Draga 5p1k3, aspiratia ta de a deveni pur rational este admirabila, dar cu putine sanse de reusita.Foarte putini oameni au facut din ratiune modul lor superior de existenta, dar si aceia tot au platit tribut unor cerinte ale trupului pe care le avem in comun cu animalele.Este foarte frumos sa traim intens toate placerile spirituale precum desfatarea provocata de o muzica buna, de o poezie reusita sau chiar de o rugaciune a sufletului care se inalta spre Creator.Insa omul e singura fiinta dotata cu trup si suflet; el percepe realitatea nu numai prin senzatii transmise de organe de simt asa cum li se intampla si animalelor; el traieste constient propria sa viata dar gandeste, judeca, analizeaza toata realitatea inconjuratoare; dotat cu ratiune, constiinta de sine si libertatea de a alege intre bine si rau, omul e o fiinta complexa tocmai prin calitatile sale:daca prin simturi se apropie de animal, fratele sau intru natura, spiritualitatea sa ii da atributul de faptura apartinatoare de divin. Kant apartine el insusi acelei categorii care a renuntat la multe din placerile vietii-n-a calatorit niciodata, n-a fost casatorit, n-a avut copii-si toata energia indreptata doar spre ratiune si spirit a dat nastere unor ganduri de o profunzime unica si a dus la crearea unei opere inegalabile.Numai ca o asemenea intensitate a gandului, o asemenea profunzime si concentrare nu este la indemana oricui.Majoritatea dintre noi putem intelege unele dintre gandurile sale, plutim la suprafata celor mai multe dintre ele si ne multumim sa ne traim viata cu toate aspectele sale materiale sau spirituale.De aceea spun ca aspirtia ta spre spiritualitate iti innobileaza fiinta, dovedeste ca intelegi deja importanta multor lucruri, insa cordonul ombilical care ne leaga de fratii nostri mai mici, animalele, nu trebuie taiat niciodata daca vrem sa ducem o viata deplina, asa cun Creatorul ne-a destinat sa ducem.Trup si suflet.Fiecare cu satisfactiile sale.Numai bine.
Eu mă încadrez la categoria pur-raţional. Odată am pus sentimentele înaintea raţiunii şi acum regret/Vreau să pun raţiunea în prim plan/Propria ta raţiune te poate conduce către cele mai înalte culmi ale fericirii supreme...
alfons2390 întreabă: