales presedinte un sas, care sas, primul lucru pe care l-a facut (si l-a facut cu mare pricepere), a fost sa dinamiteze mitul neamtului corect, muncitor, disciplinat.
In locul unui neamt care sa lucreze 15 ore/zi, romanii (s-)au ales cu un sasoi puturos, mai mult prin vacante, pe la nevasta la Sibiu, si pe la munte la schi, sasoi care a si agatat Romania la remorca politicilor externe ale Germaniei.
Adica pe bune, asta in 4 ani de "presedintie" nu a numit inca un ambasador la Bruxelles, nu a numit nici macar un ambasador in Israel...si tu vrei sa fie de acord cu mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim? big grin
Nu se va intampla nimic, pana ce adjunctul adjunctului unui Secretar de Stat nu va da un telefon la Cotroceni sa spuna in limbaj diplomatic: "Bre, mut-o, ca te ia dracu."

Evident, sunt prea binedispus pentru o analiza serioasa de politica externa, dar "ghemul" ala cu care am deschis gluma, e...real.
Nu tipa niciun roman, ca pentru Romania si romani:
Rusia e "câh", Germania e best, dar tot Germania, e la mare prietenie cu Rusia aia "câh"?

UE si Rusia vor trage cat mai mult de timp cu situatia capitalei statului Israel, dar pana la urma lucrurile vor merge in directia Ierusalim, pentru ca nu stabileste UE, ce oras va fi capitala unui stat suveran.

| Thecurious explică (pentru Darkmagic):

Dincolo de pasivitatea presedintelui roman si dreptul Israelului de a-si decide capitala, exista parti negative ale politicii externe dusa de guvern.
Din cate am citit, Romania era considerat un stat moderator, care a promovat pacea in Orientul Mijlociu. Acum, tarile arabe vor raci relatiile, de orice natura, cu Romania.
Pe de alta parte, nealinierea noastra cu statele europene va avea, fara indoiala, efecte negative, Romania devenind din ce in ce mai izolata in uniune.
Cam asta spun, simplificat la maxim, cei care critica hotararea guvernului.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Thecurious):

ăia care critică sunt contestatari și scandalagii de meserie, mi se pare absolut neimportant ce spun asemenea persoane laughing

| Darkmagic a răspuns (pentru Thecurious):

Intre "atunci" si "acum", sunt diferente uriase, nu trebuie sa-ti amintesc faptul ca Occidentul avea relatii bune si foarte bune cu lumea araba si Iranul, ca nu exista "Political Correctness" si nici neo-marxistii care l-au adoptat ca linie directoare, lumea araba nu trecuse prin "Primavara", iar Israelul avea o populatie in care predominau evreii din Romania, nu cei din Rusia, cum s-a intamplat dupa anii 90... si exemple mai sunt o suta.
Spui ca se racesc relatiile cu arabii, (si asa reci, din cauze pe care nu le mai amintesc aici).
Eu stiu ca Trump a fost si in Israel, si intr-un turneu in statele arabe, iar internetul imi spune ca si Dancila a procedat EXACT la fel.
Sau neo-marxistii de pe TPU tin minte doar ceea ce le convine, si anume ca: "s-a dus sa discute cu niste evrei"?
In cazul asta, sa ia niste lecitina...

Relatiile cu arabii s-au racit imediat dupa 1990 cand Romania a incercat sa-si recupereze datoriile din zona, si aproape au inghetat, dupa ce mare parte din zona araba a "beneficiat" de "minunatia" Political Correctness a si mai minunatului Obama.

Romania a avut cu adevarat un succes diiplomatic in zona China-Rusia, NU in Orientul Mijlociu, unde existau numai relatii de prietenie, intre SUA si Sah + lumea araba si intre Ceausescu, si doar lumea araba.

P.S. Nu pot sa-ti recomand o anumita carte de istorie pentru zona si vremea respectiva, dar "Sfidarea Mondiala" a lui Jacques Servan descrie foarte bine politicile anilor 60-80 din Orientul Mijlociu pentru a-ti face o idee.

8 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Nu am habar despre ce discurs a spus, dar, despre mutarea ambasadei consider ca Romania va avea de pierdut in unele relați cu uni parteneri care nu prea iubesc Israelul

suntserios
| suntserios a răspuns:

Din pacate nu suntem analisti de politica externa.
Un lucru e clar, constitutia ii ofera presedintelui si doar lui puterea de a lua astfel de decizii... nu premierului, nu presedintelui partidului de la guvernare. De aici deducem ca Viorica a facut o gafa de politica externa.

| Steregoi a răspuns:

S-a bagat in problema rebelilor evrei care L-au desconsiderat pe Dumnezeu.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

A luat-o gura pe dinainte, dar total pro ideii

| VictorJulien a răspuns:

Analfabeta aia ar trebui inchisa pentru prostie si parazitism