| DanielDanny a întrebat:

Deci, am o persoana care îmi este un fel de"sef" cu care lucrez într-un spațiu restrâns unde vin zilnic mai mulți clienți. Și acea persoana nu mă lăsa să stau în carantină, chiar daca sunt doar voluntar, dar eu chiar vreau sa ajut, dar uite că sa ivit situația asta și ea nu incelege că sunt îngrozit de situație!

Și pe lângă asta, deja aveam câteva probleme dinainte, OCD care acum s-a înrăutățit, nu mai pot dormi noaptea, îmi ia mintea razna și nu îmi pot controla gândurile și persoana aceasta nici nu mă crede, zice că îmi imaginez totul, ca îmi imaginez că sunt bonlav, am și probleme cu inima, o piatra la rinichi și posibil și ceva la ficat, dar ea nu crede chiar daca i-am arătat analizele și i-am explicat că am fost la psiholog!

Nu știu ce să fac, până să apară situația asta, cu bine cu rău mă descurcam și începuse să îmi placă, dar vreau sa fiu sănătos mai mult decât o posibilă șansă la angajare, chiar nu știu ce să fac pentru că în sinea mea vreau sa ajut și vreau să îmi asigur un job, dar pentru asta simt că nu merită să îmi risc sănătatea mea și pe a celor din jur pentru că nu locuiesc singur și majoritatea persoanelor sunt în vârstă!

Atenţie! Problemele medicale necesită asistenţă/consult specializat, vă recomandăm să apelați la acest tip de consult pentru diagnostic și tratament. Sugestiile utilizatorilor TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical.

Psihologii voluntari din secțiunea Coronavirus răspund doar întrebărilor legate de ce simțiți în această perioadă, întrebări care au legătură cu starea voastră psihică în contextul pandemiei.
Pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus folosiți site-ul https://stirioficiale.ro sau alte surse validate de autoritățile statului.
| Camelia Elena a răspuns:

Bună DanielDanny,

sunt de acord cu toate răspunsurile oferite de membrii TPU.

Prioritatea 0, în perioada aceasta, pentru fiecare dintre noi, trebuie să fie sănătatea/integritatea fizică și emoțională, atât în ceea ce ne privește, cât și în privința celor din jurul nostru.

Păstrăm legătura. Numai bine.

Camelia ElenaCamelia Elena
27 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Nu te poate obliga, mai ales ca faci voluntariat. Lui ii convine sa te tina acolo, pentru ca nu te plateste. Daca pleci va trebui sa aduca pe altcineva pe care trebuie sa-l plateasca. Sanatatea inainte de toate.

| Mosotti a răspuns:

Pleaca de acolo, nici nu trebuia sa mai intrebi aici, nu intelege, sa se duca tare, nu mai ai de ce sa risti sanatatea.
Lasa dracu faza cu jobul acum, ca daca patesti ceva si se manifesta urat ca la unii desi putini, nu vei mai avea nici viata macar. Ajuta-te pe tine intai.

| Kevinn2000 a răspuns:

Îți sugerez să îi spui că, dacă vrea, să te reangajeze după ce se termină problema cu corona virusul, pentru că te riști mult, mai ales că locuiești și cu oameni bătrâni. Și în caz că nu găsește pe altcineva să lucreze în locul tău, să lucreze doar el acolo. Nu moare dacă are un profit mai mic o perioadă de timp.
Dacă totuși nu vrei să faci ce am spus mai sus, deși e o alternativă foarte bună după părerea mea, îți recomand să iei o sticluță cu antibacteriant să îți dai pe mâini înainte de a mânca. Nu te atinge pe față, în special să nu atingi gură, nasul, ochii. Stai la minim 1.5 m de orice om necunoscut.
Dacă vezi pe cineva că strănută sau tușește înspre tine ( în caz că se întâmplă așa ceva ), ferește-te, poți să te dai într-o parte, să nu sară particule din saliva lui pe tine. Indicat ar fi, dacă ai posibilitatea să pleci de acolo câteva minute măcar ( din zona unde a strămutat / tușit ).
Ai putea să îți iei o mască de protecție, am văzut că prezentase un medic o mască care se lipea bine de față, și cică virusul are șanse mici să intre prin acea mască.
Când vii din afara locuinței, spală-te pe mâini imediat, și dăi cu un șervețel umed pe clanță și tot ce ai mai atins. ( sau cu ceva dezinfectant ).
În viață, uneori apar și greutăți pentru care ne este dificil să luăm decizii.
Eu sper să îți fie bine cu decizia pe care o iei.
| dacă vrei video-ul cu medicul care prezintă acea mască, o să îți dau mesaj privat cu link-ul video-ului |
Și mai am încă un sfat.
Dacă nu prea ai bani ca să poți sta acasă, mănâncă un pic mai puțin ca de obicei, și ia alimente convenabile la pret. De exemplu, în loc să iei o conservă de nu știu ce la 5 lei, mai bine cauți altceva de acei 5 lei și poți mânca mai mult ( sper că înțelegi ce vreau să zic ).
Și dacă ai un laptop sau calculator sau un telefon cât de cât bune, ai putea să cauți ceva pe internet cum să faci bani de acasă... eu de exemplu învăț din ce în ce mai bine să editez și o să editez celor care vor, că vorbesc cu mai mulți necunoscuți pe discord în fiecare zi happy
Mulți au nevoie de avatare mișto, ori poze cu ei, și într-adevăr, pentru unele edituri mai complexe, durează ceva timp.
Până acum le-am editat pe gratis, dar de acum editez din ce în ce mai bine, și timpul meu + poza dorită de el, ar trebui să coste niște bani. happy
Sunt mai multe modalități prin care poți face bani. Caută pe Youtube dacă te interesează.
Sper că te-ai ajutat sfaturile mele. În legătură cu somnul... încearcă să fi mai relaxat, nu te stresa și încearcă să dormi. Ai putea să încerci să pui o muzică de relaxare, de pian, într-o cască, poate funcționează.

| DanielDanny explică (pentru Kevinn2000):

Am și eu câteva talente, desenez, pictez și scriu poezii câteodată, și mă pricep puțin și la editat poze dar astea nu la nivel profesionist. Dar chestia e că astea nu mă ajută pe viata, pe mine mă interesa sa îmi meargă cartea de munca, sa am și eu la bătrânețe... daca mai apuc!
Chiar nu mă interesează să fac averi, dar macar să mă descurc de pe o zi pe alta, sunt genul de persoana care mai bine se bucura de viață decât să alerge că disperați după averi!

Și da i-am spus ce am pe suflet, și cred că a înțeles, mulțumesc de sfat, sincer nici nu cred că era încă hotărât să mă angajeze, adică mai e și problema cu carantina, dar am văzut la televizor că acum se fac cele mai mari angajări în domeniu sanitar, și din potriva ma mir de ce nu angajează chiar acum că sa ajutam cat mai multa lume, eh, asta e norocul meu, când găsesc ceva decent mereu apare cate o piedică... Sau poate e chiar noroc sa stau liniștit să îmi văd de sănătate!

| DanielDanny explică (pentru Kevinn2000):

O expresie care o folosesc: "Daca statul pe YouTube ar fi o meserie, as fi fost milionar!"
În legătură cu relaxatul, sincer musică rock, metal mă relaxează! Și nu am crezut până acum dar spinerele chiar sunt relaxante!
Mă descurc puțin la editat dar nu găsesc niciun program gratis mai bunicel, tu pe care folosești? (Am incercat odată Photoshop dar nu a fost al meu dar începusem sa învăț)
Am și o tableta grafica cu care pot desena, dar tot așa nu am găsit un program bun că sa fie ușor de folosit!
Într-un an am confecționat mărțișoare din clay polimeric și mi le-a cumpărat sora mea pe toate 20 pentru nepoți sa le de-a la școală, a fost un real succes big grin, dar nu îmi mai merge cuptorul și nu știu cum să-l repar (trebuie demontat și schimbate valvele)
Da sunt sfaturi bune de igienă și sper că le-am respectat cat de cat de cate ori am ieșit din casa!

| Kevinn2000 a răspuns (pentru DanielDanny):

Eu spuneam doar să lucrezi o perioadă, până se termină cu corona virus. ( să lucrezi de acasă dacă vrei și dacă poți ) și asta în cazul în care nu ai bani să te intreți, neavând serviciu. Dacă poți să te intreți, e ok. După această perioadă dificilă, o să ne fie mai ok o perioadă, iar după aceea din nou greu.
Și eu am vrut să mă angajez fix înainte să apară corona virusul, dar a apărut fix în momentul nepotrivit. Aveam niște planuri, dar din păcate, momentan nu le pot îndeplini. Sper să stea oamenii în casă și să dispară odată virusul ăsta, dar sunt prea mulți oameni încăpățânați. Ori măcar să nu se întâlnească cu alți oameni dacă ies, sau să respecte sfaturile autorităților, distanța între oameni, mască etc...
Tu spui că nu alergi după averi, că vrei să plătești doar facturile la zi, și eu sunt la fel oarecum... vreau să strâng doar ceva bani în plus pentru a ajuta alți oameni cu probleme de sănătate sau oamenii săraci.
În rest gândesc ca și tine.
Editez pe telefon cu PicsArt în mare parte, iar pentru scris, folosesc Pixel Lab.
Laptop ul îmi merge greu, că aș edita pe el. Până nu se termină odată perioada asta dificilă, nu pot să-mi cumpăr mai nimic.

| XKronstadt a răspuns:

Renunță la acest voluntariat și ai grijă de tine. Sănătate înainte de toate.

| DanielDanny explică (pentru XKronstadt):

Problema e că deja actele de angajare sunt aproape gata și deja am cheltuit niste bani pentru acte, și după cum am zis, vreau sa ajut pentru că știu situația și e cam complicata, și e cam greu sa găsească pe cineva cu calificarea mea. Chiar vreau sa ajut și să rămân acolo dar nu în situația în care ne aflăm acum!
Asta e norocul meu, de cate ori găsesc un loc care începe să îmi placă, trebuie sa se întâmple ceva sa strice totul!

| CristianIonut00 a răspuns (pentru DanielDanny):

Daca le e greu sa gaseasca pe altul cu calificarea ta nu vor renunta la tine, spune-le ca vrei sa continui serviciul dar nu in circumsantele acestea si ia doar o pauza

| DanielDanny explică (pentru CristianIonut00):

Nu o sa meargă, mă simt de parcă profita de bunătatea mea. I-am mai cerut în câteva zile să mă lase să stau acasă și mi-a zis că nu-i nici o problema și nu se supără, dar data viitoare când ne vedem îmi face morală și că dacă vreau să mă angajez de ce nu vin când e de făcut treabă? Și mă simt foarte prost!
Și chiar daca e programul redus la 1-2 zile pe săptămână, și nu vine multa lume in perioada asta, e de ajuns sa vina un rătăcit infectat, și s-a dus totul...
Chiar nu mai pot, îmi explodează capul, e trecut de 2 dimineata și nu pot sa dorm! Nu pot să mă liniștesc și nu pot sa vorbesc cu nimeni că nu vreau sa ii sperii!

| CristianIonut00 a răspuns (pentru DanielDanny):

Cred ca e timpul sa inveti sa mai si refuzi!
Daca vrei poti vorbi cu mine, lasa-mi mesaj in privat

| DanielDanny explică (pentru CristianIonut00):

Am întâlnit o persoana care mi-a povestit că atunci când a învățat să refuze, a rămas doar cu o parte foarte mica din toți prietenii ei, crede-mă că vreau să îmi schimb atitudinea, dar ceva mă oprește de fiecare data, și pot să refuz când vine vorba de cate o persoana cunoscuta, dar de la persoana asta nu știu la ce să mă aștept, mai ales când o văd mereu că își schimbă atitudinea, azi e veselă și zice ok, mâine zice că de ce am făcut ce am făcut!
Și înțeleg foarte bine că e un job foarte stresant și a fost si singur cu toate responsabilitățile o perioada. O parte din mine îmi spune sa nu abandonez, iar alta îmi spune sa fug cat mai pot ceea ce e cam târziu...
Mulțumesc mult pentru sfaturi, poate o sa mai revin mâine cu un răspuns după ce vad cum decurg lucrurile!

| CristianIonut00 a răspuns (pentru DanielDanny):

Cei pe i-a pierdut acea persoana nu ii erau prieteni, oricum succes maine!

| Kevinn2000 a răspuns (pentru CristianIonut00):

Te cheamă cumva și Iulian?

| CristianIonut00 a răspuns (pentru Kevinn2000):

Nu, de ce?

| Kevinn2000 a răspuns (pentru CristianIonut00):

Credeam că ești o persoană cunoscută mie și eram curios dacă ești el. happy

| CristianIonut00 a răspuns (pentru Kevinn2000):

Din pacate nu

| DanielDanny explică (pentru CristianIonut00):

Deci am aflat că nici nu mă angajează până nu trece criza, dar e nevoie să vin să lucrez...

| Kevinn2000 a răspuns (pentru DanielDanny):

Păi asta e nesimțire după părerea mea. Vrea să lucrezi fără să te plătească și nici nu vrea să te înțeleagă că ai probleme de sănătate și nu vrei să iei virusul.
Eu nu mă duceam în locul tău. Ce ai de pierdut dacă nu te duci?

| Diana Cosma a răspuns (pentru DanielDanny):

Bună, DanielDanny,

Înţeleg că nu este prima oară când ceva neaşteptat se întâmplă şi se strică situaţia în locuri care încep să îţi placă, unde te simţi util. Această pandemie este o situaţie care a dat majorităţii planurile peste cap. Sunt circumstanţe exterioare acum care chiar au impact. Mă întreb dacă, totuşi, găseşti şi ceva comun în aceste locuri în care spui că s-a stricat totul, dacă poate e şi ceva ce ar putea fi schimbat, ceva oricât de mic ce ai putea face diferit ca să îţi schimbi puţin norocul.

Din câte citesc aici, înţeleg că tu ai foarte multe de oferit - atât emoţional, prin dorinţa de a fi de ajutor, cât şi practic, prin calificările şi abilităţile tale. Mă întreb, dacă ai decide să rămâi acasă, cum ar reacţiona oare acest şef? Oare ar renunţa şi te-ar înlocui doar pentru că nu vrei să îţi rişti sănătatea? Când îi ajutăm pe alţii, este important să ne setăm şi nişte limite între care îi ajutăm, încât să nu ne facem rău nouă ajutând.

Este o situaţie în care ai de luat o decizie despre prioritatea ta în acest moment. Nu e uşor, dar am încredere că vei lua decizia cea mai bună pentru tine în acest moment.

De asemenea, mă bucur să aud că ai grijă de sănătatea ta fizică şi mentală mergând la analize, la medic, la psiholog. Continuă să te foloseşti de resursele pe care le ai la dispoziţie. Suntem şi noi alături de tine, aici pe TPU, dacă simţi nevoia să te mai gândeşti la cum să abordezi situaţia.

Multă sănătate!

Diana Cosma
| DanielDanny explică (pentru CristianIonut00):

I-am spus până la urmă ce aveam pe suflet și a înțeles, și acum caut liniștit loc de muncă, sau poate aștept până se termină toată zăpăceala asta cu virusul, totuși țin mai mult la sănătate decât la bani!
Și simt că m-am descărcat și nu mă mai simt încordat și sub presiune, și dacă se hotărăște să ne cheme înapoi asta depinde, daca mai vreau sau nu! Oi fi pierdut eu șansa vieții mele da sa fiu sincer, un lucrător comercial are același salariu, daca nu puțin mai mult!

| CristianIonut00 a răspuns (pentru DanielDanny):

Ma bucur ca te-ai linistit. Succes pe viitor!

| DanielDanny explică (pentru dianacosma):

La mine nu știu dacă aș putea schimba decât să fiu mai mai îndrăzneț ceea ce e cam greu, eu fiind introvert toată viața, abia am avut 2-3 prieteni de exemplu la liceu care l-am parcurs mai ușor, ceea ce nu pot spune de clasele 5-8 care au fost un calvar pentru mine, mă refer la "bullying"!
As vrea sa am un loc al meu unde să știu că mă duc cu bucurie, unde știu ce am de făcut, și să îmi placă ceea ce fac, să simt că fac ceva folositor, și dacă e posibil cu riscuri minime (adică să nu fie ceva de genul "daca ai greșit, o sa fie consecințe mari)!
Eu nu sunt genul sa alerg după averi, îmi ajunge daca am cu ce trăi zilnic, fara grija de mâine și să pot plati facturile la zi!
La psiholog după mai multe ședințe am aflat că am o mica depresie ascunsa prin mine, care mă afectează! Și asta nu am discutat la psiholog dar eu cred că mai am ceva probleme: ADD care mă face să nu mă pot concentra și sunt ușor distras și OCD gânduri, griji, temeri repetate în mintea mea din cauza carora câteodată nici nu mă pot odihni și îmi dau dureri de cap! Și o ușoară dislexie pe care o am inca din școală primară dar n-am știut ce e până acum, citesc mai greu, inversez cuvinte și cifre in minte, (citesc un număr și îl scriu inversat) dar astea doar câteodată! Dar din cauza acestora nici cu memoria nu prea stau bine...
Și chiar nu știu unde mi-a fi locul, ce as putea face, am anumite pasiuni (desen, pictura, poezie, poate și muzica) dar nu știu cum le-as putea pune in valoare și astea nu sunt ceva care m-ar putea susține toată viața cum ar fi o pensie!
Și în legătură cu întrebarea principala, mi-am făcut curaj și am reușit să vorbesc cu persoana aceea, sa ii spun ce am pe suflet și cred că m-a înțeles oarecum! Și acum mă simt mai liniștit! Acea persoana cred că vroia să mă ajute dar că m-a abordat greșit și eu am fost prea tăcut și speriat sa spun ceva pentru că nu sunt genul sa incep conflicte și nu știam cum va reacționa!

| DanielDanny explică (pentru CristianIonut00):

Mulțumesc, succes și ție!

| Diana Cosma a răspuns (pentru DanielDanny):

DanielDanny, mă bucură tare mult răspunsul tău! Cred că faptul de a vorbi cu acea persoană, mai ales în condiţiile în care eşti introvertit şi nu a fost uşor pentru tine, este un pas foarte important, curajos şi util pe care l-ai făcut! Este foarte bine că aţi putut comunica şi că te simţi mai liniştit. Iar pe termen mai lung, am convingerea că fiecare astfel de moment este ca o cărămidă în plus pe care o pui, ca şi cum ai construi încrederea în tine prin faptul că faci lucruri - cum ar fi să discuţi cu această persoană - şi vezi că poţi. Că nu se întâmplă ceva rău, că se găsesc soluţii şi mai ales că tu ai forţa interioară de a răspunde chiar şi în situaţii mai dificile.

Din mesajul tău, îmi sună că deja faci chiar mult. Ai fost receptiv, înţeleg, cu psihologul tău, iar astfel ai ajuns să înţelegi lucruri despre tine. Enumeri cinci pasiuni şi mă gândesc la faptul că ele pot fi puse în valoare nu neapărat ca profesie (decât dacă doreşti tu asta), dar o pasiune este un mod de a te relaxa şi chiar bucura.

Înţeleg că ai o direcţie - doreşti să fii mai îndrăzneţ! Când cunoşti direcţia, începi să clarifici ce ai nevoie ca să îţi fie mai bine. Dar o asemenea schimbare este una mare, tu vrei să schimbi ceva ce a fost mult timp (şi nu degeaba) într-un anumit fel. Ai putea gândi în paşi mici... care este un lucru foarte mic pe care l-ai putea face astăzi în sensul dorit de tine? Şi văd că deja faci schimbări dorite.

Îţi doresc să ai parte de acel loc unde să te duci cu bucurie, să ştii şi să îţi placă ce ai de făcut, să te simţi folositor şi răsplătit pentru ce faci.

Diana Cosma
| CristianIonut00 a răspuns:

Cel mai important e sa fi sanatos!