| monicaaa17 a întrebat:

Va considerati mai inteligenti ca media?

34 răspunsuri:
| Mosotti a răspuns:

Nu, ma consider un om mediu la inteligenta dar care a dorit sa invete, sa se informeze de cat mai multe dat fiind ca ajuta mult in viata.

| Celcestietot a răspuns:

Testele o spun, nu eu laughing.

| Mosotti a răspuns (pentru Celcestietot):

Testele nu spun mare lucru, sunt teste pe care nu le fac nici profii universitari de mate, nu-s buni la abstractizari, deci nu inseamna ca nu-s destepti, depinde de domeniu in care ai inclinatie.

| Celcestietot a răspuns (pentru Mosotti):

Ba da, nu degeaba există și topuri (și globale). Și dacă sunt profi. universitari, asta nu înseamnă neapărat și chiar deloc că au IQ-ul mare.

| Mosotti a răspuns (pentru Celcestietot):

Un profesor care scoate ingineri de-ti poriecteaza avionul de la zero sa mai si zboare, crede-ma ca nu e prost, are IQ f mare, dar nu vede abstractizarile alea, figurile alea, nu se prind ce vine si sa puna acolo. Sau un inginer care proiecteaza blocuri, avioane, trenuri, nu are IQ mic absolut deloc.

Aa, e intrecere intre cei ce fac testele, aia da, dar nu comparativ cu altceva, nu e etalonul niv de inteligenta.

| Celcestietot a răspuns (pentru Mosotti):

Una este inteligența înnăscută, alta cea dobândită. Mai deștept este unul în viața cotidiană care vede acele figurine în număr mai mare, acolo nu ai nevoie de cunoștințe, ci de minte, pot spune că aceia sunt adevărații strategi. Așa și eu dacă mă apuc sa tocesc pe rupte ajung inginer, la fel și tu. Am dreptate?

| Mosotti a răspuns (pentru Celcestietot):

Nu exista inteligenta dobandita, exista cunostinte dobandite, experienta dobandita folosind inteligenta data moca de natura! Sa va intre in cap asta, ca multi faceti greseala sa ziceti ca s-a facut inteligent.

Nu ai dreptate, ca sa ajungi inginer nu poti toci, sunt n materii f grele unde trebuie sa intelegi, ca sa proiectezi un motor nu poti fara sa intelegi fizica, matematica, rez materialelor si multe altele, cand te intreaba aia "dar de ce ai folosit materialul ala si nu ala", sa te vad eu din toceala cum gandesti.
Sau ti se da anumie conditii, sa proiectezi ceva si trebuie sa gandesti ce sa folosesti, in ce procent, si multe altele.
Tocesti la istorie, geografie, romana, limbi straine, ca acolo nu trebuie gandeala, dar asta trebuia sa stii tu deja.
La licenta la inginerie asa iti dadea, proiecte si te scotea la tabla sa explici si te frecau cu ce ar fi daca, ca sa vada ca gandesti.
Cand proiectezi un avion sa te vad eu cum il faci doar tocind, cand iti da specificatii specifice.
Inginerii sunt considerati cei mai inteligenti, si unii nu fac figurinele, dar produc, tin tara sus, proiecteaza.

Cand ii aud pe aia "fac te destupa", nu, pe dos, un destupat poate face facultate si prinde experienta, cunostinte, asta da, altfel nu ia nici admiterea de intrat acolo. Si daca vezi figurile alea ce? Aia e mai mult de imaginatie sau de o anumita parte unde inteligenta lui se poate aplica mai bine.
Pai profu meu de la fac de fizica, a predat la academia militara si scotea ingineri in aeronave si aparatura de bord, nu prea se pricepea la figurine, scotea ingineri varfuri care au excelat si in afara.

| Celcestietot a răspuns (pentru Mosotti):

Există inteligenta dobândită, chiar s-au făcut niște mici experimente, ar trebui să citești despre ele.
Un om cu un IQ al mediei poate să ajungă profesor universitar, iarăși, există studii în această privință, deci, nu trebuie să ai un IQ asemenea lui Einstein ca să ajungi prof universitar, și puțini oameni au IQ-ul peste medie, ca și procentaj vorbind.

„Aia e mai mult de imaginatie sau de o anumita parte unde inteligenta lui se poate aplica mai bine." -> nup, nu-i așa. IQ-ul mare te ajuta peste tot, practic îți sporește toate calitățile, carisma, adaptarea la un nou mediu, chiar dispare și frica dacă este unul uriaș, ți-o repet, sunt studii.

| Mosotti a răspuns (pentru Celcestietot):

Ai dreptate IQ mare ajuta in general, si asta am mai zis-o si eu cred si aici, ca degeaba zic astia ca cine face mate e inutil, ca de fapt cine stie mate bine, in f multe domenii e mai destupat, de fapt nu conteaza ca face mate ci capacitatea de a face.

Dar probabil zic eu, ca la figurinele alea n-ar tine de inteligenta, dar nu-s sigur sincer. Insa poate tine de inteligenta, nu neg.
Studiile sunt studii eu zic ce am verificat in realitate. Sincer? Unele studii le-am prins mincinoase, mai mult pe axa medicina si nutritie, diabet, cand am probat.
Eu in general incerc sa vefic ce se zice, nu ma iau doar dupa ce spun altii, ca aia pot zice orice.
Iau ca atare doar cand nu pot verifica, aia e, nu am ce face.

Da tu o parere proprie, cum ai putea sa dobandesti inteligenta?! Fara leg ca ai citit nu stiu ce. Asa prostu ar deveni destept.
In viata dupa cum am vazut, cei de un anume nivel, nu au putut decat sa faca ceva ce puteau cu acel nivel, ce ii depaseau nu puteau, nu intelegeau oricat le explica-i. Ca unu a devenit mai experimentat, mai cunoscator, mai cu fler, si altii mai putin, e altceva, dar tot nivelul ala il aveau.
Chiar incercau sa se ridice mai sus decat le era plapuma si nu puteau, nu era de ei, nu reuseau oricat se cazneau.

Iar aia mai destepti inca din clasa 5-6-a se prindeau de asta, simteau de la sine ca invata lejer si repede la anumite materii, si s-au folosit de asta ca sa ajunga ce doreau ei in viata, dar nu puteau face fata la olimpiade niciodata.
Ceilalti mai sus, mergeau si la olimpiade si luau un maxim 8, se dadeau patru probleme, majoritatea feceau 3.
Altii f putini erau si mai destepti, faceau de 10.
Deci nu prea. poti sari de ce poti.
Toti lucrau de le venea lesin, toti vroiau sa ia 10, nu se putea, ratau de fiecare data, cand sarea de anume level nu mai intelegeau.

Aia cu IQ peste medie ai dreptate, nu multi au, sunt f putini asa.

| Celcestietot a răspuns (pentru Mosotti):

Exista si studii mincinoase, de ce nu, dar aici zic ca nu ar sta treaba asa, am incercat si eu ceva din practica lor si a mers. Studiile medicale pot da rateuri, sunt exemple cunoscute in istorie.

Am o parere personala, cu cat extragi mai multe din mediu si le dezmembrezi si apoi le asamblezi la loc, cu atat poti capata mai mare inteligente, ti-am dat un exemplu. Poti sa iti cresti si IQ-ul cu niste procente maricele, dar este greu pentru foarte multi, deci foarte putini vor reusi.

Intr-adevar, conteaza si IQ-ul pe care il ai, dar toceala si cu olimpiadele astea in mare parte.

| Mosotti a răspuns (pentru Celcestietot):

Pai ce captezi tu captezi experienta nu inteligenta! La inceput nu stii cum se face ce dezasamblezi, asamblezi, deslusesti cu inteligenta existenta, apoi ti se pare mai usor data viitoare din experienta, nu ca ti-a urcat inteligenta.

Ia toceste tu sa vedem faci probleme la mate?! Sau tu n-ai facut mate, fizica si chimie in viata ta? Ca pari un om care n-a facut din moment ce zici ca cine proiecteaza avioane doar tocesc, aia de la olimpiada tocesc la mate, fizica.

| Celcestietot a răspuns (pentru Mosotti):

N-ai inteles. La mine a mers. Ce este IQ-ul, cum l-ai defini tu?

| Mosotti a răspuns (pentru Celcestietot):

In ce sens a mers? Ia descrie putin, cum crezi ca ai dobandit mai multa inteligenta?
IQ este capacitatea de a intelege chestii, de a face legaturi, de a trage concluzii, a avea intuitie.
De ex un medic mai asa se ia dupa protocol si zice ca aia e, altul mai luminat zice "ma ia sa vad eu, chiar asa o fi?! Dar daca fac asa, cum e? Nu cumva e mai bine?", el din citite, studiate nu ia doar ce scrie acolo, ci trage concluzii proprii pe baza informatiilor avute, e doar un exemplu.

De ex protocolul de la testul de toleranta la glucoza pentru diagnosticarea diabetului, acum e glicemia bazala adica pe nemancate si la 2 ore de dupa glucoza bauta.
Daca iesi la ambele bine, nu ai nimic, multi medici se ia dupa protocol si aia e.
Cand m-am dus la altul zice "mmm, ia sa luam si la 30 si 60 de minute, sa vedem cum este?! Ca daca e sub 155 la o ora e bine, daca nu e, si daca bazala si la 2 ore e buna, NU e bine, inseamna deja ca esti pe drum catre diabet".
Vezi? A gandit el. Protocolul vechi asa era, insa astia au zis ca noul e bun, nu este.

Sau stie sa-ti faca probleme de mate grele, fizica, rezistenta materialelor, mecanica fluidelor, etc.
Sigur si testele de inteligenta unii.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Mosotti):

Aoleu scuze obosesc la asemenea texte, ma uitam pe profilul lui trolei. Deci, ma bag in seama sa va zic ca nu exista "rapiditate" cand e vorba de "gandit".Ci cum vezi lucurile asa le inveti, oamenii stressati gandesc intr-o directie fara sa vada posibilitatile, atunci cand vrei sa faci un test iq fiind supus la un stress, iti vor iesi numai "exercitiile" de care esti "obsedat". Cand omul e stresat este obsesia de a misca intr-un anumit mod, o anumita directie. Consider ca asemenea "exercitiu" ar trebui predat in scoli in loc de religii si toate povestile de la limba romana etc. Pentru ca povestile alea streseaza psihic pe copii si ii obliga sa gandeasca in directia in care "invata". Totul se invata, ce stii aia faci, misti in directia care ti se da voie. Unul care a vrut sa miste si a fost oprit, acesta nu va indrazni sa miste iar in directia "gresita", va simti pericolul se va speria si va evita acea directie, la fel functioneaza si ganditul. Gandesti cum ti se permite sa vezi lucrurile. Acela va fi considerat prost la testul iq ca n-a miscat in directia care trebuia. Aici vorbind de un test cu "desene" si nu intrebarile alea "cate chestii stii". Conteaza si ce ai in cap in momentul cand faci testul, plus ca daca ai vazut exercitiile inainte da poti trisa.
Nici macar nu-mi aparea raspunsul lui trolei inainte sa postez, in fine, asta e, las asa.

| Mosotti a răspuns (pentru anonim_4396):

Troleibuz zice f bine ce zice.

Mda, si prin 1992 se recomanda sa simulam daca putem examen intr-o clasa unde e galagie afara tocmai sa fim mai stresati, o idiotenie. Cand am dat examenul nu se auzea nimic afara, deci era inutil sa simulam cu zgomot.
Cand omu e stresat o fi cum zici, nu stiu, daca e distras face testul ala ca dracii, sau le face pe alea mai usoare care merg si stresat unde nu trebuie prea multa gandeala si merge din ochi.

Daca te duce capu nu gandesti cum ti se spune si cum ti se da voie, o sa te intrebi "oare e bine asa?", nu preiei totul fara sa gandesti cu mintea ta.
Cu religia in scoli e tot prosteala, cine are cap se prinde ca n-are sens. Nu se lasa indoctrinat. Cine nu, gandeste cum e invatat sa gandeasca, cum zici tu.

Asta cu gandit cum e invatat este tipic celor neinteligenti. Bine daca-s chestii aiurea ca daca-s chestii bune, normal ca e bine sa le inveti cum ti se spun, dar tu daca ai cap cerni si vezi care cum.

| Celcestietot a răspuns (pentru Mosotti):

Adica a functionat si la fel cum spusesem mai sus am dobandit. Chestia este ca eu nu ma iau dupa un protocol anume, aceste acumulari mi-au sporit calitatile si am propriul meu protocol acum, ca o mica idee. Ce spui?

| Mosotti a răspuns (pentru Celcestietot):

In ce sens ti-a sporit calitatile? Da un exemplu concret te rog. Ce ai dobandit? Experienta, dexteritate sau ti s-a marit capacitatea de a intelege?
Da un ex de la cap la coada, cum erai inainte si la ce activitate, si cum ai ajuns apoi.
Ca asa fara sa zici, nu-s lamurit.

Cum as zice eu "am incercat sa fac probleme de olimpiada, nu puteam oricat ma straduiam, oricate exemple facute vedeam". Si dupa un timp am reusit sa le fac, am inteles, cum as ajunge sa inteleg daca de la inceput repetat nu pricep, nu stiu!

| Celcestietot a răspuns (pentru Mosotti):

Extragand diferite informatii (nu ma refer la cunostinte dobandite tocind) si totodata traind in lumea aceasta, am observat cum functioneaza si am devenit mai bun in tot (vigilenta, Elo, comunicare etc) nu la ceva specific, neinvatand pentru ceva anume.

| Mosotti a răspuns (pentru Celcestietot):

Pai faptul ca extrageai diferite informatii fara toceala, da, ai dat dovada de inteligenta, dar o aveai deja! Te-ai folosit de ea doar.
Altfel mai extrageai tu nimic oricat te-ai fi chinuit.
In primul rand un neinteligent nici nu are dorinta sa faca ce ai facut tu, deci se opreste treaba mai devreme.

Eu ce am zis, ai devenit tot mai bun, ai prinz exact ce ai spus tu acolo, deci te-ai folosit de inteligenta ca sa prinzi experienta, sa ai fler, sa fi mai atent, sa comunici mult mai bine, oricum felicitari pentru realizari. Totul datorita inteligentei native.
Si daca poti face un motor, proiecta, sigur ca trebuie tot cu inteligenta sa inveti sa-l faci, e f greu dar vei invata si vei deveni bun in asta, mult mai experimentat, dar tot de inteligenta data te-ai folosit.

Inseamna ca nu stii ce inseamna un om cu low IQ! Sa vezi ca nu poate deveni ce ai deveni tu, pe langa cum am zis, ca nici nu va dori asta, nu are de ce sa se foloseasca!

Si exact, nu pentru anumita tema, ai dobandit astea pentru cam orice situatie.

| Celcestietot a răspuns (pentru Mosotti):

Corect; aveam inteligenta, dar intr-un procent mai mic, parerea mea, iar ceea ce am realizat eu a fost sporirea calitatilor si totodata a inteligentei (nu? ). Multumesc, felicitari daca ai reusit si tu cevawinking!

| Mosotti a răspuns (pentru Celcestietot):

Stai ca tu confunzi, acum m-am prins, la tine inteligenta
inseamna altceva.
Inteligenta nu este sporirea calitatilor, experienta. Inteligenta este capacitatea de a face aceste chestii, sa intelegi, sa poti sa acumulezi experienta in ceva, sa devi mai abin in ceva prin exercitiu.
Adica Intel este chestia cu care sporesti calitatile, ai experienta, devi mai agil in diverse prin exersare.

De ex unu lucra la mate 1 an cate 5 ore pe zi da? Altul la fel, primul ia nota 5, ultimu nota 9.
Ptr ca primul atata a putut oricat ar lucra el, nu poate mai mult.

Adica tu dai la sala dar corpul se dezvolta in limita capacitatii lui, la un moment dat oricat ai face nu vei mai creste in masa, cred ca acum ai inteles.

| Celcestietot a răspuns (pentru Mosotti):

Uite, de exemplu cand suntem mici nu avem totusi inteligenta (IQ) stadiului nostru de adult. Nu-i asa? Deci, se poate spori si cu timpul si mari granitele acesteia, corect?

Ai dreptate cu nota, corpul si sala, dar aici ma gandesc ca este altfel... oare happy?

| Mosotti a răspuns (pentru Celcestietot):

Ai inteligenta ca lumea, o sa vezi de mic cum repede inveti, pricepi chestii f usor, deci nu e ca n-ai. Nu ai maturitatea ca lumea. Bine nu zic la 2 ani, zic asa dupa 6-7 in colo cand te duci la scoala.
Sigur ca si inteligenta mai evolueaza cu varsta, dar dupa aia se opreste si se stabilizeaza la maturitate, normal ca la 3 ani nu o sa faci ce faci la 10 ani ca si pricepere.
Creieru e inca in formare, dar ce ai dupa un timp, cu aia ramai.

| Celcestietot a răspuns (pentru Mosotti):

Creierul nu poate fi ca un muschi brahial? Adica, cu cat il lucrezi mai mult, cu atat se dezvolta IQ-ul mai bine?
Cum privesti tu un om care isi da seama aproape de fiecare data de cauza actiunilor unui individ? Aici nu ma refer la actiuni simple, basic, ci la unele foarte complexe.

| Mosotti a răspuns (pentru Celcestietot):

Mda, ai dreptate, se dezvolta IQ dar in sute de mii de ani, ca doar asa am ajuns inteligenti, deci aia este cu totul altceva. Fiind nevoiti sa inventam, etc, ne-am dezvoltat. Dar in nici un caz intr-o viata de om.

| Celcestietot a răspuns (pentru Mosotti):

Eu cred ca IQ-ul se dezvolta deodata cu, conditiile raportate la mediu. Adica, ai ce acumula din mediu, iti creste IQ-ul, pe langa faptul ca ai ''zacamant'' genetic; ti se ridica IQ-ul cu un anumit procentaj, nu la infinit laughing, probabil thinking Uita-te la cei care inca mai traiesc in triburi, categoric nu rad de ei, dar noi care stam intr-un mediu cu niste conditii avansate, avem totusi IQ-ul mai mare ca al lor (in anumite privinte fundamentale : agilitate mentala, logica etc ).

| Mosotti a răspuns (pentru Celcestietot):

Da, dar nu in viata asta! Am inteles la ce te referi tu, tu zici ca daca bagi mintea in priza, se adapteaza, logic asa ar trebui, insa in asa scurt timp nu merge.
Barbatii inventeaza si asa mai departe ca s-a intamplat ce zici tu, au fost nevoiti, au pus osu la treaba si creieru s-a dezvoltat ca un muschi care-l pui la munca cumva.
Dar nu in 100 ani. Tu zici bine ce zici, dar omiti in cat timp se intampla asta.

Femeile nu fac asta ca ele nu au fost nevoite sa faca ce fac barbatii si deci anumite zone din creier la ele sunt mai nedezvoltate, s-a pus in evidenta si la un RMN functional parca. Simtul orientarii il au slab, ca doar ele nu trebuia sa aiba asta, ele stateau si cresteau copii si atat in trecutul indepartat.
Si noi avem ceva nedezvoltat pe altele care ele au.

| gemeni6226 a răspuns:

Mai inteligenta nu dar mai cu experienta de viata si mai trecuta prin multe in mod sigur.Eu o numesc intelepciune dobindita.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu sunt mai inteligent decat media, dar imi place sa citesc mult ca sa-mi formez o idee cat mai complexa despre univers.

| troleibuz a răspuns:

Mai curios.

| troleibuz a răspuns:

Celcestietot. IQ-ul nu se modifica. Dobandirea unor noi cunostinte nu te face mai inteligent. Mai intelept, mai cult, mai experiementat da. Testul IQ masoara rapiditatea cu care faci conexiuni si cu care rezolvi probleme de logica. Atat.

| Mosotti a răspuns (pentru troleibuz):

Exact! Dobandesti cunostinte, prinzi experienta doar in limita inteligentei avute de la natura, atata tot.
L-am intrebat pe celcestie tot sa imi explice cum a constatat el ca i s-a marit inteligenta, sa vedem ce va raspunde. El a prins dexteritate, experienta, asa i-am zis.
Testu IQ masoara cumva sa zic inteligenta dar aia pe care o ai.

Ca asa am deveni toti genii daca ne-am mari inteligenta facand chestii. Te vei opri unde e limita! Vei vedea ca nu poti mai mult oricat te-ai stradui, si aia e.

| CdeMetal a răspuns:

Mai prost

| Celcestietot a răspuns (pentru CdeMetal):

T̶u̶ ̶e̶ș̶t̶i̶ ̶f̶a̶t̶ă̶ ̶.̶