| PandaCelebru2k a întrebat:

Situația:

Astăzi este a doua zi de când am ajuns în Franța cu gândul de a munci și a-mi construi un viitor mai bun. Am fost invitat de o rudă, care mi-a spus că în fabrica de pâine unde lucrează ea este nevoie de oameni. Mi-a promis un salariu de început de 1900 euro, care ar urma să crească în timp. Tot ea mi-a spus că mă va găzdui și că îmi va cere doar 300 euro pentru chirie, având în vedere că ea plătește 650 euro pentru apartamentul în care locuiește.

Am stat, m-am gândit și, după câteva săptămâni de analiză, am decis să accept. Am împrumutat 500 de euro pentru a acoperi costurile de drum și alte cheltuieli inițiale. Biletul mi l-a cumpărat ea, dar trebuie să-i returnez banii. Ajuns în Franța, m-a luat de la aeroport cu o cunoștință, iar în drum mi-a spus că trebuie să plătesc 150 euro pentru transportul de la aeroport. A fost primul semn că lucrurile nu sunt așa cum mi le prezentase.

Odată ajuns la ea acasă, am constatat că realitatea e complet diferită: este căsătorită, are mai mulți copii (unul de 4 ani cu ea în Franța, alți trei în România), iar condițiile de trai sunt departe de cele promise. În plus, deși mi-a spus că îmi cere doar 300 euro pentru chirie, acum îmi cere bani și pentru lucruri de uz casnic, spunând că "am și eu nevoie", bani pentru cununia uneia dintre fetele ei din România, și alte cheltuieli personale care nu mă privesc. Mizeria din casă și lipsa de implicare în treburile gospodărești fac ca situația să devină greu de suportat.

Încă nu am început munca, pentru că mi s-a spus că va mai dura câteva zile până mă cheamă patronul. Momentan mai am 350 de euro, bani cu care aș putea să mă întorc în România (150 euro transport până la aeroport, 200 euro biletul de avion).

Întrebarea mea este:
Să consider toate aceste cereri de bani un semnal de alarmă? Mă sfătuiți să mă întorc în România acum, cât încă mai am banii necesari? Pentru că dacă mai stau câteva zile în așteptarea unui loc de muncă care poate nici nu există, risc să rămân fără bani și fără opțiuni. Ce credeți că ar fi mai înțelept să fac?

5 răspunsuri:
| NoTurbinaNoGood a răspuns:

Pentru inceput, iti recomand un transport cu microbuzul, "de la adresa". Economisesti bani, poate costa 150 de euro cu totul, si te ridica de unde esti, nu mai platesti alte costuri.
Referitor la decizie, doar tu stii exact cum sta treaba. Ai putea astepta 2-3 zile ca sa vezi daca exista macar jobul, sau ai putea sa pleci deja, asumandu-ti pierderea, si prevenind complicatiile.

Daca jobul ar fi ok, ai putea sa stai o luna, cat sa ai cativa euro la tine, apoi sa-ti cauti alta cazare sau chiar alt job.

Apropo, ai si optiunea asta: cauta agentii de munca din Franta, si vezi daca gasesti joburi cu cazare. Agentiile nu percep taxe la inceput, adica mergi fara bani si isi retin ei din primul salariu eventualele costuri (echipament, cazare).

De asemenea, poti cauta pe Facebook grupurile "romani in Franta" sau "romani in (numele regiunii sau a orasului)", poti prinde acolo joburi ok, sfaturi bune si la nevoie, transport ieftin spre tara, cum ti-am recomandat la inceput.

Daca mai ai intrebari, in limita cunostintelor, te ajut.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Intereseaza-te singur cum te poti angaja la fabrica respectiva. Nu lasa pe altcineva sa fie intermediar.
Duap ce te angajezi, iti cauti chirie si eviti orice contact cu aceasta "ruda".
Dar mai ales povesteste celor de acasa toate mizeriile pe care le face.

Nu ne fura strainii, ne fura tot romanii. Asta e tristul adevar. Trebuie sa te feresti de semenii tai.

| LaSteauaCareaRasarit a răspuns:

Te asigur ca nu costa 150 euro transportul pana la aeroport, nici in Franta nici altundeva in Europa.
Daca ne spui orasul unde esti, ti-am putea oferi niste repere.

| gllopel a răspuns:

150 € transportul de la aeroport pana acasa? Mi se pare enorm de mult, cat o fi ea Franta de Franta.
Apoi, chiria la jumatate desi ei sunt mai multi? Si spui ca iti mai cere si alte contributii. Noi deja stim ca in strainatate chiria include si utilitatile. Nu este ca in Romania unde le platesti separat.
Astea sunt marile semne de intrebare pe care eu le ridic.
In rest, ti s-a raspuns mai sus.
Eu daca as fi acolo, mi-ar fi greu sa iau o decizie. Cu atat mai greu de dat un sfat.
Mai ai 350 € dar si banii de avion de returnat.
Zic si eu ca 2-3 zile poti sa stai ca sa vezi daca jobul exista. Dar nu-i da bani de chirie pana la angajare. Si dupa ce te angajezi, cauta alta chirie. Daca nu te angajezi, spune-i ca ai stat gratis ca ai fost la ea in vizita. Nu te-a ajutat cu nimic, nu platesti cazarea.

| Robertone77 a răspuns:

Sa te întorci in România