anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cine poate sa imi dea niste detalii din ani 1945, 1950, 1955 din Romania?
Adică cine ne conduce,cum trăiau oameni, cum era pe la tara, cum se descurcau cu hrana, poate chiar niște poze de cum arătau, cum se îmbrăcau etc.

4 răspunsuri:
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Dacă nu te grăbești, pot să îți spun cum trăiam, evenimente din familia mea. Dar asta va fi doar în 06.02. 2021 căci acum sunt prea ocupat.

| Freya1 a răspuns (pentru sadrian46):

Cand ai timp poti sa imi scrii ori aici ori in mesaj privat.

| Zuzu1991 a răspuns:

'45 invazie bolsevica, violuri si executii sumare la ordinea zilei, tara isi revenea incet incet dupa razboi, seceta, FOAMETE, Regele Mihai santajat sa plece din tara (santajat cu faptul ca or sa fie exterminati tineri, care apoi au fost oricum exterminati)

in rest, cauta si tu pe google, ca e plin, altfel, cine isi aduce aminte de 1945 are acum 90 de ani

https://www.vice.com/......nii-50-635

| TamplaruAnisoara a răspuns:

La tara oamenii o duceau rău. Li se punea cote pe recoltele obținute atât de mari încât i se lua toată recolta bietului taran. Asta pentru ca se dorea colectivizarea, si taranul nu voia sa renunțe la pământ. Au mai făcut si o "tovărășie" tot cu același scop. Adică li se lua țăranilor saraci bucata de pământ mai buna si i se da celor care erau membri de partid ( partidul socialist) iar bietului taran i se da in schimb o bucata de pământ neproductiv. Își bătea joc de țărani așa încât sa ii poată face sa accepte înscrierea in CAP a pământului si obligativitatea de a muncii in CAP. Li s-au luat si animalele tot la CAP fara sa primească nimic pe ele. Cine refuza sa se înscrie in CAP era torturat sau chiar făcea închisoare. Pana la urma au reușit sa colectivizeze satele din întreaga tara mai puțin zonele de munte unde nu se putea lucra terenul. Omenii de la tara se îmbrăcau cu haine țesute in război din fire de cânepă sau din lana de oaie. Costumul de sărbătoare era "costumul national" țesut de femei in razboi care se găsea in fiecare casa de țărani. Acesta era diferit de la o zona la alta. In zona mea era alb cu negru. La femei costumul era format din : ie, pieptar, poale si păsturi. La bărbați era format din: camasa, pantaloni sau pentru iarna cioareci din lana țesuta in război si pieptar. Cu hrana, era sărăcie lucie. Arau cu vitele, pana si vremea le era împotriva. Multi ca sa nu moara de foame își dădeau obiecte din casa, îmbrăcăminte sau cuverturi pentru pat frumoase pentru putina faina de porumb ca sa facă o mămăligă. In Republica Moldova foametea a fost si mai mare. Copiii au fost aduși in Romania si repartizați la familiile fara copii sau si cu copii care au dorit sa ajute. După foamete copiii au fost duși la familiile lor. La mine in sat o fetiță care acum are in jur de 80 ani a fost înfiată de familia la care a fost repartizata. Dar majoritatea s-au întors la familiile lor.