| Elena55555 a întrebat:

am 16 ani. si am avut un contact sexual protejat(prezervativ) si mi-a intarziat o saptamana,am facut un test si mi-a iesit negativ. apoi am mai avut unu neprotejat dar si-a scos-o cu cateva secunde inainte sa-i vina, in continuare imi inatarzie,am mai facut un test si a aparut linia de control si inca o linie care abia se vedea, dupa 7 ore m-am uitat la test si nu se mai vedea deloc a doua linie, e posibil sa fi ramas? ps: as putea lua anticonceptionale karissa la 16 ani? vreau raspuns urgent!

Răspuns Câştigător
| corbulalbrosu a răspuns:

Daca ciclul tau menstrual este de tip REGULAT, si menstruatia a intarziat mai mult de 7-8 zile, exista chiar si posibilitatea ca in acest moment sa fii insarcinata in cazul in care ai intretinut acte sexuale neprotejate in perioada fertila. Daca doresti sa fii sigura in privinta existentei unei sarcini, poti efectua un test de sarcina pe baza de urina insa doar daca intarzierea a depasit 7 zile, sau poti solicita sa ti se efectueze un test de determinare a existentei hormonului de sarcina hCG in sange printr-o analiza specifica efectuata intr-un laborator de analize medicale. Este singura metoda al carui rezultat este intotdeauna sigur/corect in proportie de peste 98%, si este acceptat de orice medic ginecolog. Insa este posibil sa nu fie vorba de intarziere ci pur si simplu de neinceperea menstruatiei fiindca de fapt ciclul tau menstrual este de tip NEREGULAT (nu ai precizat ce tipul cilului tau). Ciclul este/poate deveni NEREGULAT atunci cand sistemul/aparatul reproducator nu functioneaza corect/normal si in consecinta nu se produce OVULUL la timp fiindca sistemul hormonal sufera de una sau mai multe afectiuni endocrinologice. Functionarea defectuoasa a tiroidei si/sau a glandei foliculare ovariene care sunt responsabile de producerea celor 2 hormonilor feminini estrogen si progesteron (care coordoneaza intregul mecanism de reproducere) si nu produc ovulul la momentul potrivit, va influenta in mod decisiv numarul zilelor fiecarui ciclu menstrual. Functionare defectuoasa a acestor glande endocrine, influenteaza producerea OVULATIEI cu o intarziere imposibil de stabilit sau anticipat si implicit va intarzia in mod corespunzator si momentul producerii menstruatiei. Numarul de zile al fiecarui ciclu menstrual poate sa difere chiar foarte mult de la un ciclu la altul. Multa sanatate!

| Elena55555 explică (pentru corbulalbrosu):

Da, scuze..am uitat sa precizez. depinde, ba imi vine regulat, ba neregulat. si ma induce in eroare uneori

5 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Testul se interpreteaza la 5 minute dupa efectuare si atat. Nu te mai uiti la el dupa aceea, poate da erori. Din cate spui, ai avut un test neconcludent, asa ca va trebui sa il repeti dupa inca 2-3 zile. Nu stii deocamdata daca esti sau nu insarcinata, ai rabdare si asteapta.
Karissa nu sunt cele mai potrivite contraceptive pentru varsta ta. Daca ginecologul considera ca este neaparat necesar sa le iei, vei face mai multe consulatii (adica vei mereg in primul an lunar sau la doua luni si nu la 3-4 luni cum ar trebui). Dar e foarte probabil ca medicul sa gaseasca un contraceptiv mai potrivit pentru tine, care sa iti permita consultatii mai rare. Sigur, intai trebuie sa excluzi o sarcina, sa afli de ce iti intarzie menstruatia si sa reglezi aceasta situatie (poate fi nevoie de mai multe investigatii si tratamente, mai ales in contextul faptului ca ti-ai inceput viata sexuala atat de devreme). De asemenea, trebuie sa stii, ca chgiar daca vei lua contraceptive, nu este recomandat sa ai acte sexuale fara prezervativ inainte de 18 ani si ar trebui sa folosesti intotdeuna prezervativul pana la majorat (e in interesul tau, nu te mai sacrifica aiurea)

| corbulalbrosu a răspuns:

Singura metoda anticonceptionala care poate fi folosita fara sa fii consultata de un medic ginecolog il reprezinta INELUL INTRAVAGINAL cu hormoni denumit NuvaRing, fiindca indiferent de producatorul acestuia hormonii folositi/existenti sunt mereu aceiasi si in exact aceiasi cantitate care este CEA MAI MICA posibila de a fi folosita, in comparatie cu toate celelalte pastile anticonceptionale. Daca optezi pentru folosirea de pastile AC, acestea fiind produse intr-un numar mare de variante de combinatii/amestec de tipuri de hormoni si avand cantitati foarte diferite de hormoni in continutul lor, pastilele anticonceptionale NU se pot folosi decat daca sunt compatibile cu hormonii din organismul tau. Pentru ca medicul sa stie care tip de pastila AC se preteaza/corespunde cat mai exact organismului tau, medicul ginecolog va efectua o serie de analize hormonale, o analiza de coagulare a sangelui, o consultatie mamara, si doar pe baza acestora va reusi sa-ti intocmeasca PROFILUL HORMONAL care este unic si difera de la o femeie la alta. Pe baza acelui profil medicul cauta si alege anticonceptionalul optim care sa nu fie respins de organism sau sa produca efecte adverse secundare. DECI pastila AC se poate folosi doar pe baza unei consultatii si a recomandarii facute de medicul care ti-a realizat/efectuat PROFILUL HORMONAL si chiar si asa uneori exista riscul ca pastila AC aleasa sa nu fie cea mai buna si/sau eficienta. In concluzie NU poti folosi anticonceptionalul Karissa asa de capul tau sau pe baza unei recomandari facute de cineva. Sanatate!

| Emilian65 a răspuns:

Dupa al doilea act sexual este posibil sa fii gravida.

| ywar a răspuns:

La sfarsitul cantecului ai sansa sa fii mama!