| Cqtqlin677 a întrebat:

Salut TPU! Am o curiozitate legată de limba turcă și avantajul ei în afaceri.

Credeți că dacă știi mai multe limbi, chiar și la țară, ești mai cult sau cu un pas în fața altora? Eu știu engleză decent și vreau să învăț turca.

Menționez că sunt câțiva care aduc aur (nu ei personal ci prin intermediar), iar eu vând și eu. Ce am observat e că eu am fost la turcii de la care se ia aurul și, am văzut clar că dacă vorbești limba turcă, turcii îți dau un curs mai bun.

Credeți că dacă învăț turca, voi fi peste cei care nu știu și nu au contact direct, chiar dacă au și ei surse? Aștept păreri. Dau fundă!

5 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Îți dai seama că e mereu in avantaj să vb limba celor cu care faci afaceri. Acu daca tu vrei să înveți turcă doar că sa fii un mic samsar... E alegerea ta. Mai bine înveți mandarina, e de viitor.

| sierra1 a răspuns:

"Credeți că dacă știi mai multe limbi... ești ..cu un pas în fața altora? "

cinstit vorbind, tu ce zici?

| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Hai sa impartim intrebarea in doua:
1. Da, daca stapanesti mai multe limbi straine, ai un avantaj atunci cand mergi in tarile respective, sau te intalnesti cu cetatenii lor. Asta am vazut-o "pe pielea mea", cand am ajuns in tarile cu limbi germanice, stiind baza limbii germane. Nu mai zic de diferenta dintre un nevorbitor de limbi straine, si unul care se descurca in engleza. Practic, daca pleci "afara" la munca, viata e mult mai amara fara engleza - si sunt multi care pleaca asa.
Ca si cultura nu cred ca sunt prea importante limbile stiute, ci mai degraba cunostintele din stiinta, literatura, arta, etc.
Multi sunt buni la matematica dar inculti agramati, ori cititori de romane dar prosti si chiar agramati. Impresia de om cu cultura o dai atunci cand intelegi lumea din mai multe perspective, si pui cap la cap informatiile pe care le-ai prins, nu atunci cand citezi subiectiv autori extremisti, sau te apuca limbile straine in public, cum fac diversi ciudati.

2. Legat de aurul din Turcia, eu nu m-as chinui cu asa ceva. Bisnita nu este ceva de viitor, din punctul meu de vedere. Poate fi si ilegala, daca nu faci macar o societate cu care sa vinzi in Romania. Iar pe viitor si prezent, nu stiu cata lume mai este interesata de ceva atat de oldschool precum aurul. Mai degraba textilele din Turcia s-ar vinde bine la noi, insa nu prea le poti pune in magazine legale, majoritatea fiind contrafacute. Legile romanesti/europene sunt foarte aspre la asa ceva, iar din vandutul pe piata neagra, din geamantan, nu prea o sa ajungi bogat si cu pensia asigurata, ci un alt bisnitar cu ochii in 4.

| siriusblack98 a răspuns:

Daca tu simti ca scopul tau in viata asta e sa cumperi aur de la Turci si sa vinzi in Romania, go for it. Poate fi un avantaj? da. Poate sa te ajute pe viitor la un eventual job daca la un moment dat nu iti mai merge bisnita cu aur? Nu prea. Limba turca nu e prea cautata prin companii. Eu in locul tau as invata italiana si as lua aur de acolo ca tot e mai ieftin decat la noi. Avantajele sunt ca e mult mai usoara pentru noi ca romani si ai deschidere catre companii multinationale care platesc chiar bine pentru limba aia.

| 1mascat a răspuns:

Sa inveti o limba straina de la zero necesita un efort atat de colosal, mai ales daca e una care nu are nici o relatie de rudenie cu cele pe care le cunosti deja, incat nu cred ca un posibil (nici macar nu sigur) avantaj in afaceri va fi un motiv suficient de intemeiat cat sa ramai dedicat.