| Clamidia a întrebat:

Buna, am auzit de vaccinul împotriva cancerului de Col uterin (cred ca așa se scrie ). Mama voia sa mi-l facă dar i-am spus ca sunt consecințe sa facă mai mult rău decât bine. Doctorița ma suna mereu și ma obliga sa îl fac... și nu vreau ca îmi e frica. Am 14 ani. La ce vârsta poți sa te infectezi cu HPV. Eu am șanse sa îl fac acum de mică? Simptome nu au toate tipurile de hpv și dacă mor asta este. M am informat puțin. Îmi e frica sa nu fac.

Răspuns Apreciat de Editori
| mihai69 a răspuns:

HPV nu înseamnă doar cancer de col - nu toate tulpinile acestui virus provoacă tipul respectiv de cancer. Dar te poți trezi cu niște papiloame foarte dizgrațioase în zona genitală, și ce e mai grav, dacă vreodată vei avea neșansa să fii infectată, nu doar vei avea un risc să te îmbolnăvești tu, dar ce e mai rău, dacă partenerul / partenerii tăi mai merg și pe la alte „mândre", infecția se va răspândi și vei fi și tu vinovată de îmbolnăvirea altor femei. Chiar îți dorești asta?
Vaccinarea e sigură; campaniile antivaccinare sunt mai periculoase decât eventualele efecte adverse ale unor vaccinuri. Vezi doar câți copii au murit de pojar pentru că au avut părinți căpoși așa ca tine...
Asta vrei? nu cred...

2 răspunsuri:
| corbulalbrosu a răspuns:

In tara noastra, Ministerul sanatatii a anuntat inceperea campaniei de ""Vaccinarea gratuită antiHPV"" care va demara in luna ianuarie a anului 2020
Pentru informarea ta si altor fetite care au varsta de 10-11 ani, este bine sa stiti ca fetele care sunt vaccinate contra virusului HPV (Human Papilloma Virus) vor avea sansa unica de a nu fi afectate niciodata de boala extrem de grava si din ce in ce mai raspandita a cancerul de col uterin. Cancerul de col uterin este o boala care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin in proportie de peste 95-97%. Multa sanatate!

| corbulalbrosu a răspuns:

-- Pentru a fi asigurata protectia totala, in cazul fetelor cu varsta cuprinsa intre 11 si 15 ani, sunt necesare 2 doze de vaccin. Cele 2 doze de vaccin ani-HPV sunt administrate pe parcursul a 6 luni, sau cel mult pana la 12 luni.
Fetelor care au varsta de 15 ani impliniti sau mai multi, trebuie sa li se administreze 3 doze de vaccin.
Se stie cu siguranta ca vaccinul funcţioneaza si este eficient in cazul fetitelor care au implinit cel putin 10 ani.
In mod logic si rational, nu ar trebui sa manifesti nicio retinere in a-ti fi administrat acest vaccin anti-HPV fiindca s-a constatat ca pana in prezent majoritatea fetelor nu s-au confruntat cu vreo problema majora dupa administrarea vaccinului anti HPV.
Efectele secundare cauzate de vaccin pot fi urmatoarele :
• 1 din 10 fete va simţi durere, va prezenta inflamatie sau o inrosire a locului injectarii si/sau va manifesta dureri de cap,
• 1 din 100 de fete va avea stari de greata, va simti durere in bratul vaccinat si poate sa manifeste o stare subfebrila care se poate tratata cu paracetamol sau ibuprofen.
• la circa 1 din 1000 si pana la 1 din 10.000 din fetele vaccinate poate sa apara o eruptie care provoaca mancarimi sau urticarie.
Sanatatea reprezinta cea mai de pret comoara a fiecarui om. Multa sanatate!