| sabin89 a întrebat:

Vă prezint o şaradă, care o să vă amintească probabil de Diofant, grecul din sec. al 3-lea.
Te duci ca inspector la un magazin de delicateţuri. Găseşti totul în regulă, numai că într-un registru în care sunt consemnate intrările, la articolul X apar nişte pete care acoperă o parte din date. Concret: Preţul unitar se vede clar: 49, 36 lei. Numărul de bucăţi nu se mai vede deloc, iar valoarea totală apare aşa:...7, 28; deci nu se disting primele trei cifre. Nimeni nu-şi mai aminteşte nici cantitatea şi nici valoarea totală. Desigur, numărul de bucăţi trebuie să fie un număr întreg şi pozitiv. Înţelegi de asemenea că valoarea totală e de ordinul miilor.
Cum restabileşti adevărul?

Răspuns Câştigător
| laSoledad a răspuns:

Raspunsul este:
Pret unitar = 49, 36 lei
Numar bucati = 98 buc
Valoare totala = 4837, 28 lei

Cum am aflat? Am stiut ca trebuie inmultit pretul unitar cu un numar in jur de 100, pentru a da valoarea totala de ordinul miilor. Apoi, cu cat trebuie sa inmultesti 6-ele de la coada din 49, 36 ca sa dea 8-ul de la coada din...7, 28? Cu 8 trebuie sa inmultesti. Am inmultit intai cu 108, dar a dat un numar prea mare. Atunci, am mers inapoi cu 10, deci 98.
49, 36*98=4837,28.

| sabin89 explică (pentru laSoledad):

Păi nu mă mai joc aşa. Eu voiam ca problema să dea bătaie de cap vreo trei zile laughing

| laSoledad a răspuns (pentru sabin89):

Eee, asta-i aritmetica simpla. Vino si tu cu ceva mai greu. Analiza matematica, integrale duble, dileme investitionale, zic si eu. laughing

Baga una de-aia grea cu arii si integrale duble. Sa raspunda la ea Tristan Tzara laughing

Chiar, ce-o mai fi cu Tristan Tzara? o fi plecat în Tristan da Cunha. happy

| sadrian46 a răspuns (pentru sabin89):

Zise unul din hârciogi,
Tu cu noi să nu te joci.
Tu nu te mai juca cu Soledad, că ea a terminat științe economice.

| laSoledad a răspuns (pentru sadrian46):

Matematician din mama-n fiica, ce mai. Sa-mi dea mie tot Ministerul Finantelor pe mana, dom'le! rolling on the floor

| sadrian46 a răspuns (pentru laSoledad):

Dar Banca Națională nu ai vrea?
Ca să o citez pe maică-mea, nu știi că aceste posturi se cumpără?

O alternativă:
x - numărul de cutii.
Lucrez în bani, nu în lei. Deci valoarea totală va fi 4936 x.
y - cele trei cifre lipsă. Valoarea totală în bani este 1000 y + 728
4936 x = 1000 y + 728 sau
617 x = 125 y + 91 sau
617 x - 125 y = 91. Evident, x şi y nr. întregi şi pozitive.
etc.
Cam cu ecuaţii de astea se ocupa Diofant

| laSoledad a răspuns (pentru sadrian46):

Nu stii ca era o gluma?

Da, el a trasnformat-o sub forma algebrica. A simplificat cu 8 ca sa ajunga la o forma ireductibila. Vezi? Acel 8, de care vorbeam.winking Si de acolo afli necunoscutele prin sistem sau cu determinanti. Dar asta ia ceva timp. Eu ti-am raspuns mai rapid, pe cale intuitiva, folosind cateva principii de baza matematice.

...off topic.
Ştiu că ai un "simţ" al gramaticii. Care crezi că e subiectul într-o propoziţie de genul "Mie îmi place Brahms"?
Nu spun la mişto. Chiar nu ştiu. Şi nu aş deschide un topic pentru asta, că mă iau ăştia la goană, cică e temă. happy

E simpla asta. Brahms e subiectul. La fel ca si in:
Mie imi place cartea aia.
Noua ne place cartea aia.
Predicatul se acorda cu subiectul la singular. Cartea e cea care place cuiva. Cui? Mie, tie, lor.

Aşa ar fi, dar, pe de altă parte, despre cine e vorba în propoziţie? Despre mine, că îmi place ceva. Ce îmi place? (ciocolata, de exemplu). Nu ştiu ce să zic. După acordul cu predicatul, e aşa cum zici. Şi probabil aşa se învaţă şi la şcoală, că, adică, subiectul e ciocolata/cartea aia/Brahms. Da, în fine.

Pai, sunt 2 propozitii diferite.
Mie imi place cartea. - subiect: cartea
Eu plac acea carte. - subiect: eu
Desi in ambele prop. e vorba despre tine, dpdv gramatical doar in a doua esti tu subiectul. Plus ca a doua forma e mai putin folosita in romana. Gandeste-te cum ar suna "Noi placem acea carte." sau "Voi placeti masina aia." Nu suna firesc. In engleza suna bine, fiindca e singura forma posibila.

Dar la noi, folosim prima forma: Noua ne place acea masina. (doza mare de subiectivitate, I know), formulare care a schimbat topica. Desi e lesne de inteles ca despre acei oameni e vorba, cartea a devenit acum subiectul prin schimbarea topicii.

15 răspunsuri:
| laSoledad a răspuns:

Le-am pus si eu niste intrebari serioase aici si nimeni nu s-a sinchisit sa raspunda macar la una :))

https://www.tpu.ro/......icieni-nu/