Cel care are nevoie de mai mult e sărac lăuntric, el nu se iubește, nu are stima de sine bună, se devalorizează constant, nu e mulțumit de el.
Are nevoie de mai mult sa suplinească lipsa de încredere și insecuritatile proprii,sa compenseze într-un fel sau altul cu lipsurile lui. Când primește mai mult și când vrea mai mult e de fapt o iluzie în care îl face fericit pe moment, pe perioade efemere,dar după revine iar și iar același om lipsit de valoare, de încredere și de stabilitate emoțională.
Cel care dorește mai puțin în schimb el e opusul celui cu insecuritati multe,el e fericit, sigur pe el,mulțumit de viata lui,de realizările lui,e optimist și lucrurile mărunte îl fac cu adevărat fericit ca fericirea se află deja în interiorul lui.
Este mai bogat desigur, ca în primul rand nu e frustrat, e un om puternic și știe ce vrea de la el și de la viata, știe ce potențial deține.
Uită-te la mulți oameni bogați, ei au telefoane ieftine și haine simple, nu mai au ce dovedi lumii sau lor! Cei sărăci își cumpără chestii scumpe sa atragă atenția celor din jur, sa primească validare fiindcă nu au încredere deloc în ei, nu se iubesc.
Rationamentul nu este bun. Hai sa construim impreuna urmatorul scenariu:
Daca iei doua persoane sarace si pline de nevoi si uneia dintre ele ii dai 10 milioane de euro, cineva care nu cunoaste povestea din spate o sa zica faptul ca cel plin de bani e putred de bogat si n-are nevoie de acei bani iar cel sarac ar avea mai multa nevoie si oarecum ii merita mai mult. Si ar fi adevarat doar 50%, pentru ca intervine inegalitatea.
Sunt situatii in care si cel bogat a fost sarac la un moment dat si plin de nevoi dar in timp a reusit sa le rezolve rand pe rand prin banii pe care a reusit sa-i faca. Este evident ca de vreme ce reuseste sa se pastreze la acelasi nivel social si nu scade, nu are probleme la ora actuala care sa necesite investitia majoritatii banilor detinuti ca sa ajunga la acelasi nivel cu cel sarac. Si din nou apare fenomenul de inegalitate.
Acum ca am explicat putin ideea si am dat si un exemplu hai sa reluam intrebarea ta:
"Cel care are nevoie mai putin este mai bogat decat cel care are nevoie mai mult? Dacă da, de ce?"
Problema nu este ca cel bogat nu are nevoi ori ca cel sarac are mai multe, baza problemei o reprezinta asa cum am mai spus, inegalitatea dintre oameni. Unii au mult mai mult decat suficient pentru a-si acoperi problemele in timp ce altii insuficient si se creeaza o discrepanta foarte mare, creeandu-se totodata si clasele sociale.
Ar fi foarte multe de zis pe acest subiect dar ar insemna sa scriu o carte intreaga aici si n-are nimeni rabdare sa citeasca.
Da, doar că cel care are nevoie mai puțin nu poate fi considerat sărac, nici material, nici spiritual. Deci problema trebuie pusă altfel.
Pai nu poate fi catalogat sarac dpdv material deoarece " nu are probleme la ora actuala care sa necesite investitia majoritatii banilor detinuti ca sa ajunga la acelasi nivel cu cel sarac " am explicat deja si aspectul asta. Totul se rezuma in final la inegalitate.
" nici spiritual " Total gresit. Ce legatura are spiritualitatea cu banii din cont? Nici una.
"Deci problema trebuie pusă altfel." Pai de vreme ce tu ai venit cu o intrebare, fiecare a venit cu un raspuns propriu si personal legat de cum vede lucrurile, daca tu ai deja o opinie in privinta a "cum trebuie pusa problema" nu mai vad rostul intrebarii.
Cum ai defini tu sărăcia și bogăția dpdv material?
Eu le văd așa: dacă cineva are nevoie de mai puțin, atunci e bogat sau moderat dpdv material, nu sărac. Un sărac e cel care duce lipsă de lucruri esențiale, pe când un bogat nu are aceleași probleme.
Dar, în cazul de față, vorbim de o bogăție interioară, mai degrabă decât de una exterioară.
Te duci cu discutia in alta directie. De la bogat dpdv material ai dus conversatia in avere sufleteasca. Cam faci asta pe la toate intrebarile din cate se pare, words salad cum ti-a zis si utilizatoarea @staeauacarearasarit.
"pe când un bogat nu are aceleași probleme." Ba are ca asta iti tot explic aici de vreo 24h dar intervine inegalitate. Daca persoana A are probleme ce se rezolva cu 15k euro si are buget maxim 1000 de lei, evident este saraca. Daca persoana B are probleme ce se rezolva tot cu 15k euro si are buget de 100k euro, evident dupa ce plateste tot ramane cu mai multi bani decat persoana A si de aici intervine inegalitatea dintre clase. DECI nu ca nu ar avea ambele probleme care necesita bani pentru a fi rezolvate DAR nu dispun de acelasi buget.
Dacă ai observat, majoritatea întrebărilor mele sunt de natură filosofică, spirituală sau psihologică, nu materială. Dacă am făcut salată orientală, e pentru că am fost înțeles greșit. Întrebarea de față nu are legătură cu posesiile materiale, nici nu ar avea logică întrebarea dacă s-ar referi la așa ceva, pentru că nu avem detaliile necesare pentru a compara cine e mai sărac sau mai bogat decât altul.
A avea nevoie de mai puțin nu înseamnă că ești bogat sau sărac, înseamnă că ești mulțumit cu nevoile necesare.
Spun asta pentru că și în filosofie, de la stoici până la înțelepții răsăriteni, ideea se repetă: cel mai bogat este cel care are cele mai puține nevoi.
" Dacă ai observat, majoritatea întrebărilor mele sunt de natură filosofică, spirituală sau psihologică, nu materială " Nu mi-am facut un obicei de a urmari natura intrebarilor tale pentru ca nu m-a interesat.
Dacă nu te-a interesat, măcar puțină înțelegere și respect din partea ta față de mine și întrebarea mea. Dacă nu înțelegi ceva, întrebi, nu te apuci să arunci cu noroi în oameni.
Sari calul mult prea mult deja. Esti cam nesimtit/a asa de fel. Nu a aruncat nimeni cu nici un noroi in tine, sensibilule.
anonim_4396 întreabă: