Dupa fiecare silaba din cuvant, spui P urmat de vocala cu care se termina silaba. De exemplu: E-pe-u-pu vo-po-rbe-pe-sc-p pa-pa-sa-pa-re-pes-te-pe.
Ma rog...cam in halul asta. Au trecut vreo 40 de ani de cand n-am mai folosit limba pasareasca.
Pff...pe mine m-a invatat o stramatusa de-a mea alt fel de pasareasca.
Un exemplu:Elereuluru vorovorobelberesc palparasalsaraleleresteslstere. E cam greu de scris, dar iti dau cateva exemple de litere si grupuri de litere ca sa vezi cum se formeaza:
a-alara
b-balbari/belbere
c-calcari/celcere
e-elere
re-relere
Nu e foarte greu, dar felul in care adaugi ''r'',''l'' si vocale difera de la silaba la silaba/de la cuvant la cuvant.
Sper ca ai inteles ceva, nu stiu daca am fost explicita
.
Daca totusi te intereseaza cat de cat si vrei sa inveti si tipul asta de pasareasca, trimite-mi un mesaj
Deci dupa fiecare silaba din cuvand pui "p" urmat de ultima litera a silabei "nu-pu-e-pe-greu-pu sa-pa vor-pr-be-pe-sti-pi pa-pa-sa-pa-re-pe-as-pas-ca-pa"
Este foarte simplu! de exemplu: ce faci? in pasareasca este cepe fapacipi? Inlocuiesti orice consoana cu p si urmeaza vocala respectiva! Dar daca nu ai vocala e putin mai greu, exemplu, merg, in pasareasca este meperpgp, adaugi doar p! Sper ca te-am ajutat!
Deci dupa fiecare cuvant adaugi literele "Pă" De exemplu cuvantul Masină - Ma"pa"si"pi"nă"pă" - Mapasipinăpă, Dragos - Dra"pa"go"pos"
Sper ca ti-am fost de folos!
nici eu nu stiam. darin fine... dupa fiecare silaba se pune g si apoi ultima literadin silaba.de exemplu bu-na, bugu-naga=bugunaga
E ff usor si foarte amuzant.Regulile sunt ff usoare. Exemplu mama(dupa cum vezi avem 2 vocale si 2 consoane)despartim cuvantul(ma-ma).Bun acum in fata fiecarei vocale a, e, i, o..etc pui litera p si iar vocala precedenta.(ma-pa)al 3 p se scrie normal dupa orice vocala si consoana iar a este al 2 a repetat.Deci avand ma-ma si cum vedem ca sunt silabe gemene vom face mapa-mapa in general mapamapa.Deci la Consoane-P. si la vocale-P si vocala precedenta in fata la P. Exemple:iarna(ipiapar-napa, i(pi)a(pa)rna(pa).
Funda>?
BlueFeeling întreabă:
cococo întreabă:
LisaJulie întreabă: