| mihaela_miha a întrebat:

Hei!
Tocmai am afost anuntati de la munca ca incepand cu 8 iunie va trebui sa ne intoarcem la munca. Eu am o persoana bolnava cronica cu care stau si de cand am fost anuntati numai cu gandul la boala stau. Fac atacuri de panica, nu pot sa ma calmez pentru ca stiu ca va exista un risc mai mare cand va trebui sa iesim din casa. Voi merge la munca cu mijloacele de transport si sigur va fi groaznic, alea nu au fost niciodata goale si nici spalate sad.
Cum sa ma impac cu ideea, ce sa fac? Ma termina gandul ca eu as putea imbolnavi pe altii.

Atenţie! Problemele medicale necesită asistenţă/consult specializat, vă recomandăm să apelați la acest tip de consult pentru diagnostic și tratament. Sugestiile utilizatorilor TPU au doar o valoare orientativă şi în nici un caz nu exclud consultul profesional medical.

Psihologii voluntari din secțiunea Coronavirus răspund doar întrebărilor legate de ce simțiți în această perioadă, întrebări care au legătură cu starea voastră psihică în contextul pandemiei.
Pentru informații oficiale despre pandemia de coronavirus folosiți site-ul https://stirioficiale.ro sau alte surse validate de autoritățile statului.
| Camelia Elena a răspuns:

Bună Mihaela_Miha,

primul lucru pe care îl recomand este să discuți cu angajatorul situația și, eventual, să întârzii puțin revenirea ta la muncă.

Pe de altă parte, când simți că te cuprind gândurile negre și se declanșează atacul de panică, rugămintea mea este să încerci activ să te liniștești - să închizi ochii și să-ți concentrezi atenția pe modul în care respiri și inspiri - și să conștientizezi felul în care reacționează organismul la acest exercițiu - ar trebui să se calmeze și relaxeze.
În plus, de ordin practic, tu gândești cu datele de acum - suntem încă în perioadă de izolare și mindset-ul nostru este și el tot acolo - o situație care va fi peste o lună de zile (aproximativ). Recomandarea mea este să aștepți să ieșim mai întâi din izolare, să începem să ieșim afară și să vedem cum evoluează lucrurile. De exemplu, când te gândești la ieșire, îți vin în cap mijloacele de transport în comun neigienizate și aglomerate; eu știu că vor exista reguli foarte stricte în privința asta, coroborate cu obligativitatea de a purta mască și mănuși și de a păstra distanța socială.
De asemenea, te rog să te mai gândești și la perioada din trecutul apropiat, și anume la măsurile aplicate în martie și care se dovedesc a fi fost foarte utile. Eu consider că există analize riguroase și un discernământ colectiv și în această fază de revenire și acestea nu vor expune unui risc major, inutil, pe cineva.
Numai bine. Păstrăm legătura.

Camelia ElenaCamelia Elena
3 răspunsuri:
| Wr3nch a răspuns:

Te consolezi cu faptul ca e necesar sa muncesti si practici normele de igiena si distantare sociala. Nu ai ce sa faci, si din pacate daca e boala cronica severa oricum nu are mult de trait.

| Anonim a răspuns (pentru Wr3nch):

Nu trebuie sa fie ingrijorat., cand se gaseste un caz., intra toata firma in izolare. Dar se exagereaza., nu e capat de lume.