Întrebare recomandată |

Ce a vrut sa spuna domnul Marcel Proust aici "Sa lasam femeile frumoase barbatilor fara imaginatie"?

(Nu e tema, va rog nu-mi stergeti intrebarea si inca ceva, nu va legati de numele franţuzului)

N-am verificat sa stiu sigur daca citatul e chiar al lui Proust dar vreau sa aflu ce credeti.

12 Raportează Evaluează
12 răspunsuri:
| a răspuns:

Simpatică afirmaţie, jucăuşă, ca şi numele preaimaginativului, pe care îl putem bănui de o afinitate pentru imperfect, de o frustrare şi o aroganţă, de spirit acid-glumeţ, de o lipsă de consideraţie pentru snobism, şabloanele societăţii şi etichete, de nonconformism şi spirit artistic cu o uşoară doză de misoginism... Dar orice ar insinua şi generaliza Proustul...viaţa bate filmul!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Sau putem oricând opta pentru o interpretare clasic-elegantă: pentru cineva nesuperficial femeia iubită este femeia frumoasă; nu are nevoie de frumuseţi standard ca să poată iubi.

"Nu te iubesc pentru că eşti frumoasă. Eşti frumoasă pentru că te iubesc."

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

"As a Jew, a homosexual (or more accurately, bisexual, with a strong preference for men), and an asthmatic semi-invalid, Proust learned early in life that he was an outsider and adopted a voyeur approach to the social customs he saw around him. Thus he was able to view the aristocratic enclaves from a fresh perspective and with a shrewd insight into individuals he would later fictionalize in revealing detail."

Parcă-parcă...lucrurile încep să se clarifice, totodată deschizând uşa spre o nouă serie de filosofii şi interpretări.

Îmi place că a reuşit să debiteze ceva atât de picant, controversat şi echivoc. Ca un ironic puzzle-test-psihologic post-mortem. : ))

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cred ca se refera la faptul ca barbatii fara imaginatie nu pot vedea decat frumusetea fizica a unei femei.Adica neavand imaginatie nu isi pot da seama de trasaturile morale ale femeii iubite, in schimb frumusetea fizica iti sare in ochi de la prima privire.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| explică:

Hei, multumesc fiecaruia pentru truda de a-mi raspunde + timpul cheltuit!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns (pentru Leocerba):

Hei, cu drag! E o plăcere şi cheltuiala cu câştig să răspunzi la întrebări frumoase şi creative.

Ştii, Leo, m-am mai gândit la Proustul adus de tine în discuţie şi în nevoia sa de a-şi descărca frustrările pe alţii şi umflarea lui în pene mi s-a părut foarte mărunt şi la fel de superficial ca cei pe care îi ironizează, pentru că din replica lui reiese că nici el nu reuşea să treacă de aparenţe (oricare ar fi ele).

Plus, ce-i aia "să lăsăm"? Cum adică "să lăsăm femeile"? Avea impresia că femeile sunt nişte obiecte, jucării ale masculilor, că nu au niciun cuvânt de spus în alegerile lor (deşi pe vremea lui poate nu era prea departe de adevăr) sau era incapabil să conceapă că frumuseţea fizică poate fi însoţită şi de cea interioară sau poate fi mult mai complexă decât pare?

Nu ştiu, o fi având el şi idei bune, dar în acest citat prea aduce a cineva care, când nu ajunge la struguri, spune că sunt acri...
O fi rămas marcat de insuccesele lui (la femei), supărat pe lume şi cu setea de răzbunare, ca un puştan care atunci când se simte subapreciat, se supraestimează şi îi calcă pe toţi în picioare.
...când-colo...strugurii sunt dulci!

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

E ceva clişeic. Orice bărbat "lipsit de imaginaţie" doreşte doar o femeie frumoasă care să nu iasă din bucătărie,copii demni de materialul genetic,un loc de muncă banal şi o viaţă cât mai liniştită,stereotipică omului mediocru,comun, care acceptă valorile impuse de societate fără să (le)gândească.
Ai imaginaţie(gândire proprie), deci întotdeauna vei dori mai mult, atât de la tine cât şi de la cei din jur.N-ai, te mulţumeşti cu ce vrea majoritatea.Doar nişte alte feţe drăguţe.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Cred ca face referire la faptul ca doar un barbat fara imaginatie are nevoie de o femeie cu adevarat frumoasa deoarece el nu o poate vedea frumoasa intr-un anume fel

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Orice pictor poate desena un măr perfect, dar puțini sunt care pot desena un altfel de măr(nu cu viermi și alte imperfecțiuni, deși nici asta nu e exclus, ci un măr diferit de cele normale). Pentru a considera ceva artă(în cazul ăsta nu-i artă, da' mă rog), trebuie să fie diferit de monotonul zilnic, de obișnuit. Astfel stă și cu bărbații, sunt atrași de femei frumoase(90-60-90, ochi și buze mișto și altele, e ordinar, frumosul se caută mult prea mult, și e supraapreciat, pe dreptate laughing ) și nu pot să-și imagineze un alt tip de femeie ce nu are ca etichetă pe față doar frumusețea.
Acum să nu punem splendoarea la femei ca ceva ce nu ar trebui să iubim pentru că am deveni niște oameni fără fantezie, iubim frumosul pentru că e frumos și gusturile noatre nu le înțeleg toți.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Pai sa le lase atunci, ca cei lipsiti de imaginatie sunt si mincinosi fara succes.
Ce vrea sa zica? Probabil ca e(ra) plin de altruism. Sau nu a putut masca altfel motivul pentru care umbla doar cu urate.
Sau, poate ca cei cu imaginatie pot face si din cea mai urata o Angelina Jolie, ca altfel nu merge treaba...tot mai sus. Prin urmare, nu cred ca este o chestie poetica.

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Barbatilor fara imaginatie, adica celor ce se multumesc cu ce e usor, celor ce nu le place sa intre in profunzimea aspectelor, ce sunt satisfacuti cu ce-i la suprafata, cu exteriorul, cu superficialul, cei ce nu doresc sa fle continutul, sa-l descopere, sa il inteleaga, sa se implica in descifrarea sa, ce nu au suficienta capacitate pentru a si-l inchipui, nici suficienta imaginatie poate pentru a-si da macar seama ca in spatele oricarui ambalaj se afla un continut. Dar parerea ta care este?

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează
| a răspuns:

Daca o femeie e deja frumoasa-mai aproape de perfectiunea comunitatii- atunci unui barbat ii este mai greu sa gaseasca defecte si sa o remodeleze in mintea lui. Daca o femeie este mai putin acceptabila[dpdv al barbatului respectiv] atunci va atrage privirea prin faptul ca in mintea acelui om se vor produce schimbari asupra femeii, o modeleaza in minte pentru a face-o pe gustul lui, iar pentru asta e nevoie de imaginatie. IMO big grin

RăspundeRăspunde Raportează Evaluează