Care sunt gândurile care te neliniștesc în timp de coronavirus?

Care sunt gândurile care te neliniștesc în timp de coronavirus?

Se poate întâmpla să nu știi ce să crezi, pe cine să asculți și cum să te comporți cu prietenii, părinții și cu tine însuți, mai ales acum, când nu mai mergi la școală și multe dintre activitățile tale s-au mutat pe internet.

Viața s-a schimbat de când Organizația Mondială a Sănătății a anunțat epidemia de COVID-19, care a luat curând proporțiile unei pandemii.

Acum, din solidaritate cu cei în vârstă, cu bunici, părinți și oameni bolnavi trebuie să urmăm cu toții reguli noi, de la spălatul des pe mâini cel puțin 20 de secunde până la a sta cât mai mult în casă, ca să nu răspândim infecția fără să ne dăm seama.

Tu cum te-ai adaptat la noile reguli?

Am deschis pentru tine o nouă categorie, Coronavirus, unde poți pune întrebări legate de temerile tale din această perioadă sau alte întrebări pe subiect, pentru că orice ai simți în momentele astea, trebuie să știi că e firesc și uman. Împreună cu Brigada de comunicare nonprofit și Fundația Estuar îți punem la dispoziție cunoștințele unor psihologi voluntari care vor răspunde la întrebările legate de starea ta emoțională din această perioadă. Răspunsurile lor vor fi evidențiate în cadrul întrebărilor pentru a fi mai ușor de urmărit.

Nu uita că pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus e bine să folosești doar surse oficiale, cum sunt https://stirioficiale.ro sau alte site-uri ale autorităților statului.

 

Lasă o întrebare!

Atenţie! Problemele medicale necesită asistenţă/consult specializat, vă recomandăm să apelați la acest tip de consult pentru diagnostic și tratament. Sugestiile utilizatorilor TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical.

Psihologii voluntari din secțiunea Coronavirus răspund doar întrebărilor legate de ce simțiți în această perioadă, întrebări care au legătură cu starea voastră psihică în contextul pandemiei.
Pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus folosiți site-ul https://stirioficiale.ro sau alte surse validate de autoritățile statului.
| a răspuns:

Exista, intr-adevar, foarte multe variabile - necunoscute, dar, pe de alta parte, multe dintre necunoscutele cu care ne confruntam acum erau la fel de valabile si fara existenta acestui virus in vietile noastre: o criza financiara, de exemplu, poate sa apara (cam) oricand. Cred ca, cel mai pragmatic si util, in acest moment, este sa profitam de timpul pe care il avem si sa facem tot ce nu am putea face, din lipsa de timp, in conditii de activitate (munca si/sau scoala) normale; in mod evident, in limitele permise de starea de urgenta.

Camelia ElenaCamelia Elena
123 răspunsuri:
Răspuns utilizator avertizat
| a răspuns:

Faptul ca m-as putea imbolnavi, pentru ca inca ma deplasez la serviciu. Nu vreau sa ma gandesc si la altceva mai rau. Dar sunt, totusi, optimist.

| a răspuns:

Nu imi fac griji, china isi revine in stabilitate virusul dispare de acolo. Mor pe astia disperati dupa suluri de hartie igienica si sapunuri

| a răspuns:

Cînd scapăm de carantină, si bineinteles de acest virus daunator, iar daca vom scapă de carantină chiar nu va mai trebuii sa stam deloc cu teama ca acest virus se poate re întoarce? Aceste lucruri nu ni le va putea spune nimeni, iar aceste temeri nu le va putea alunga decat Dumnezeu el ne poate ajuta sa scăpăm toti cu bine de aceasta carantina.

| a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

...si cum Dumnezeu "e in fiecare din noi"...vezi ce rezulta.

Camelia Elena
| a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Bună, CristiDinBucuresti!

Cât va dura carantina şi posibilitatea îmbolnăvirii sunt aspecte care ne privesc pe toţi. Mă bucur că tu ţi-ai găsit în credinţă un răspuns la cum să faci faţă acestor incertitudini.

Multă sănătate!

Diana Cosma
| a răspuns (pentru dianacosma):

Multumesc, multa sanatate si dumneavoastră

| a răspuns (pentru CristiDinBucuresti):

Cu drag şi mulţumesc!

Diana Cosma
| a răspuns:

Faptul ca mor atîtia oameni si inca nu sa găsit vaccinul pentru a stopa acest virus este foarte trist, de la o oră la alta auzim la stiri de noi cazuri de persoane infectate cu covid, sau persoane decedate, deci se vede clar ca nu depinde de oameni nu au ei această putere si capacitate de a eradica bolile, numai Dumnezeu va pune capăt bolilor si a morții.

| a răspuns:

Exista un centru de carantita in apropirea locuintei mele(cam 200 m)Este delimitat prin benzi si pazit de politisti! Ar trebui sa imi fac griji?
Multumesc!

| a răspuns (pentru Fatamuntilor):

In niciun caz. Inainte de amplasarea spatiilor de carantina, s-au evaluat riscurile. Totusi, (trebuie sa) stam in casa si sa pastram distanta de 2 m, daca mergem la cumparaturi.

Camelia Elena
| a răspuns:

Cat timp nu vor putea munci oameni? Din ce bani se vor descurca? Cei cu chirii cum si le vor plăti daca nu au bani sau daca iau o sumă mica de la stat? Dacă se continuă golirea magazinelor cei mai săraci de unde o sa isi faca rost de alimente? Dacă faci o răceală cu simptome asemantoare cu a covit19 te izolează neapărat unde ii izolează si pe cei bolnavi de asa ceva? De ce ii mai aduc pe cei din străinătate aici?

| a răspuns (pentru Nat1):

Din cate stiu, in stare de urgenta, proprietarii nu au voie sa dea chiriasii afara - ar trebui verificat pe niste site-uri in domeniu.
Interesul autoritatilor este sa ne intoarcem cat mai repede in activitate...N-o sa obsesc sa va asigur de faptul ca aceasta stare a lucrurilor NU este pe placul nimanui si nu este vreun fel de conspiratie.

Camelia Elena
| a răspuns:

In general, nu ma tem. Respectind cerintele (spalatul pe miini, statul acasa, etc), riscul contaminarii e redus mult. Dar si asa, nu cred ca ar fi o problema pentru mine, un tip cu o rezistenta fizica si la efort si in fata bolilor deosebita. Cindva, dupa o saptamana de spitalizare, am urcat chiar a doua zi cu bicicleta pe Transalpina. Cred ca pe mine infectarea nu m-ar afecta prea mult, poate as fi unul din cei care nu manifesta simptome, insa problema se pune sa nu ii infectez eu pe altii carora virusul sa le faca probleme.
Ce ma afecteaza pe mine cel mai mult e statul acasa. Desi stau acum la sat, am o curte si o gradina imensa, iar uneori seara imi permit un pic sa ies cu bicicleta, nu pot spune ca nu sunt afectat. Am lucrat timp de un an cu UberEats, livram mincare in Bucuresti cu bicicleta. faceam in medie 70 de km pe zi, deci ma miscam foarte mult, vedeam oameni, socializam, si imi placea viata ce o duceam, caci consider ca esenta vietii e miscarea. Dar totul s-a dus, cel putin pe moment. Cind am fost ultima oara, acum vreo doua saptamini, Bucurestiul era pustiu, toata acea agitatie care te facea sa il doresti nu mai exista, si o anumita apasare in sufletele oamenilor putea fi observata usor. Am considerat ca nu mai merita sa ies, desi acum cistigurile ar fi mai mari, dar nu in bani sta totul, nu?
Dar cel mai mult ma ingrijoreaza timpul care va urma, cit va dura toata tarasenia asta. Cei mai multi zic ca nu mai mult de doua luni. Chiar asa sa fie? Daca va dura toata vara, sau un an sau doi, poate cineva sa certifice ca nu poate fi asa? Si ar fi inuman pentru mine ca, dupa ce am trecut o iarna stind mult pe afara, cand sa ma bucur de caldura sa trebuiasca sa stau in casa, si sa pot iesi abia din nou in toamna, cand va reveni frigul. Am asteptat mult caldura primaverii, si acum descopar ca nu pot avea parte de ea. Sper insa sa nu fie chiar asa cum gindesc. Oricum, miscarea imi lipseste mult.

| a răspuns (pentru cristi202):

Bună, Cristi202!

Sună frustrant şi greu să ai aşa o schimbare a stilului de viaţă, impusă pe perioadă nedeterminată. Tu, obişnuit cu foarte multă mişcare, să fii nevoit să te mişti puţin şi pe o arie restrânsă, să nu mai simţi pulsul alert cu care erai obişnuit în capitală... Plus aşteptările de primăvară frumoasă, cu mişcare şi veselie, care uite că din păcate nu se împlinesc aşa cum te-ai fi gândit.

Cum tot ce putem să facem acum este să ne dăm cu presupusul despre cât va dura (unii bazându-se pe informaţii din domeniu se apropie mai mult de ce va fi, cu siguranţă, dar tot nu putem şti 100%), ar putea fi mai util să ne concentrăm pe ce putem face acum ca să fie mai bine.

În legătură cu mişcarea, care pare din mesaj să fie cea mai mare pierdere pentru tine, mă întreb ce posibilităţi de mişcare mai multă ai chiar acum. Spui că de spaţiu nu duci lipsă. Ce alte feluri de mişcare îţi sunt la dispoziţie, în afară de ieşitul cu bicicleta? Cum ar fi să explorezi posibilităţi: exerciţii în casă/grădină, muncă în grădină, cursuri de sport pe internet sau orice altceva îţi vine în minte.

Nu sunt sigură că înţeleg ce vrei să spui despre livrări. Te gândeşti că dacă ai face livrări acum, ai răspândi virusul? Dacă da, este o grijă de înţeles. Mă gândesc totuşi că se fac oricum multe livrări în perioada aceasta... poate fi o opţiune. Sau în cazul în care consideri mai responsabil să stai acasă de dragul celor mai vulnerabili, mă întreb dacă ai vrea să încerci o mică schimbare de perspectivă: este greu, dar nu eşti obligat să rămâi acasă aproape tot timpul, ci este şi o alegere a ta, cu sens, din respect şi grijă pentru alţi oameni care nu sunt atât de rezistenţi fizic ca tine. Dacă reuşeşti să vezi că ai un anumit control şi are sens alegerea ta de a nu face livrări acum (deci mult mai puţină mişcare), ar putea fi un pic mai uşor de suportat perioada aceasta.

Şi o ultimă recomandare este despre această centrare pe prezent, pe resursele şi posibilităţile de acum. Parte din frustrarea de acum vine şi de aici: "Am asteptat mult caldura primaverii, si acum descopar ca nu pot avea parte de ea.". Este ceva atât de comun, să aşteptăm cu dor ceea ce ne face plăcere! Şi totuşi tocmai aşteptarea asta face frustrarea mai mare când lucrurile se petrec altfel decât ne-am imaginat. Afară este soare, se încălzeşte încetul cu încetul... Îţi propun să fii atent la ce îţi face plăcere chiar în perioada aceasta. Va veni şi căldură şi perioadă în care vom putea ieşi să ne mişcăm oriunde, oricât de mult, dar nu ştim cu siguranţă când. Ceea ce este sigur e chiar ce avem acum.

Diana Cosma
| a răspuns (pentru dianacosma):

Multumesc muuuult!
Da, e o perspectiva, e alegerea mea in ultima instanta, bazata pe faptul ca cunosc riscurile la care ii pot expune pe altii - livrarea ma duce in contact cu multe persoane, si cum perioada de incubatie e de pana la 12 zile la Covid, pana sa aflu de contaminare, pot imprastia boala destul de mult. Dar totusi, e alegerea mea, nu sunt constrins, pot iesi oricind, nu e ca in cazul celorlalti, dimpotriva, poate asa as putea fi de folos celori izolati in casa, daca e sa vad si partea pozitiva a acestui lucru. Inteleg acum, si asta face sa imi fie mai usor, pentru ca nu imi constringe libertatea.
Ma gindesc deja la alternative. Pe linga gradinarit, mai e si acest site, unde pot redeveni din nou activ, intr-o perioada buna chiar am fost foarte activ, si mai e o mare pasiune a mea, pe care am lasat-o de mult deoparte, desenul si pictura, am tot ce trebuie in acest sens, creioane, culori, pensule, etc, care ma asteapta sale folosesc din nou, si cu suguranta o voi face.
Multumesc inca o data pentru raspuns!

| a răspuns (pentru cristi202):

Salut Cristi. Bravo ca ai scapat de nelinistile care te incurcau si mai ai doar de gasit modul in care sa iti continui livrarile in siguranta.
Bafta la desenat si pictat! Ai putea sa te eliberezi de griji desenand sau pictand ceva care sa aduca veselie si sa ilustreze speranta pe vremea asta. Sanatate si fericire!

| a răspuns (pentru cristi202):

Cu drag! Mă bucur că a fost de folos perspectiva. Sună că ai la îndemână mai multe variante pentru această perioadă.

Diana Cosma
| a răspuns:

Bună TPU, eu personal nu sunt foarte afectat chiar așa tare, adică de nu sunt student/elev, lucram la negru pe turism, și aveam un salar destul de micuț, în rest sunt un tip sendentar, nu prea ies, lunile astea (Februarie ) m-am cuplat o tipă, dar ieșit din relație pentru că era toxică, pe scrut în perioada respectivă distanța era o problemă nu ne puteam vedea mai ales după 10 Martie când au revenit din Italia majoritatea emigranților conaționali, dar având în vedere că relația s-a sfârșit, cred că, ca și până acu cea mai acută nevoie de a ieși e până la magazin pentru cumpărături.
Stau la țară, aici nu se află cazuri de infecție (din fericire), dar regimul de urgentă se face simțit și aici.
Mă preocupă mai mult faptul că job-ul maică -mi (tot în turism) e în pericol (singurul venit real în familie) dar și situația politico-economică și socială, această stare destabilizează economia și are potențialul de a ne arunca într-un haos social, doar o chestiune de timp până când situația degenerează în revolte stradale sau chiar într-un război civil în toată regula.
În general oamenii sunt proști și nu le place să urmeze ordine, sau să se simtă presați (chiar dacă e pentru binele lor) deci în consecință până încep violențele e doar o chestiune de timp.
O altă problemă ar UE, încet, încet va fi ruptă, UE a rezistat atâta timp din cauza din cauza stabilitati economice pe care o va pierde, deci treptat tot mai multe state euro-sceptice vor avea influență, iar la un moment dat în căutarea de vinovați pentru starea prezentă se va la o situație de genul genul celei din perioada interbelică în care extremismul religios și politic va duce la un posibil război mondial.
Deci ca atare această criză poate destabiliza nu doar UE ci echilibru fragil de putere la nivel mondial, ceea ce va isca conflicte violente. E doar o problemă de timp!

| a răspuns (pentru Intum):

De fapt, pana nu-ti moare cineva din familie ramane ca si cum ai vedea un film sau un joc pe calculator.

Cifrele brute din China sugereaza o mortalitate de 4.44%, ceea ce e probabil o exagerare din cauza multor infectii nediagnosticate ca atare.

| a răspuns (pentru Intum):

Daca UE nu exista si se intra din tara in tara cu pasaport si viza si mai ales cu scop, acest covid 19 murea de ciuda nici nu se mai imbolnavea cineva, deci sper din tot sufletul sa se desfiinteze UE, aceasta nenorocire aducatoare de dezastre, unde mai punem ca noi Romania facem ce ne dicteaza "baba lui Hitler" (cancelarul Germaniei) cat si celelalte tari puternice care detin fraiele UE. Asa ca se se duca drecu cu Uniunea lor cu tot!

| a răspuns:

Mie nu imi este teama de coronavirus atata timp cat cred in Dumnezeu si respect carantinawinking

| a răspuns:

Ar trebui să răspundeți la întrebări de genul ăsta.
Https://www.tpu.ro/......-psihicul/

| a răspuns (pentru supadeceapa):

Am apreciat raspunsurile tale, supadeceapa, la acele ganduri exprimate. Subscriu.

Camelia Elena
| a răspuns:

De la jumătatea lunii martie totul a luat o întorsătură neașteptată, soțul a fost dat afară, nu s-a impus să evacuăm locuința în numai 7 zile pe care o primisem de la șeful lui să stăm în chirie, apoi ne-am mutat provizoriu la un prieten care nemailocuind vreodată cu cineva in locuință, provoca certuri din nimic, uita că strica ceva anume și eram noi vinovați. Ieri ne-am reîntors la locuința veche sa strângem ce era și mâine cu risc plecăm la o altă locuință care se afla in alt sat la 70 km distanță de statiunea unde locuiam. Stres la maxim, măcar acolo ne refugiem până se va termina haosul asta cu virusul și dacă chiriașii din casa socrilor mei vor pleca, abia atunci ne vom reîntoarce. Într-adevăr alții ne-au făcut stresul și noi suferim de pe urma răutății lor :'(. Nu am mai plâns de ani buni cum am plâns în ultimele săptămâni încoace.

| a răspuns (pentru MihaelaDart):

Bună, MihaelaDart,

Îmi pare rău că pe lângă situaţia generală cu care ne confruntăm toţi, voi aveţi şi alte evenimente recente care îngreunează lucrurile. Faptul că plângi mult în perioada asta este un răspuns normal la ce se întâmplă şi chiar benefic - prin lacrimi eliminăm hormoni de stres şi este un mod prin care ne exprimăm şi eliberăm de tensiuni.

Vă doresc amândurora putere să treceţi prin momentele acestea cu încredere că vă veţi descurca.

Diana Cosma
| a răspuns:

Că nu vad nici o parte pozitivă în această pandemie. Ca nu ma invata nimic bun acest episod din vietile noastre.

| a răspuns (pentru Lioana):

Bună, Lioana,

Ce înţeleg din mesajul tău - şi te rog corectează dacă am o percepţie greşită - este că tu cauţi ceva ce ai putea învăţa din experienţă, porneşti cu o atitudine constructivă, însă simţi descurajare pentru că nu găseşti acel ceva bun de învăţat care ar da un sens experienţei.

Ce vreau să îţi spun este că noi suntem încă în această experienţă. Orice învăţare are nevoie să se decanteze în timp. Acum trăim ce vine şi ne descurcăm cât de bine putem. Suntem în timpul pandemiei şi poate nu a venit încă momentul să tragem concluzii şi învăţăminte.

Multă sănătate!

Diana Cosma
| a răspuns:

Pai ce ma neliniștește ar fi ca nu e totul normal cum ar trebui sa fie. Stau izolat în casa și politia patrulează pe străzi.

| a răspuns:

Oare o sa mai apuc eu batranetea s-au ziua de maine cand stiu ca coronavirus bate la usa?

| a răspuns (pentru Pricope_Marius_1997):

Daca ai sub 50 ani este prea putin probabil. Nicio fatalitate nu s-a inregistrat la grupele 0-9 ani. Daca esti tanar, e fooarte putin probabil sa mori

| a răspuns:

Pe mine ma nelinisteste doar un singur lucru, ca nu se iau masurile cum ar trebui sa se ia, si deci nu cred ca vom scapa curand, daca nu luam masuri dure ca, chinezii, va fi rau. Acolo au facut carantina ca lumea, si era monitorizare totala, nu puteai sa fugi din izolare sau carantina ca ti-o luai, ori amenda ori parnaie.
La noi? In Mega azi si ieri persoane la casa la distanta de nici un metru, La lidl am auzit ca e la fel, intra fiecare cum vrea si inauntru fara manusi, masca, sunt toti acolo.

Si ma mai intreb cum va fi cu alimentele si restul produselor din luna Mai in colo, doar ma gandesc, nu ma ingrijorez ca nu ma ajuta. De exemplu din polonia catre tarile baltice era o coada de 65 Km de tiruri din Polonia catre aia, din cauza masurilor luate da tarile baltice, nu mai treceau tirurile asa usor, banui ca erau cu alimente sau ce or fi.
Daca productia de alimente in UE se va mentine la aceiasi capacitate. Daca ambalajele si toate pentru alimente se vor face la aceiasi capacitate.

In rest nu ma ingrijorez deloc, sunt ceva optimist si ce o fi o fi, asta e.

| a răspuns:

Inca sunt foarte ok din punct de vedere psihologic, deocamdata o singura intrebare am daca dumneavoastra veti putea fi de gasit aici pe tot timpul pandemiei caci in caz sa zicem peste 10 zile sau 30 de zile o sa-mi apara nelamuriri sa raspundeti? Si o alta intrebare:o data pe saptamana am voie sa-mi vizitez mama care locuieste singura si are peste 80 de ani si daca da trebuie sa duc cu mine formularul de declaratie pe propria raspundere ca merg sa-mi vad mama si e obligatoriu sa merg cu taxiul sau pot lua autobuzul caci si azi am vazut ca doar vreo 2 persoane erau in tot autobuzul.

| a răspuns (pentru jadviga):

Bună, Jadviga!

Mă bucur să aud că pentru moment eşti foarte ok din punct de vedere psihologic şi că în acelaşi timp te gândeşti cu calm în perspectivă pentru a lua precauţii în caz că se schimbă situaţia.
Din discuţiile cu colegele mele şi cu organizatorii proiectului, intenţia este să menţinem proiectul pe toată durata stării de urgenţă. Nu suntem atât de mulţi psihoterapeuţi, deci suntem prezenţi dar nu chiar 24/7. Suntem aici în fiecare zi în afară de duminică.
În cazul în care simţi nevoia vreodată să vorbeşti repede cu cineva şi nu suntem aici, îţi recomand să suni gratuit DepreHub https://deprehub.ro/
Oricum, în general noi vom răspunde relativ repede.

În legătură cu întrebările practice pe care le-ai pus, îţi recomand să consulţi sursele oficiale despre noile reguli.

Multă sănătate!

Diana Cosma
| a răspuns (pentru dianacosma):

Mulțumesc f frumos.

| a răspuns:

Ca nu o sa pot sta suficient acasa sa repar tot ce aveam de reparat.

| a răspuns:

Ca nu o sa mai fie drojdie si faina disponibila, cum mai mananc pizza?

| a răspuns:

Ne-am apropiat de Dumnezeu, ca, națiune încât El să decidă să ne scape de coronavirus?

| a răspuns:

Felicitări pentru inițiativă și implicare!

| a răspuns:

Mă îngrijorează faptul că am bronhiile înfundate, și nu respir bine uneori, mi s-a cerut de la servici o justificare, iar doctor zice că nu este o boala pulmonară. În plus colegii mei de servici observ că nu se protejează corespunzător, și se apropie uneori periculos de mult de mine. Dacă le zic să ținem distanța, fac niște glume proaste, se văd deranjați. Cam asta mă îngrijorează

| a răspuns:

Ce se va alege de economie? Firmele vor supravietui, vestul va porni ca inainte?: sa fim realisti o portinue importanta din romani lucra afara pentru as-i sustine familiile/rudele din tara.
Recesiunea economica pare inevitabila, insa se va ajunge la criza economica?
Cand se va gasi un vaccin? izolarea este o metoda temporara/dar nu poate dura la nesfarsit, iar cand lumea va iesi din izolare fara un vaccin virusul s-ar raspandi din nou.

| a răspuns (pentru AA1CK3D):

Bună, AA1CK3D!

Într-adevăr, sunt multe necunoscute în viaţă şi mai ales într-o astfel de perioadă. Deja se lucrează la vaccin, dar într-adevăr, virusurile revin. Probabil în alte forme.

Ce putem face acum mai bine şi mai util este să trecem peste provocările prezente, să facem ce ţine de fiecare pentru a trece de această pandemie.

Ceea ce va fi dificil mai încolo, vom înfrunta cu resursele pe care le vom avea la acel moment.

Diana Cosma
| a răspuns (pentru AA1CK3D):

Economia mondiala, chiar inainte de pandemie, adica foarte recent, mergea bine, era la scurt timp de la o criza, aveai o crestere modesta in statele dezvoltate, dobanzi mici, si o crestere robusta in cateva state subdezvoltate, intre care si al nostru. Economia asta practic consta dintr-o productie, care presupunea existenta unui personal si a unei capacitati de poductie, si din consumul acestei productii, care presupunea cerere solvabila. Ca acum cererea si consumul au scazut mult, e normal. Ia sa vedem insa daca totul poate fi reluat la acelasi nivel dupa pandemie. In primul rand, iti trebuie aceeasi cerere; marile state deja sunt decise sa dea bani oamenilor, sub orice forma, ca cererea sa isi revina, ce fac statele mici conteaza mai putin, dar statul nostru e decis sa faca acelasi lucru. Dar productia? Productia a scazut, DAR. Ce conteaza e capacitatea de productie, asta trebuie salvata, si vad ca se iau masuri pentru asta, inclusiv in tara noastra. Iar personalul, ramanea acelasi; daca a plecat, il poti reangaja, de murit nu moare un numar semnificativ. Dupa cum vezi, ai toate elementele ca economia sa isi revina la acelasi nivel, la doar cateva luni dupa pandemie.

| a răspuns (pentru minrest):

De murit? Sansele ca o persoana apt de lucru sa moara de virus sunt infime. Virusul afecteaza pe cei care nu mai sunt in stare de lucru.
In Romania problema e ca un procentaj mare din populatie cred undeva peste +20% Traia din banii castigati In strainatate, Aici includ si familiile celor care lucra afara.
Totul tine de ce se va intampla in vest, daca lumea occidentala isi revine o sa traga in sus si Romania.

| a răspuns (pentru AA1CK3D):

Exact. Daca capacitatea de productie nu scade, mai ramane sa ai aceeasi cerere, ca ciclul economic sa se reia la acelasi nivel. Toate statele dezvoltate mari au anuntat ca vor da oamenilor bani, cererea acesto oameni va reactiva si industria. Oricum, cifrele tale nu sunt actuale; oamenii plecati afara au trimis din ce in ce mai putini bani acasa, iar acum avem si noi nevoie de fort de munca, ca sa nu mai spun ca o mica parte din romanii plecati au revenit in tara.

| a răspuns:

Locuiesc la tara. Pensionarii de peste 65 de ani nu reușesc sa își rezolve problemele in doar doua ore. Cei care locuiesc la marginea satului ca si mine au de parcurs pana la Dispensarul medical care se afla la marginea satului dar in partea opusa mai mult de 2 km. Daca stau la rand la medic, după aceea la rand la farmacie, si pentru a se întoarce acasă nu reușesc in doua ore. La fel si pentru cumpărături. Cel mai apropiat magazin de noi este la 1 km. Dar nu găsim întotdeauna tot ce dorim sa cumpăram din cele strict necesare si va trebui sa se duca pensionarii la aproape 2 km la alte magazine. Daca in fiecare magazin se mai sta si la rand, nu ajunge acele 2 ore fixate de guvern. Ar fi nevoie de macar 3 ore si astea de dimineața deoarece e posibil si sa meargă degeaba daca se termina alimentele, apa, pâinea știut fiind faptul ca aprovizionarea se face cu pâine dimineața la 8, 30. Iar cu celelalte alimente se face aprovizionarea după masa târziu.
Nu mai vorbesc de celelalte sate apartinatoare in total 4 care sunt nevoite sa vina la centrul de comuna la medic si uneori si la cumpărături.

| a răspuns:

Nu am ingrijorari deocamdata! mai ales ca am stat protejat! si raman asa protejat! pana cand va trece! nenorocitul asta de virus!

| a răspuns:

Nici mie nu imi convine situatia! dar le multumim totusi! medicilor de la noi! ca isi fac treaba bine! si ne ajuta sa trecem peste! daca sunt suparat pe cineva! aceia sunt chinezii! ca numai ei ne-au bagat in mizeria asta! si pe noi! si pe altii! uite cum ne chinuim! nu ca ne-ar place! dar asta-i situatia! americanii nu sunt vinovati! si ei au luat boala tot de la chinezi! stai linistit!

| a răspuns:

Oricum noi stam bine! fata de Italia Spania Franta Germania Marea Britanie sau Statele Unite! avem noi nu stiu cati oameni infectati peste 4.000! insa la cei vindecati avem 406 sau 407 deja! stam bine! la decese nu prea! ca avem 192 sau 197 acum!

| a răspuns:

Ce trebuie umanitatea să învețe după această pandemie?

1. Să investească mai mult în știință, și mai puțin în superstiție;
2. Să învețe să colaboreze, lăsând deoparte elementele care nu fac decât să dezbine: naționalitate, sexualitate, rasă, statut social, zei;
3. Nu suntem stăpânii naturii și nici invincibili, astfel că, ar trebui să învățăm să fim mai umili;
4. Să prețuim mai mult libertatea;
5. Mai rea decât pandemia de coronavirus este pandemia de prostie, căreia ar trebui să-i dăm mai mult atenție și s-o tolerăm mai puțin, dacă ea se demonstrează a fi dăunătoare.

| a răspuns:

Avand in vedere faptul ca aritmetica (daca ar fi luat in seama faptul ca se presupune ca 70% din populatia planetei se va infecta, si sa calculam cu o rata a mortalitatii de 3%) spune ca acest virus va face ca groaznica gripa spaniola (care a luat 50 de milioane de vieti) sa para ca joaca la grupa mica, oare cati dintre batranii nostri (si chiar si noi cei mai tineri) vor supravietui? Si daca vom supravietui virusului, cati dintre noi vor supravietui teribililui soc economic planetar care mi-e teama ca va urma; si daca vom supravietui si astuia, cati vom supravietui haosului si anarhiei care mi-e teama ca vor urma dupa? si apoi, cati vom supravietui razboiului planetar care de asemenea mi-e teama ca va urma? Genul asta de intrebari nesemnificative am, deci nu ma luati in seama. Sper sa fiu eu un mare prost si sa ma insel; m-am inselat de multe ori in viata.

| a răspuns (pentru wildthing):

Intr-adevar, potentialul distructiv al acestui virus este greu de cuprins cu mintea, chiar daca se pot face niste calcule aritmetice...ele sunt reci. Cu toate acestea, nu m-as hazarda sa prevad haos si anarhie pentru viitor. De la mine, se vede ca omenirea se organizeaza...

Camelia Elena
| a răspuns:

Ce ma neliniștește este ca studenții se întorc în camine, fără motiv.