| deliaaabunapa a întrebat:

Buna!
Am aproape 14 ani (24 aprilie) si ieri mi-a venit ciclul pentru prima data.
Am citit pe un site ca vine odata la 28 de zile si ca tine 2-3 zile iar pe alt site ca vine diferit de la persoană la persoană si ca dureaza 1 sap.

Care e intrebarea?
Nu e una,mai multe (sorry).
As vrea sa stiu: care site spune chestii reale, pot sa fac sportul daca nu curge mult, nu?
Si cateva sfaturi daca puteti, momentan n-am crampe (nici nu vreau dar nu eu decid).
Am sa las doar atât, multumesc celor care citesc asta si imi răspund.

Răspuns Câştigător
| corbulalbrosu a răspuns:

Pentru informarea ta citeste urmatorul raspuns
PERIOADA FERTILA a ciclului menstrual, precum si STRUCTURA fiecarui ciclu menstrual se poate stabili si determina numai daca caracteristica principala a ciclului este aceea de a fi REGULATA.
In concluzie, structura ciclului menstrual, cele 2 perioade infertile si perioada fertila se prezinta dupa cum urmeaza :
-- CICLUL MENSTRUAL reprezinta O PERIOADA DE TIMP, care este format din numarul total al zilelor care sunt pozitionate, intre cele 2 zile de pornire a 2 menstruatii consecutive.
-- Lungimea MENSTRUATIEI ca numar de zile, indiferent ca se produce pe durata a numai 2-3 zile sau sangerarea tine 7-8 zile, NU are, NU prezinta nicio importanta sau vreo relevanta din simplul motiv ca reprezinta doar o prima etapa nesemnificativa a ciclului menstrual.
STRUCTURA ciclului este in directa legatura cu lungimea sa. Daca ciclul are o lungimea egala sau mai mica de 24 de zile in acel caz este format din 3 (trei) perioade, iar daca ciclul are un numar egal sau mai mare de 25 de zile, atunci ciclul este format din 4 perioade distincte dupa cum urmeaza :
1.) -- CICLUL MENSTRUAL incepe cu prima perioada a sangerari MENSTRUALE care poate avea lungimea intre 2-3 sau 7-8 zile,
2.) -- este urmata de a 2-a perioada care poate sa aiba un numar variabil de zile (depinde de lungimea ca numar de zile a ciclului menstrual) cea care reprezinta si corespunde perioadei de INFERTILITATE RELATIVA. Aceasta perioada poate sa aiba orice numar de zile cuprins intre 0 si pana in 5-10 zile in majoritatea cazurilor, dar poate sa aiba si mai multe atunci cand ciclurile au lungimea mai mare de 35 de zile,
3.) -- urmatoarea parte a ciclului menstrual este reprezentata de PERIOADA FERTILA, cea care are o durata de 5-6-7 zile in cazul in care ciclul menstrual este REGULAT si abaterea lungimii fata de un anumit numar de zile nu este mai mare de +/- 1 sau 2 zile
4.) -- ciclul menstrual se termina cu a 4-a perioada care este ultima si reprezinta PERIOADA de INFERTILITATE ABSOLUTA a ciclului, care are intotdeauna lungimea fixa de 14 zile. Acestea sunt zilele total infertile, cele in care este cu totul IMPOSIBIL sa se poata forma sarcina, chiar si daca sperma ajunge in vagin in fiecare zi din aceasta perioada.
Rezulta ca singura perioada in care se poate forma SARCINA este cea de 5-7 zile adica cea a PERIOADEI FERTILE cea pe care o poate stabili/calcula orice femeie care are ciclul REGULAT.
In toate zilele care apartin de primele 2 perioade adica cea A MENSTRUATIEI si a perioadei INFERTILITATII RELATIVE, d.p.d.v. teoretic formarea sarcinii este IMPOSIBILA in proportie de peste 95-97%, in cazurile in care sperma este ejaculata in vagin.
Iar in ultima perioada cea a INFERTILITATII ABSOLUTE formarea sarcinii este 100% IMPOSIBILA.
Trebuie mentionat faptul ca in toate perioadele mentionate si precizate atat posibilitatea cat si probabilitatea de a se putea forma sarcina exista doar atunci cand SPERMA este ejaculata in vagin in mod intentionat sau din greseala. Multa sanatate!
Ciclul menstrual este considerat NORMAL daca are lungimea ca numar de zile intre 21 de zile (minum posibil) si 42 de zile. Lungimea ciclului menstrual considerat a fi IDEALA este de 28 zile
Sangerarea menstruala (menstruatia) este considerata ''normala'' in cazul in care are minim 2-3 zile si pana in 7-8 zile. Numarul de zile de sangerare uneori poate sa varieze cu +/- 1 sau 2 zile, fara sa reprezinte ceva care sa te ingrijoreze.
Bineinteles ca poti face sport in cazul in care nu este eliminat prea mult sange incat sa privoace o stare de anemie de moment.
CRAMPELE MUSCULARE UTERINE, PREMENSTRUALE :
De obicei cu circa 3-5 zile inainte de momentul de incepere a menstruatiei, muschii uterului se contorsioneaza si contracta cu scopul de a desprinde si a fi expulzat tesutul numit endometru care acopera intregul perete interior al uterului. Substante asemanatoare hormonilor, numite PROSTAGLANDINE sunt produse de organismul femeii cu scopul de a declansa pornirea menstruatie, deci substanta prostaglandina este cea care are rolul sa provoace contorsionarea muschilor uterului si determina aparitia durerii, si declanseaza contractiile uterine musculare. Cu cat nivelul prostaglandinei este mai ridicat, cu atat crampele menstruale sunt mai severe. Multi experti considera ca aceste contractii severe contracta vasele de sange care alimenteaza uterul si provoaca ruperea lor si pornirea menstruatiei.
Daca vei accesa si lectura articolul urmatorul, vei intelege care este originea atat a crampelor uterine cat si a durerilor asociate.
http://www.sfatulmedicului.ro/Ciclul-menstrual/crampele-menstruale_9866
De ce sunt unele crampe menstruale atat de dureroase?
,, Crampele menstruale sunt cauzate de contractii uterine care apar ca raspuns la eliberarea de prostaglandine si a altor substante chimice.
Crampele sunt cu atat mai dureroase atunci cand cheaguri de sange sau bucati de tesut din mucoasa uterina strabat colul uterin, mai ales in cazul in care canalul cervical este ingust. Diferenta dintre crampele menstruale dureroase si cele care sunt mai putin dureroase depinde de nivelurile de prostaglandine ale unei femei.
Femeile care au crampe menstruale au valori ridicate ale prostaglandinelor la nivelul endomentrului (mucoasei uterine), comparativ cu cele care nu experimenteaza crampe menstruale.
Crampele menstruale sunt similare cu cele intalnite la femeile insarcinate atunci cand li se administreaza prostaglandine, sub forma medicamentoasa, pentru a li se induce travaliul.'' Multa sanatate!

3 răspunsuri:
| Adry05 a răspuns:

1. da, ține de la o persoană la alta. aia cu 28 de zile + aprox 7 de ciclu e scenariul ideal, cel mai sănătos ciclu din ce știu, dar fiecare fată e diferită și mai ales la început o să-i ai foarte dereglat, poate să te sară câte o lună, să-ți întârzie etc. Rare sunt fetele cu ciclu mega reglat să le vină exact la zi.
2. nu prea e recomandat pentru că oricum ești destul de anemică din cauză că pierzi mult sânge și dacă faci prea mult efort poți chiar să pornești o hemoragie dar dacă tu te simți confortabil poți face ceva exerciții mai ușoare.
3. nu e obligatoriu să ai crampe.

| Eireann a răspuns:

Daca abia acum ai inceput sa ai menstruatia e posibil ca ciclul sa fie neregulat, o luna nu vine deloc, in alta de 2 ori - e normal la inceput. De tinut iar difera, unele fete au doar 4 zile (nu cunosc nici una sa zica ca o tine 2 zile), unele au si o saptamana. Depinde de fiecare persoana. Lucrurile astea trebuie sa le vorbesti cu mama ta, o matusa, o verisoara sau sora mai mare.

| xilef123 a răspuns:

Ciclu tine de fiecare in parte,
ca generalitati:
vine o data pe luna si tine cam o 5zile,
ca particularitati:
inainte s-ar putea sa te doara sanii, in prima zi sa-ti curga mult iar in celelate zile de ciclu sa te simti f excitata