| xbugs a întrebat:

Am o prietena care mi. a zis ca nu i.a venit ciclul la timp si se teme. ca ar putea ramane insarcinata (are 18 ani) si m. a intrrbat daca stiu ceva anticonceptionale in cel mai grav caz, m. am uitat pe net si chiar nu am gasit nimic si nici una rticol care sa ma lamureasca cum se iau si in functie de ce...
ma puteti ajuta cu cateva sfaturi, explicatii si daca se poate ceva recomandări (experienta personala sau din auzite)?

Răspuns Câştigător şi Apreciat de Editori
| Violleta2022 a răspuns:

In cazul prezentat, adica cel precizatsi descries in intrebarea ta prietena ta NU mai poate actiona in nici un mod, fiindca in acest moment al ciclului menstrual NU exista nicio modalitate, sau vreo posibilitate de a interveni in vederea opririi din evolutie a unei sarcini, bineinteles in conditiile in care intr-adevar ar exista o sarcina formata si instalata in uter. In acest moment singurul lucru pe care il poate face este aceea de a face un test de sarcina pe baza urinei, insa numai daca intarzierea a depasit 7 fata de data calculate de pornire a menstruatiei. In cazul in care testul de sarcina confirma existent unei sarcini, in acel caz dupa trecerea a minim 2-3 saptamani, se poate efectua o intrerupere de sarcina prin metoda avortului medicamentos. Multa sanatate!

| xbugs explică (pentru Violleta2022):

Imi poti da mai multe detalii despre avortul medicamentos?

| corbulalbrosu a răspuns (pentru xbugs):

In tara noastra intreruperea de sarcina la cerere, adica avortarea, se poate efectua legal pana in momentul in care sarcina ajunge la varsta de 12 saptamani impliniti (84zile). Adolescentelor de pana in 16 ani li se poate efectua intreruperea de sarcina numai? in spital cu acordul scris al parintilor ori ai tutorelui legal, pana la o sarcina de 16 saptamani (112 zile). In spitalele de stat de regula, de obicei se practica avortarea prin chiuretare care reprezinta un procedeu foarte dureros indiferent de metoda de anesteziere folosita. In cabinetele ginecologice si/sau clinicile private pana nu cu mult timp in urma se practica avortarea prin aspirare cu ajutorul pompei de vid/vacuum insa in ultimii ani probabil ca in 50-60% din cazuri se foloseste avortul medicamentos. Avantajele avortului medicamentos sunt destul de importante fiindca nu necesita anestezie sau interventie chirurgicala, nu se poate produce ranirea uterului, rata de success este foarte mare pe peste 96-98%, dar poate fi realizat doar in faza de inceput a sarcinii intre a (4(5) - si a 7(8)-a saptamana de sarcina. Acceseaza link-urile urmatoare pentru a citi si intelege care este procedura standard folosita. http://www.sfatulmedicului.ro/......atie_9389; https://www.gynmed.at/ro/avortul/tabel-comparativ

6 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Anticonceptionalele se iau preventiv cu mulat vreme inainte sa inceapa sexul, nu acum, dupa ce posibil a ramas gravida.
La acest moment, nici o pastila nu o mai poate ajuta daca este deja insarcinata.
Dar, cum nu stie daca este sau nu insarcinata, este bine sa faca un test de sarcina DUPA 21 de zile, de la ultima partida de sex!
Atentie, orice test facut inainte de 21 de zile, va arata negativ, chiar daca este insarcinata, deoarece este facut mult prea devreme.

| MihaiNicu23 a răspuns:

Anticonceptionalele nu sunt recomandate femeilor sub 21 de ani decat in cazuri foartye grave, daca a avut relatii sexuale neprotejate ar avea ceva sanse sa fie gravida.