anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Bună! Am o mică problemă. Uneori îmi fac spălături vaginale interne cu bicarbonat de sodiu de 2-4 ori pe lună deoarece de la tampoanele interne fac o mică infecție care îmi trece cu bicarbonat. Problema este că din cauza acestor spălături îmi vine menstruația mult mai devreme decât e normal sau uneori sângerez între menstruații. Menstruațiile mele sunt mereu regulate. Întrebarea mea este de ce mi se întâmplă asta? Ar trebui să renunț la spălături? Nu am găsit nicio explicație pe internet.
Mulțumesc, dau fundă!

10 răspunsuri:
| Violleta2022 a răspuns:

Ar trebuii sa renunti la purtatul tampoanelor interne, fiindca acela iti fac infectiile vaginale si in timp, infectia iti va afecta si organele reproducatoare interne, cauzand mai mult rau decat bine.
Spalaturile vaginale nu sunt recomandate si trebuie sa intelegi, ca ceea ce faci nu-i sanatos si nici normal.

| Violleta2022 a răspuns:

Inca ceva: nu spalaturile vaginale iti modifica ciclul menstrual, desii iti pot face enorm de mult rau schimband PH-ul vaginal si ajuatnd la cresterea unor bacterii nesanatoase in vagin.
Daca au aparut sangerarile intre menstre, sa stii ca nu sunt de bun augur, dimpotriva, denota ca ceva nu este in regula cu aparatul tau reproducator, probababil ca infectia a urcat si ti-a afectat trompe, ovare samd.
Ciclul menstrual este influențat hormonal, de modificarile hormonilor tai!

| Floridori a răspuns:

Spalaturile vaginale nu sunt recomandate deoarece distrug flora vaginala, aducand dezechilibru la nivelul acesteia, maresc sansele de a dezvolta infectii bacteriene si fungice, pot modifica pH-ul etc.
Secretia vaginala exista tocmai pentru a curata si a hidrata vaginul si nu ai nevoie se altceva pentru a face asta.

Daca schimbi tampoanele la maxim 3 ore sau mai devreme daca este necesar si mentii o igiena corespunzatoare, externa, a zonei intime, nu ar trebui sa ai aceste probleme pe care le mentionezi.
In cazul in care totusi infectiile persista, exista prurit, usturime, secretie cu miros sau culoare modificate, atunci ar fi indicat sa vezi medicul si sa primesti tratament corespunzator.
O alta optiune ar fi sa iti cumperi ovule din farmacie.

| PurplePink a răspuns (pentru Floridori):

Mulțumesc pentru răspuns, le schimb des și am fost și la ginecolog. Dar nu asta e ideea, eu am întrebat care e legătura dintre spălături și menstruație, nu de tampoane.

| Floridori a răspuns (pentru PurplePink):

Daca de fiecare data, menstruatia ar veni mai devreme, ar ajunge sa se suprapuna cu cealalta sau ciclul menstrual ar ajunge sa aiba o lungime extrem de scurta, iar lucrurile acestea intra in categoria: "dificil-aproape imposibil" big grin

Nu exista o legatura intre spalaturile vaginale si ciclul menstrual, cu toate ca unele infectii, inclusiv cele vaginale pot deregla buna functionare hormonala si astfel se pot genera modificari de lungime ale ciclului menstrual.

Ciclul menstrual este programat si determinat intotdeauna hormonal, iar daca exista o cauza secundara care a participat la dereglarea sa (de exemplu: infectii, stres, anumite medicamente etc.) aceasta a trebuit mai intai sa determine o schimbare la nivel hormonal pentru a putea influenta CM.

Ciclul menstrual are in cazul majoritatii femeilor o lungime de 28-35 de zile, dar in general, luand in calcul chiar si cazurile extreme, poate avea lungimi cuprinse oriunde intre 20 si 45 de zile. Orice durara in afara acestui interval reprezinta motiv de ingrijorare si ar trebui sa se ia in calcul la modul serios o consultatie medicala.

In cazul tau, daca tii o evidenta a ciclurilor menstruale, numara cate zile are fiecare (cel putin in ultimele 3-6 luni). Daca lungimea ciclurilor tale se incadreaza intre 20 si 45 de zile, atunci au o lungime considerata normala.In plus, daca numarul de zile este unul fix, cu mici variatii de +/- 1 zi, atunci este vorba de un ciclu menstrual regulat, chiar daca are o lungime mai mica fata de majoritatea, de exemplu 24 de zile. Daca diferentele +/- depasesc 3 zile de fiecare data, atunci vorbim de un ciclu menstrual neregulat, iar daca diferentele depasesc +/- 10 zile, este un ciclu menstrual sever dereglat.
Aceste neregularitati ale ciclului menstrual sunt cauzate la nivel endocrin prin eliberarea defectuasa a anumitor hormoni. Daca ai un ciclu menstrual neregulat, acest lucru se poate corecta cu tratament un urma unor consultatii atat la endocrinolog cat si la ginecolog si a unor analize specifice.

Spalaturile vaginale, chiar daca sunt total nerecomandate nu ar putea influenta in mod direct ciclul menstrual.
Ele, in schimb, ar putea avea efectele nedorite mentionate in mesajul anterior, iar acestea ar putea determina o usoara instabilitate hormonala care sa afecteze ciclul menstrual.
Daca infectia este una usoara (vaginita cauzata de diferite bacterii, candidoza, sau alte tipuri de infectie fungica de exemplu) se poate rezolva usor cu ovule.

Daca imi permiti un sfat, data viitoare cand apare aceasta infectie, in cazul in care momentan nu doresti sau nu ai posibilitatea sa mergi la medic, ia ovule din farmacie (eu mereu recomand Zifex insa tu poti alege altele). Urmeaza tratamentul.De pilda, Zifex se administreaza 7 zile.Un ovul pe zi, seara inainte de culcare pentru a evita sa stai pe verticala.Mentine o igiena normala si cat mai buna, alegand sapunuri cu pH neutru si folosind mereu un prosop curat si complet uscat.Nu intretine relatii sexuale pe perioada tratamentuli si daca ai un partener, acesta sa ia si el tratament. ELIMINA COMPLET spalaturile vaginale.Sunt cel mai mare rau pe care i l-ai putea face vaginului tau.
Vezi ce se intampla luna viitoare.In cazul in care se repeta situatia, atunci este clar ca ar trebui sa mergi din nou la medic si poate sa renunti la tampoanele interne.In cazul in care folosesti alt tip de tampoane interne, te sfatuiesc sa folosesti doar ob.Da, suna putin a reclama dar este din propria experienta acumulata in timpul a cei 15 ani in care am folosit numai si numai tampoane interne si experienta cunostintelor mele. Orice alt tampon intern este o tortura si o inventie care poate cauza mici rani, infectii, disconfort etc. Uneori am impresia ca oamenii care le-au creat nu au habar cum arata, cum se simte, cum este un vagin.Si repet, elimina complet si definitiv spalaturile vaginale. Igiena se face doar exterior, secretia vaginala sanatoasa fiind suficienta pentru a asigura hidratarea necesara si curatarea corecta a vaginului.

Sangerarile vaginale intre menstruatii pot avea diverse cauze:
-ovulatia: unele femei experimenteaza spotting in momentul ovulatiei deoarece atunci cand se desprinde foliculul ovarian, se produc mici sangerari.Stim ca ovulatia se produce cu 14 zile inaintea inceperii urmatorului ciclu menstrual indiferent de lungimea acestuia, deci daca aceasta sangerare este usoara, de scurta durata si are loc cu 14 zile inaintea initierii urmatorului CM, atunci aceasta este cauza;
-uscaciunea vaginala determinata de spalaturile vaginale;
-dereglari hormonale;
-infectii la nivelul aparatului reproducator;
-anomalii la nivelul aparatului reproducator, in special la nivelul uterului si implicit a endometrului.

| Sladecara a răspuns (pentru PurplePink):

Scuze asta nu stiu care e legatura sper sa obtii un raspuns?

| Dintrebare a răspuns:

Buna, sangerarile nu au legatura cu spalaturile pe care le faci cu bicarbonat. Despre acele sangerari intre menstruatii, ar trebui sa intrebi medicul.

| Sladecara a răspuns:

Ori renunti la tampoane ori le schimbi cel putin odata la 2 zile dar cel mai bine ar fi sa consulti un doctor ginecolog

| PurplePink a răspuns (pentru Sladecara):

Dacă ai fi citit mai atent ce am scris, ai fi văzut că eu vreau să știu care e legătura dintre spălături și menstruația care vine mai devreme, nu despre tampoane era întrebarea.