anonim_4396
Întrebare recomandată | Anonim întreabă:

Am mereu senzația ca sunt bolnav. Cred ca am luat-o pe miriște.
Dacă strănut - am coronavirus
Dacă tușesc - am coronavirus
Dacă mă doare nu știu unde - am coronavirus
Dacă îmi arde fața - am febra ( coronavirus)
Am apăsat butonul să traversez la trecerea pentru pietoni - îmi imaginez ca butonul este infectat.
Apăs butonul sa chem liftul - și acesta îl vad infectat.
Oameni, pe strada, ii vad pe toți coronavirus. Mă feresc de toți, cum am pus mana pe ceva mă și dezinfectez.

Am avut atacuri de panică din cauza asta. Mama a avut și ea atacuri de panică. Mama, când aude ca mai moare câte unul, repede începe sa își facă griji "ce se face, ce se face". Mama mai demult a avut probleme cu tensiunea, dar nu e de la inimă. Este de la stres. Și ea zice ca va muri, ca hipertensivi sunt afectați cel mai mult. Eu încerc sa ii explic sa stea calmă, stă calmă 2 ore după iar o apucă. Înțeleg ca virusul ăsta schimba omul, dar eu simt ca am luat-o rău pe miriște. Nu mai sunt ca înainte. Nu mai gândesc ca înainte. Merg la magazin sa iau ceva, îmi pun în minte ce vreau sa iau apoi sa ajung la magazin și nu mai știu ce trebuie luat. Iau oala sa o duc la bucătărie și ajung cu ea prin baie? E normal? crying

Atenţie! Problemele medicale necesită asistenţă/consult specializat, vă recomandăm să apelați la acest tip de consult pentru diagnostic și tratament. Sugestiile utilizatorilor TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical.

Psihologii voluntari din secțiunea Coronavirus răspund doar întrebărilor legate de ce simțiți în această perioadă, întrebări care au legătură cu starea voastră psihică în contextul pandemiei.
Pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus folosiți site-ul https://stirioficiale.ro sau alte surse validate de autoritățile statului.
| dianacosma a răspuns:

Bună, Wizard99!

Strict în legătură cu atacurile de panică şi pierderea concentrării, care deşi sunt de înţeles în această perioadă, pot fi deranjante pentru viaţa de zi cu zi, mă gândesc la câteva recomandări care sper să rezoneze cu tine şi mama ta.

Iată o aşa-numită „tehnică de centrare" care te ajută să rămâi conectat la prezent, cum a recomandat şi colega mea. Ceea ce ne readuce în prezent sunt simţurile noastre care ne conectează fizic la lumea de aici şi acum. Când ai un atac de panică, încearcă să identifici trei lucruri pe care le vezi, trei sunete pe care le auzi, trei mirosuri pe care le simţi. Numeşte-le în mintea ta sau chiar cu voce tare. În felul acesta te apropii de realitatea din acest moment, chiar de lângă tine, care de multe ori este una sigură (de exemplu, când ai un atac de panică văzând ceva la ştiri). De asemenea, este important să ştii că, deşi atacurile de panică sunt deranjante sau chiar înfricoşătoare, ele de fapt nu sunt periculoase, vor trece de fiecare dată şi sunt o încercare a sistemului tău nervos de a te ţine în siguranţă.

În general, nu în timpul atacului de panică, e util să ai o rutină de exerciţii fizice, chiar dacă în casă, pentru că aşa eliberezi tensiunea muşchilor şi toată starea de frică din corp. Practic corpul tău este pregătit pentru o ameninţare pe care o percepi, dar el, corpul nu ştie că este vorba de un virus de care te aperi stând în casă, ci în urma evoluţiei noastre ca specie te pregăteşte să te lupţi. Nefăcând acest lucru (nu există un prădător cu care să te lupţi), corpul tău pregătit de luptă face atac de panică în loc. Exerciţiile fizice moderate pot folosi pregătirea ta fizică şi probabil te vei simţi mai relaxat după.

Alt aspect util este să identifici factorii declanşatori. De exemplu, ţi-ai dat seama că mama ta are aceste reacţii cu precădere când aude despre un deces din cauza pandemiei. Este bine să ştii despre tine când ai atacuri de panică, ce tinde să se întâmple chiar înainte? Odată ce ai identificat aceşti factori, poţi alege în ce moment şi cât de mult timp te expui acestor factori. Poţi şi să te pregăteşti pentru ei atunci când ştii că apar.

În legătură cu lipsa de concentrare, este normală şi ea atunci când ne ocupă mintea chestiuni de sănătate şi viaţă. Acestea au prioritate, iar creierul nostru şi sistemul nervos funcţionează pentru a ne menţine în siguranţă, ceea ce este normal şi uman. Dar poţi avea grijă de lucrurile practice prin strategii simple, ştiind despre tine că zilele acestea nu gândeşti ca înainte. Înainte de a merge la cumpărături, de exemplu, ai putea discuta şi nota pe o listă ceea ce ai de cumpărat, chiar dacă înainte nu făceai acest lucru, iar înainte de a plăti să verifici lista. Dacă e greu să te gândeşti la strategii poate fi de folos să discuţi cu apropiaţii şi să formulaţi împreună.

Multă sănătate!

Diana CosmaDiana Cosma
30 răspunsuri:
| MadSlothy a răspuns:

Aia e ceva normal. O simpla racea ca mai tusesti și un strănut. Fără stres ca doar nu ai întrat în contact cu persoane infectate. Păstrează distanta de alte persoane și urmezi ce se recomanda.

supadeceapa
| supadeceapa a răspuns:

Închideți TV-ul, Facebook-ul și nu mai citiți prostii.

| Anonim explică (pentru supadeceapa):

Nu ma las manipulat de fake news. Dar stresul asta te omoară. Numai gandul "dacă am și eu coronavirus". Dacă nu știi, poți avea coronavirus și sa nu prezinți simptome.

| gabicoo a răspuns (pentru supadeceapa):

E cumva un citat din KWI?

| supadeceapa a răspuns (pentru anonim_4396):

Atunci de ce ești stresat? laughing Eu n-am nicio treabă.

| supadeceapa a răspuns (pentru gabicoo):

Nu știu ce e KWI, e citat din înțelepciunile supicii.

| gabicoo a răspuns (pentru supadeceapa):

KWI= El Lider Maximo = El Prezidente = Iohăniță dă la Căcotroceni!
laughing

| supadeceapa a răspuns (pentru gabicoo):

A, nu, dă-l dracu' laughing.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru supadeceapa):

Televizorul meu a "prins paianjeni".

| supadeceapa a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Eu nici nu mai știu cum arată un televizor laughing

| gabicoo a răspuns:

E clar! În 48 ore vei muri!
laughing
Ai două variante:
1- împarți toți banii la săraci!
2- cumperi băutură și aduci 2 "fetițe"!
hee hee
A doua zi sigur ve fi " mort" = mahmur și fără bani. Eventual și cu un dosar penal!
laughing
Să fii iubit!

| gabicoo a răspuns (pentru gabicoo):

Știre de ultimă oră:
Am aflat pe surse că DJ Popa și DJ Daskălu au promoție specială la împământări!
Rezervări online pe www.djpopa.ro
:))

| Ineys a răspuns:

Poate deja ai coronavirus dar esti asimptomatic, de asta ce zici?

| TamplaruAnisoara a răspuns:

Pot totul in Hristos care ma întărește!
După cum vedeți pe TPU creștinii au o pace care vine de la Dumnezeu si care nu poate fi pierduta indiferent ce se intampla. Nu ca nu le pasa de ei înșiși sau de cei din jur. Dar stiu ca totul este sub controlul lui Dumnezeu si nu suntem stresați si îngrijorați de nimic. Biblia spune ca un fir de par nu cade fara știrea lui Dumnezeu.
Si ca oricât ne-am îngrijora tot nu putem face nimic.
Credeți in Dumnezeu, rugati-va Lui si aveți încredere ca va asculta rugăciunea. Succes!

| supadeceapa a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Chiar nu, cei mai agitați sunteți voi. Voi veniți cu conspirațiile și frica de vaccin, de medici și de tot ce e în jurul vostru laughing.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

Daca nu se intampla nimic fara Dumnezeu, de ce acest virus? O sa-mi spui ca e o pedeapsa. Dar tot in Biblie spune ca Dumnezeu este milostiv si ii iarta pe oameni. Cum ii iarta? Omorandu-i.
Dar daca Dumnezeu le stie pe toate, de ce mai e nevoie sa ne rugam de el?
Da, pentru bigoti este buna si credinta, ca nu o iau pe camp, asteapta sa-i salveze Dumnezeu. Cei realisti cauta si aplica masuri de preventie, cauta antidot medical.

| TamplaruAnisoara a răspuns (pentru supadeceapa):

A nu avea incredere in oameni nu înseamnă ca ne este frica. Înseamnă ca nu sunt de încredere. Nici pe ei nu se pot proteja, nici vindeca. Daca e sa moara tot mor. Singurul medic adevărat este Dumnezeu. Am gustat acest lucru pe pielea mea. Si frica, sau panica sunt simptome care nu pot fi ascunse. Daca ele lipsesc înseamnă ca creștinii sunt ok.

| supadeceapa a răspuns (pentru TamplaruAnisoara):

A nu avea încrede în sfaturile lui tanti Anișoara din colțul străzii e una, a nu avea încredere în oameni care și-au dedicat viața să învețe medicină, pentru că știi tu mai bine, tu și nea popicu care a învățat 3 ani cântece bisericești, e cu totul altceva laughing. E irațional, ca să nu zic altfel.

Dacă pici prin casă, să nu suni la 112, așteaptă-l pe Domnul.

| CodrutElian1990 a răspuns (pentru supadeceapa):

Nu mai pot sa evaluez, deoarece mi-au zis ca am facut prea mult azi si daxca o mai fac, imi sterg contul. De aceea iti scriu aici: sunt total de acord cu tine.
Si hai sa o luam si pe cale religioasa: daca credem ca totul este facut de Dumnezeu si mintea si puterea de a invata a medicilor este data tot de el pentru a putea trata oamenii.

| supadeceapa a răspuns (pentru CodrutElian1990):

Exact!

| aumih16 a răspuns:

Te prezinti la medic doctor daca ai! nu stai asa! ori ramai in casa! dar in carantina!

anonim_4396
| Anonim explică:

Rugați-vă și citiți Biblia!
Într-adevăr, vor veni vremuri mai grele ca acestea, dar dacă ne pocăim vom fi ocrotiți.
Este o lucrare a diavolului ca va aduce atâta amărăciune, de aceea trebuie sa va rugați amănunțit pentru orice lucru care va doare

anonim_4396
| Anonim explică:

Eu zic sa te oprești din plans, pana si psiholoaga a crezut că ești fatã.

| Anonim explică (pentru anonim_4396):

Da, vai! Ce glumă bună. Anunță-mă când spui ceva amuzant să radem împreună. De când te știu pe TPU, niciodată nu ai spus ceva amuzant. De inteligenta ce să mai zic... Doar scrii și râzi singur la propriile glume. Și te crezi cel mai corect în afirmații. Vrei aplauze? Numai focile aplaudă.

| Anonim explică (pentru anonim_4396):

Pai, eu nu glumeam. Ce vina am eu că te simți atacat? Bine bro, apreciez sinceritatea laughing

| GicaGigekGica a răspuns:

Asta e rezultatul informatiilor gresite uneori si abundente despre covid 19. Peste tot corona virus, ti s-a printat de retina ochiului Corona Virus, din acest motiv gandesti asa.

| salieri84 a răspuns:

Incearca sa te relaxezi, fa ceva ce iti place. Gandurile negative te pot face sa te simti extrem de rau, de cele mai multe ori, constituie cauza multor boli.

| SimonaPSI a răspuns:

Wizard99 aveti o reactie normala la o situatie anormala. Ceea ce traim nu este firescul zilelor obisnuite. Varful anxietatii poate genera reactii necontrolate, dar acestea sunt temporare. Va sugerez sa priviti cu optimism ziua de maine si sa ramaneti conectata la ziua de astazi... protejati-va conform recomandarilor, ocrotiti persoanele cu probleme de sanatate, asigurandu-i ca fiecare zi ce trece ne apropie tot mai mult de o solutie salvatoare. Contaminarea cu covid19 poate fi evitata prin izolare si reguli de igiena potrivite. Va doresc zile bune

Simona CarstoiuSimona Carstoiu
| Namjoon a răspuns:

Și eu am pățit
Cred ca ar fi bine să mergeți la un psiholog ca să vă liniștiți