| 23445666 a întrebat:

Fără facultate credeti că putem sa reușim in viața?

8 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Ce inseamna a reusi in viata?

suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca ești muncitor poți, de ce nu. Se caută instalatori mama mama. Serios sa fii.

| siriusblack98 a răspuns:

Nu vad legatura dintre a reusi in viata si facultate. Vrei sa fii doctor; inginer; profesor; avocat? Atunci ai nevoie de facultate. Vrei sa lucrezi in IT; call center; retail; financiar; antreprenoriat? Atunci n-ai nevoie neaparat de facultate. La noi facultatile sunt fabrici de diplome. Da bine la dosarelul de angajare si cam atat ca in rest nu te ajuta cu nimic. Eu am terminat facultatea de transport, apoi m-am angajat primul job ca si dispecer de transport dar nu m-au angajat ca aveam facultate ca nici nu i-a interesat daca aveam sau nu, lor le trebuia urgent om pe post care sa vorbeasca fluent engleza si am aparut eu. Nici o treaba nu a avut ce am invatat in facultate cu jobul respectiv. Apoi am mai schimbat cateva multinationale tot pe transporturi si la fel n-aveau treaba cu ce mi s-a predat in facultate si pentru ei era egal cu zero daca aveam sau nu.

Dupa asta m-am reprofilat pe contabilitate/analiza financiara iar ulterior antreprenoriat. Stii cu cat m-a ajutat facultatea? Cu absolut nimic. Eu ministru de transporturi nu ajung oricum ca posturile bune in Romania se dau pe pile nu pe diplome sau competente. De un post important de conducere intr-o firma mare nici nu incape discutia ca acolo mereu se recruteaza din "exterior" desi la o analiza mai amanuntita descoperi ca noul manager/director e ruda cuiva cu o pozitie inalta din companie + ca te mananca angajatii mai mici pana sa apuci sa urci tu scara ierarhica intr-o companie.

Ce am discutat pana acum a fost strict profesional, pe directia de cariera. Acum, "a reusi in viata" eu sunt de parere ca nu tine doar de cariera si a face bani. Poate fiecare vedem lucrurile diferit. Am vreo doua cunostinte ambii doctori, ambii trecuti de 30 de ani, castiga bine dar muncesc de le sar capacele. Zi/noapte/weekends/sarbatori ei nu au. La ei tura de 8h este pura fantezie ca oamenii aia vin acasa dupa minim 14-16h ore si a doua zi o iau de la capat. Daca sunt urgente nu intereseaza pe nimeni ca ala tocmai si-a terminat tura si a ajuns acasa, e chemat la spital sa opereze pacientul pe moarte. Eu sincer nu consider ca acei oameni au reusit in viata deoarece din punctul meu de vedere aia nu e viata. Eu nu vreau sa traiesc numai pentru altii ca nu traiesc de doua ori.

Concluzia mea este ca n-ai nevoie de facultate pentru a reusi in viata deoarece nu toti avem acces la posturi bune in domeniul in care am terminat iar "a reusi in viata" din punctul meu de vedere nu se rezuma doar la cariera. Sunt de parere ca un om implinit este acela care nu sta la ordinul cuiva zi de zi, are o familie care il iubeste, are timp liber si suficienti banuti cat sa nu se imprumute.

| gemeni6226 a răspuns:

Da bineinteles, esti patron ai nevoie de un om pregatit care sa-ti rezolve problemele angajezi pe unu cu facultate.Am lucrat la cineva cu 8 clase care a avut angajati cu facultate. Facultatea nu e garantia unei reusite materiale.

| LisaJulie a răspuns:

Da, politician, parlamentar, sunt multi optiuni

| StoicAnalysis a răspuns:

Depinde la ce te referi cand zici "a reusi in viata". Ca un om reusit in viata poate fi si un om simplu care se descurca de la o zi la alta, fericit, impreuna cu familia sa.

| Ambivert a răspuns:

Nu prea, decât cu pile

| JohnnydeFeer a răspuns:

Antreprenorii puternici pot.