| BogdanM275 a întrebat:

Salut, ce părere aveți de faptul că românii din Harghita și Covasna sunt discriminati și "obligați" indirect să învețe limba maghiară?

9 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

S-a ajuns in situatia aia tot din cauza noasta, ca tara. Programa de limba romana pentru etnicii maghiari este aproape identica cu ce pentru etnicii romani, practic pui un copil care nu stie romana trebuie sa invete romana ca unul care a vorbit limba acasa si la gradinitia...e clar ca saracul nu o sa invate romana veci. In aceiasi masura duc lipsa de profi de limba romana in zonele respective chestie care doar face toata povestea si mai complicata.

Daca nu-s invatati romana, normal ca o sa vorbeasca maghiara si e clar ca majortiatea o sa dicteze limba din zona, e absurd sa impuna cineva limba romana cand nimeni nu-i invata cum sa o vorbeasca

Degeaba ne dam cu fundul de pamant ca vai ce se intampla, nu poti sa te plangi de o problema cand tu o cauzezi.

Revenind la "problema" maghiara, daca te duci in zone in care istoric romanii si maghiarii au convetuit de ani de zile cum e clujul, timisul, bihorul etc, oamenii n-au nici o problema unii cu alti..am avut colegi maghiari care au fost la fel ca oricare alti colegi.

Faza amuzanta e ca in Romania, atitudinile antimaghiare cele mai "intense" se regasesc in zone pe unde nu-s maghiari, gen oltenia si moldova, in arcul carpatic problema nu prea exista si va zic si de ce. Singurul mod in care un stereotip se poate dizolva e prin socializare critica cu grupul discriminat, cu cat esti mai departe de obiectul stereotipului cu atat o sa imbratisezi stereotipul mai intens.

| RAY a răspuns:

Sunt de vina romani ca permit asa ceva,in Ungaria care ungur este obligat sa invete romana ca sunt curios, faza e ca romani sunt mult prea blanzi, fricosi, indiferenti si se lasa calcati in picioare de oricine, nu sunt de acord cu asa ceva, si eu sunt de nationalitate Germana dar la mine in familie toti cunosc limba Romana, e ceva normal, sunt unele persoane aflate in strainatate care invata lb romana cica unguri nu pot, macar bun simt sa aiba, macar naibi un vocabular de 3000 de cuvinte, ca nu sunt asa multe, inca ceva nu inteleg acest UDMR de ce exista, ca doar exista partidul minoritatilor

| GabiDumitrescu a răspuns:

De la guvern se trage asta. Si nu te uita doar din perspectiva asta, ungurii au si mai mult de suferit. Din vina acestui pesede pentru unguri, udemereul, majoritatea nu pot invata romana cum trebuie in scoala si astfel sunt condamnati sa ramina in cloaca aia de saracie care e fosta regiune secuiasca.

| Freya1 a răspuns:

Nu stiu de ce te mai plânge de asta.La noi președintele e neamt, premierul e ungur mai lipește un turc si am rezolvat problema, sau poate ca Alafat ala sau cum il cheama ce are grijă de siguranta noastra nu stiu daca e turc da suna asa.Si tu te miri ca in harghita si covasna se invata ungurește.
Eu am avut ocazia sa cunosc un colonel, era in varsta pe cand l-am cunoscut eu si era de duca, a scris cărți despre cum i-au facut unguri sclavi si i-au obligat sa învățăm ungurește si le-a schimbat numele din romanesc in unguresc până si la bunica mea in loc de Ileana i-au scris in buletin Ilona. Noi Romani suntem de vina ca le permitem la toti sa faca cum vor ei legea la noi in tara si ghici ce, nu am nimic cu tigani ca sunt si o mare parte din ei ok dar vor veni la conducere si cei care ne vor conduce nu vor fi acea parte din ei care sunt ok.

| AnastasiaK a răspuns:

In general cei aflati in minoritate sunt discriminati si trebuie sa se supuna majoritatii (nu e ok, dar asa se intampla in nai toate cazurile). Iar daca nu ma insel, in Covasna ungurii sunt cam 70% din populatie.

Totusi, stii cazuri concrete de discriminare? Sau cum sunt "obligati" sa invete limba? Intreb de curiozitate pentru ca eu cunosc cativa romani din Covasna si nu am auzit povesti de genul, chit ca par posibile.

| BogdanM275 explică (pentru AnastasiaK):

Da cunosc, pentru că eu însumi am fost în această situație.

| AnastasiaK a răspuns (pentru BogdanM275):

Ok, dar cum? Asta intrebam...ai salariu mai mic? Sau nu accepta la job daca nu stii maghiara? Care sunt formele de discriminare?

| BogdanM275 explică (pentru AnastasiaK):

În principiu toate,am crescut de mic printre ei și pot să zic că această "experiența" mi-a marcat copilaria si adolescența negativ,de ex niciodată copii de etnie maghiară nu se jucau cu mine sau cu restul copiilor români erau situații în care chiar părinți le interziceau acest lucru,toții dar absolut toții mă salutau mereu în maghiară chiar dacă știau că eu sunt român si nu vorbesc această limbă,aproape de fiecare dată când mergeam la magazin pațeam aceiași situație,pe lângă asta se auto izolau singurii excesiv adică vorbeau mereu doar între ei fără să îi bage pe restul în seamă indiferent de ce persoane erau (mă refer românii),cu fetele de etnie maghiară am pățit în mare măsură același lucru ma ignorau complet,nici una nu mă băga în seamă de parcă nu a-și fi existat ba chiar în anumite situații începeau să râdă de mine fără nici un motiv.

Cât despre job/loc de muncă depinde de la caz la caz, dacă încerci să te angajezi la supermarket-uri, depozite, fabrici, etc ai șanse marii dar aproape toții de la respectivul loc de muncă care sunt de etnie maghiară se vor comporta cam indiferent cu tine.

| Henrypericolpublic a răspuns:

Romanii nu ar trebui sa permita bozgorilor asa ceva.