| alfons2390 a întrebat:

Cum credeti ca functioneaza mintea umana? S-a gasit vreun model matematic?

2 răspunsuri:
| StoicAnalysis a răspuns:

Am o teorie in legatura cu asta.
Anume cea de algoritm cauza-efect.

Sa o luam cu inceputul. Orice organism care poseda o anumita forma de inteligenta, functioneaza pe acest algoritm cauza-efect.

Omul insa are un algoritm foarte complex care se invarte in jurul mortii. Pare sumbru, stiu, insa pot explica de ce.

Sa incepem cu gandirea logica. Stim cu totii ca pentru a obtine o casa, trebuie sa o construiesti din anumite materiale care sunt proiectate si gandite sa dureze in timp. In epoca de piatra se foloseau ca structuri rigide, lemnul si scheletul de la mamiferele voluminoase. Si mai stim cu totii ca pentru supravietuire avem nevoie de hrana, apa si imbracaminte. In epoca de piatra te imbracai frumos din frunze, piei de animale, lemn, etc. Te duceai la cea mai apropiata apa curgatoare sa bei, si vanai animale si strangeai fructe pentru a manca. Insa toate astea nu sunt de ajuns daca esti doar un singur individ. Asa ca te duci frumos, cauti o femeie, o curtezi si faci copii cu ea, pentru a creste populatia si pentru a procura mai usor si eficient resursele de mai sus. Toate cele de mai sus sunt gandite si facute special pentru a evita moartea ta.

Ei bine da-i skip inca cateva mii sau milioane de ani si in ziua de azi pe langa cele primitive explicate mai sus, avem dezvoltate mult mai multe emotii si metode de gandire care se invart tot in jurul mortii. Cum asa? Ei bine sa luam emotiile pe rand:

Frica - O avem inca din epoca de piatra. Ne ajuta sa ne ferim de pericole care in final ne aduc moartea. De la alergatul prin padure cand esti urmarit de pradatori, pana la frica foarte complexa de alti oameni. Cum adica frica de alti oameni? Doar ai spus ca noi cautam oameni pentru a ne uni fortele nu? probabil te intrebi. Pai da, insa cu timpul, noi am realizat ca unii oameni sunt in stare sa te omoare pe tine pentru a putea ei trai, asa ca am dezvoltat o frica complexa care combate aceasta posibilitate. Insa uneori frica asta mai da si erori. De exemplu un om cu fobie de oameni, gandeste in subconstient-ul lui, ca daca intalneste oameni, acestia il vor marginaliza, il vor ataca pentru ca este diferit, si in final va ramane singur, fara ajutor, care in final ii va aduce moartea pentru ca nu poate supravietui. Insa frica asta in mod paradoxal, il aduce mai aproape de moarte decat crede el ca este.

Iubirea/dragostea - o avem pentru reproducere si pentru a atrage alti oameni de partea noastra. Asta ne ajuta sa supravietuim mai eficient.

frustrarea si gelozia - O combinatie de frica si furie care ne face sa actionam pentru a indeparta un posibil pericol care ne poate aduce in final pieirea. Adica tu vezi un om care are un burger, tu esti rupt de foame, asa ca sentimentul asta apare, pentru a te face pe tine sa-i furi mancarea aluia pentru supravietuire, sau daca esti mai rational, sa ii ceri cumva prin anumite mijloace, incat sa-ti dea si tie. la fel sta si cu alte resurse pe care tu le vezi esentiale pentru supravietuirea ta

curajul - emotie specific dezvoltata pentru a lua atitudine in cazul in care un pericol te paste si sti foarte bine ca nu poti sa-l eviti.

modestia - o trasatura foarte bine dezvoltata de-a lungul timpului pentru a ne pune in mod finut intr-o lumina favorabila care ne face sa atragem in mod inconstient oameni in jurul nostru.

Exemple de emotii sunt foarte multe. Insa toate au la baza evitarea mortii. Tot ce facem, gandim si ce alegem are ca scop final prosperitatea si evitarea mortii.

Asta este algoritmul uman foarte inteligent si eficient structurat care compune modul cum gandim si cum ne raportam la mediul inconjurator.

| LisaJulie a răspuns:

Nu toata lumea gandeste la fel, ce este cert este faptul ca majoritatea oamenilor gandesc logic inainte sa actioneze