| Thecurious a întrebat:

In perioada comunista si dupa aceasta, am avut o "explozie" de ingineri, fizicieni si matematicieni.
Nu mai explic de ce, pentru ca stiti de ce.
Intrebarea este : credeti ca in acesta perioada, cand stiintele umaniste si artele incep sa se dezvolte la noi, Romania va avea un numar echilibrat de specialisti pe cele doua profiluri -real si uman?

9 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Si acum avem dar multi pleaca dincolo

| Thecurious explică (pentru RAY):

Unde dincolo si de ce pleaca?

| RAY a răspuns (pentru Thecurious):

Straintate

| Celcestietot a răspuns (pentru Thecurious):

Pe un alt tărâm plecam cu toții atunci când ne vine vremea.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu.

| Dismally a răspuns:

Nu stiu cat de echilibrat era numarul lor, dar nu asta era problema, problema era cenzura. Imi perioada comunista era foarte dificil sa fii pictor, scriitor, filozof etc. deoarece trebuia sa alegi doar anumite subiecte si sa le prezinti in ipostaza indicata de partid...

| Thecurious explică (pentru Dismally):

Aveti pregatire tehnica?

| gemeni6226 a răspuns:

Echilibri o sa existe cand vor fi salariile asteptate.De buni specialisti este nevoie oricind atit in tara cit si in strainatate.Bineinteles caci facultatea nu este destul ca cineva sa devina bun specialist este nevoie de experienta si asta ramane la latitudinea fiecaruia unde alege sa aiba experienta necesara aici sau in strainatate nemaivorbind de faptul citi renunta la ceea ce au invatat in facultate pentru ca nu le ajung banii ce primesc ca incepatori aici si aleg alta meserie mai banoasa si poate nu aici in tara.Echilibrul inseamna bunastare iar noi nu stiu cand o sa ajungem acolo.

| RoCkKiD a răspuns:

Acea "explozie" din perioada comunista de care zici a fost explozie doar prin raportarea la ce a fost inainte, adica nu mare chestie. In plus a fost mai mult controlata pentru ca partidul comunist controla numarul de locuri de la fiecare facultate raportandu-le nevoilor din economie. Ceausescu a vrut sa creasca ingineri pe banda rulanta din cauza ca Romania era o tara agrara la inceputul comunismului si si-a dorit tranzitia la o tara industriala.

In aceiasi masura am avut in anii la inceputul anilor 2000, dupa ce s-a dat legea invatamantului cu taxa (a fost data in 99' parca) o explozie de economisti.

Acum, te anunt, cu tristete, ca Romania nu are la ora actuala o inflatie de ingineri si nici nu suferim la capitolul specialisti in umanism, chiar pe dos.

Daca te uiti la configuratia universitatilor de la noi, majoritatea absolventilor sunt in partea umanista. happy
N-am gasit date mai proaspete, dar pe un raport din 2013 aveam vreo 28% din studenti in domenii tehnice iar daca aduni economia, care e la 18% singura din toti studentii, cu dreptul care e vreo 10% si alte discipline universitare umaniste ajungi sa treci lejer de 50%. Nu cred ca datele s-au schimbat mult de atunci.

Asadar e exact pe dos fata de ce zici tu... avem mare nevoie de ingineri ca ai lui ceusescu se pensioneaza maine poimaine si ramanem fara.

In plus imagineaza-ti o societate in care numarul de igineri cu numarul de artisti e egal. Ar fi o societate in care 50% din populatia muncitoare nu produce nimic ce ar avea o valoare functionala.