| anais5 a întrebat:

Ce pot să fac?
Am 19 ani și pe unde mă duc mi se zice "doamna". Și la magazine dar și pe strada mi-a zis cineva. Într-adevăr mă îmbrac mai mult în culori închise, dar totuși...e ciudat. Adică cunosc femei care au 30 și ceva de ani și lumea le zice domnișoara, iar mie de la vârsta asta doamna.
Ce aș putea să fac să arăt mai tânără?

3 răspunsuri:
| batranulintelept77 a răspuns:

Eu zic că este foarte ok să ți se zică doamnă la 19 ani. Sunt anumite situații când se spune așa din respect deoarece nu este tocmai ok să presupui vârsta cuiva. Gândește-te cum ar fi să fii mamă, căsătorită și să îți spună cineva tu, domnișoară, fată. Ar fi mult mai jignitor decât ce ți se întâmplă ție acum. De ce să riști să faci o greșeală de genul, când mai bine ești precaut? În fond, de la 16 ani căsătoria e legală(daca pe asta te bazezi când zici "doamnă", desi in opinia mea nu e doar despre asta), iar persoana din fața ta la prima vedere nu poate concluzii in sensul ăsta, deci mai bine spune "doamnă".

Sunt persoane de vârsta ta sau chiar mult mai mari care au o problemă reală cu faptul că nu sunt luate în serios. Din cauza înălțimii, vocii, feței et cetera (aici mă refer atât la femei cât și la bărbați). Treaba asta poate fi foarte descurajatoare și te poate dărâma psihic și priva de multe oportunități. Gândește-te să fii un băiat inteligent de 25 ani de ani dar ai voce subțire, față de copil și lumea te strigă "băiațaș" și dacă vrei să faci vreo treabă serioasă ești luat la mișto. Treaba asta se întâmplă multora și dincolo de tenta de haz inițială, este o situație de-a dreptul umilitoare.

Să fii numită doamnă nu este nici jignire, nici umilire și în mod cert și sigur nu te va priva de oportunitățile vieții și nu-ți va pune bețe în roate. Cât despre tinerețe, esențialul este să te menții sănătos. Un corp sănătos este un corp tânăr, dincolo de riduri sau perii albi.

| brasovforromania a răspuns:

Pronumele personal de politețe "doamnă" este folosit pentru femei măritate în timp ce cel de "domnișoară" este folosit pentru femei necăsătorite. Așadar, dacă nu ești căsătorită, cel mai probabil ți se spune așa din respect. Asta nu înseamnă că nu arăți tânără, ci că oamenii ăia te respectă iar ăsta e un lucru de prețuit

| batranulintelept77 a răspuns (pentru brasovforromania):

Pronumele sunt dumneavoastră, dumneaei etc. Care arată persoana și deci poziția in cadrul conversației. Când zici dumneavoastră e clar ca te referi la persoana cu care conversezi, când zici dumneaei e vorba de o terță persoană care fie nu este de față fie nu este parte din dialog la acel moment. Doamnă și domnișoară sunt substantive, deoarece poți spune și "Sărut mâna, doamnă" și "Am vorbit cu doamna respectivă", deci același cuvânt denotă 2 persoane diferite/poziții in conversație, deci nu poate fi vorba de pronume.