| MihaelaDart a întrebat:

Salut TPU! Se da o casa cu suprafata de 40 mp. Cate panouri fotovoltaice ar trebui sa cuprinda? Mai ales ca se folosesc toate electrocasnicele la clasa A++.

2 răspunsuri:
| Hammurabi a răspuns:

E mult prea complicat să stea cineva să-ți scrie aici ce înseamnă un sistem fotovoltaic offgrid și cum îl calculezi pentru necesitățile unei case.
Dar din experiență, aproximativ, o casă atât de mică (în care, probabil nu încap prea multe electrocasnice) și excluzând absolut orice variantă de încălzire electrică, cuptoare electrice și cu grijă la folosirea mașinii de spălat, probabil ar fi suficient un kit fotovoltaic de 3 - 4 Kw.
Adică vreo 12 - 16 panouri (+ restul componentelor și acumulatori solari care să însumeze măcar vreo 14 kw, adică vreo 8 buc. de 150 A)

| MihaelaDart explică (pentru Hammurabi):

Intreb de curiozitate, nu ca m-as pregati sa le cumpar, inca sunt peste bugetul nostru de a le achiziona. Am intrebat ca nu am vazut pe nicaieri aceasta informatie sa fie pachete de panouri si sa mentioneze pentru cati mp pot fi utilizate. Ca si electrocasnice intra: combina frigorifica, masina de spalat rufe/vase, "aragaz" electric, aer conditionat.