| Maiami1999 a întrebat:

Bună seara! Dacă ultimul CM a început pe 30.06 pana pe 3.07, 4 zile, atât ma tine de obicei, iar luna aceasta încă nu mi-a venit, poate fii ceva grav? Menționez ca nu am avut contact sexual. Am mai avut întârziere chiar și de 2 luni, dar am fost la doctor, am urmat un tratament și mi-am revenit. Acum după aproape un an, am aceeași problema. Tratamentul acela nu mai da rezultate. Ce ar trebui sa fac? Suntem deja în 13. Cea mai mare frica a mea ar fi ca nu as mai putea avea copii pe viitor. Mulțumesc

3 răspunsuri:
| corbulalbrosu a răspuns:

Trebuie sa afli, sa cunosti pentru a stii pe viitor, fiindca este si in interesul tau sa intelegi ca uneori chiar si in cazul celor mai bine reglate cicluri menstruale, aparitia anumitor disfunctionalitati in desfasurarea ciclului menstrual este posibila si din acest motiv apare si posibilitate de a se produce dereglari mai mari sau mai mici ale activitatii hormonale, care la randul lor provoaca modificarea lungimii ciclului menstrual fata de un anumit numar FIX de zile. Pe baza celor exprimate, se poate aprecia ca inceperea menstruatiei cu cateva zile mai inainte sau mai tarziu fata de data calculata certifica existenta dereglarilor hormonale. Durata abaterii poate prezenta variatii de la cele mici de doar +/- 3-5 zile la dereglari si mai mari chiar si de 7-10 zile (de obicei in plus) fara sa existe o sarcina. S-a constatat ca astfel de dereglari de lungime a ciclului menstrual apar si se produc destul de frecvent mai ales la fetele de varsta adolescentina si se produc din cauza faptului ca in decursul ciclului menstrual, uneori cu totul inexplicabil se produc dereglari hormonale.
Insa in cazul in care activitatea hormonala devine mult prea dereglata, si lungimea ciclurilor menstruale variaza de la cateva saptamani la cateva luni, aceasta situatie anormala se datoreaza faptului ca functionarea unei sau a mai multe glande endocrine dintre cele care exista in fiecare organism este perturbata de o anumita afectiune/boala. Intro asemenea situatie este indicat ca orice femeie sa se prezinte la endocrinologie pentru consultatie si efectuarea unui set de analize prin care se stabilesc factorii care provoaca dereglarea activitatii hormonale. Fiindca te-ai mai confruntat cu aceastra problema in anii trecuti si ai urmat si un tratament prescris dar care se pare ca NU a fost tinut suficient de mutt timp, reiese ca afectiunea initiala care in mod sigur ti-a afectat ovarele a reaparut si din acest motiv ciclul menstrual a redevenit NEREGULAT si astfel actualul ciclu menstrual a ajuns sa aiba in prezent 45 de zile si se va mai prelungi in mod sigur. Esti in situatia in care trebuie sa te prezinti din nou la sectia de endocrinologie, pentru a fi consultata, sa se faca toate analizele endocrine si pe baza rezultatelor obtinute medicul endocrinolog impreuna cu medicul ginecolog de comun acord sa-ti prescrie un nou tratament. Frica ta de a nu putea procrea este lipsita de temei, fiindca aceasta posibilitate de a deveni infertila se poate produce intr-adevar, insa numai in cazul in care NU vei urma un tratament hormonal adecvat. Multa sanatate!

| Andreeush a răspuns:

Cel mai bine ar fi să mergi din nou la ginecolog, medicul o să vadă dacă îți dă alt tratament și tot el o să îți zică dacă ai vreo problemă cu infertilitatea.

| Rogege13 a răspuns:

Nu prea stiu ce sa zic mai du-te la ginecolog dacă va fi de tine tratamentul tot asa ca acum încearcă mai mulți ginecologi