| Thecurious a întrebat:

Foarte multi membri ai acestui site, evident, intelectuali, condamna regimul comunist.
Din cate stiu eu, inaintea instaurarii regimului, marea majoritate a populatiei era alcatuita din tarani analfabeti.
Ce au facut raii acestia cu toata prostimea asta? Ce nu au reusit regalistii, adica sa ii educe.
Stiti, prea bine, ca multi dintre bunicii generatiei mele au avut de la 4 clase absolvite in sus. De ce? Pentru ca toata lumea trebuia sa mearga la scoala.
Asadar, problema analfabetismului a fost rezolvata.
De ce mi-ar pasa mie de nu stiu ce intelectuali care au fost ucisi sau inchisi in lagare de concentrare, detinuti politici si altii?
Cum ii puteti explica unui copil, care invata la un profil uman sau real, nu are prea mare importanta, ca poporul roman a suferit 45 de ani, cand el aude la parintii lui ca, pe vremea aceea, traiau mai bine?

8 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Simplu. Ii explic copilului cum ii era interzis sa isi spuna parerea altfel ajungea la inchisoare. Ii spun cum stateai la coada 3 ore sa iei o bucata de carne pe care o mancai toata saptamana. Ii spun cum aveai curent si caldura cu portia. Ii mai spun cum primeai benzina cu portia. Ii mai spun cum granitele tarii era inchise. Continuam?

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Părinții mei erau funcționari cu liceu. Între 1952 și 1982 au construit 2 case de 100 mp, cu imprumuturi de la bancă, una în Arad și una în Timișoară. Au crescut 3 copii din care 2 au făcut facultate. În fiecare, dar în fiecare vară, mergeam sau la mare, cu o cabană modulară construită de mama, care se făcea bucăți, se punea pe tren și se monta apoi într-n parc natural între Eforie și Tekirghiol pe malul lacului. Sau mergeam prin toată țara cu bilet circuit pe CFR care era ieftin, și vizitam toate rudele, ne cazam la țărani, sau la cabane la prețuri modice. Am urcat Ceahlăul și Pietrosul Rodnei. În timpul foametei lui Ceaușescu eu eram cercetător și soția chimistă sau profesoară. Niciodată copii mei nu au suferit de foame sau de frig excesiv. Am primit de la stat cu chirie pe rând mai multe apartamente, tot mai mari, în final 4 camere în care stau și acum. Am călătorit cu soția în Ungaria, Cehoslovacia, Polonia iar eu singur în RDG, Germania Democrată. Călătoream cu avionul la mare, costul nu era o problemă. Toate acestea în timpul regimului comunist.

| Freya1 a răspuns:

Într-adevăr pe vremea aceia comuniști si securisti erau analfabeti si paranoici si chestii asta a facut mult rau.Dar daca nu era asta, poporul mai greu mai usor o putea duce binisor.Ce am apreciat eu la comunism a fost faptul că se făcea scoala indiferent de cum era, iar daca nu munceai.Eram toti oameni de rand nu pline de arfisti si besinori ce nu au ce face cu bani, aveam locuri de munca, aveam case ceia e foarte important.Nu aveau toti atata libertate la orce,nu era atata curvasarae pe fata,atata dezmat,atâtea familie dezbinate,atâția oameni pe drumuri, atâția copii drogați si prost educați etc. Daca nu erau uni oameni asa inculți, si se permiteau mai multe cumparaturi (ca am inteles ca asta ia afectat pe multi lipsa de a merge cu cosu plin)era super.
Eu chiar am vorbit cu mama despre vremea lui ceausescu, i-am explicat ce spun oameni pe internet despre perioada aia iar răspunsul ei a fost "Ai avut de toate si nu o crăpat nimeni de foame" laughing.Si sincer apreciez parerea ei sincera, pentru ca fiecare are dreptul la una.

| sadrian46 a răspuns (pentru Freya1):

Mai era ceva. Miliția, fosta poliție își făcea datoria, orașele erau mai sigure, puteai să te deplasezi noaptea prin oraș singur fără frică.

| Thecurious explică (pentru sadrian46):

Vreau sa spun ca, acum, au succes cei care au initiativa, idei, solutii. In epoca de aur ( perioada comunista) erau promovata supusenia. Cei obedienti aveau de castigat, restulului ii era inchisa gura.

| sadrian46 a răspuns (pentru Thecurious):

Și aici ai un răspuns înclinat spre o anumită concluzie.
De idei și soluții era nevoie și pe vremea aceea, și se descurcau în diverse moduri.
Exemplu. Fabrica de încălțăminte Clujana din Cluj Napoca.
Producea în draci și pentru export și pentru intern.
Lanțul comercial nu era așa de bine dezvoltat ca și producția.
La secția de vânzări a fabricii era o femeie cu idei.
A cerut permisiunea direcției. A umplut un camion de pantofi de toate mărimile și sexele și a plecat în valea Jiului care era slab aprovizionată. A vândut marfa direct din camion, nu a mai fost nevoie să o introducă în magazine.
Aveam 14 ani lucram la CAP Elena Pavel Aradul Nou, în 1960.
Roșiile se coceau prin iulie. În Apuseni la orășelele miniere ( Dr. Petru Groza, actualmete Ștei) minierii aveau bani, câștigau bine la mina de uraniu. CAP-ul a trimis o cooperatoare să deschidă o tarabă acolo în piață. Trimitea săptămânal cu trenul roșii și zarzavaturi acolo. Eu le puneam pe tren. Se vindeau la preț mare. căci acolo la munte nu se făceau. Așa că, dta nu trage concluzia că în epoca de aur nu erau inițiative și că totul era cum ți se spune acum la TV, ca să incrimineze comunismul.

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Învățământul era obligatoriu, daca nu frecventau copiii școală părinții erau amendați. Învățătorii si profesorii nu puteau lăsa elevii corigenți si repetenți pentru ca erau sancționați la calificativ. Aceștia terminau 8 si mai târziu 10 clase dar in realitate erau analfabeți. Băieții erau depistați in armata unde urmau cursuri de alfabetizare. Fetele nimeni nu știe cate erau analfabete. Mâncarea era pe cartela dar doar pâinea, zaharul si uleiul. Restul nu era nici pe cartela si nici in magazine. Piață nu era deloc, pentru ca pământul era al CAP- ului si al IAS-ului. Acestea nu aveau magazine sau piețe de desfacere, totul se ducea in depozitele statului si de acolo la export. Taranul nu mai primea decat 12/℅ din producția obținută, iar lotul ajutător era de 15 ari dar care includea si curtea. Doar 2, 5 ari era considerata curte, restul de teren din curte era considerat gradina chiar daca nu putea fi lucrat. Cine nu lucra in CAP nu primea gradina si daca avea curtea mai mare de 2, 5 ari trebuia sa plătească CAP - ului o suma stabilita de ei pentru ca aparținea de CAP. Nici un om care a trăit in comunism nu poate vorbi de bine comunismul decât poate nomenclaturiștii. Când țăranii și-au primit pamantul înapoi cred ca a fost cea mai mare fericire din viata lor. Numai ca aceia nu mai sunt iar urmașii lor nu vor sa il muncească, multi din ei nu muncesc niciunde ci doar consuma alcool si fumează.

| Thecurious explică:

Apropo de comunism si democratie.
Multi dintre dumneavoastra sunt revoltati ca primeau mancare pe cartela. Tot aceia admira Marea Britanie, o democratie traditionala. Ce se intampla in Marea Britanie cu milioane de copii saraci?
Manaca prost. De ce? Pentru ca parintii nu au bani, pentru a cumpara mancare sanatoasa.
Aici este stirea : " https://semneletimpului.ro/......oasa.html"
Cum le explici, TU, familiilor alora ca bolsevicii (care au devenit apoi comunisti ) au fost rai?
Ce le pasa lor de milioane de morti, bla, bla, bla.
Pai sa citeasca niste carti, nu? Sa se documenteze. Pai nu prea au timp, fiindca ei muncesc pentru MANCARE.